FT'den MİT yasası yorumu
Financial Times, Başbakana bazı yetkililere ilişkin soruşturmaları bloke etmek için harekete geçtiğini belirttiği haberinde, MİT yasasında değişikliğin, devlet içerisinde hükümetin savcılarla karşı karşıya getiren "mücadelede"ki en son gelişme olduğunu yazdı.
Türkiye'de büyük tartışmalara yol açan, MİT Yasası'ndaki değişikliğe ilişkin tartışmalara Financial Times de katıldı. İngiliz gazetesi, değişiklikle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, bazı yetkililere ilişkin soruşturmaları bloke etme yetkisini verildiğini belirterek, bunun devlet içerisinde hükümetin savcılarla karşı karşıya getiren "mücadele"deki en son gelişme olduğunu öne sürdü.
Financial Times, atılan adımın özel savcının MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı uzun zamandır sürdürülen "terör" soruşturması kapsamında "şüpheli" olarak ifade vermeye çağırmasını bir "reaksiyon" olarak değerlendiren gazete "Atışma, istihbarat servisi ile iddia edilen Kürt teröristler arasındaki temaslara odaklanıyor" görüşünü dile getirdi.
Türkiye'de bu konuya ilişkin farklı görüşlerin de yansıtıldığı haberde TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in "Devlet içindeki erkler kavgasını dehşetle izliyoruz" sözlerine de vurgula yapıldı. Haberde, "Nedeni ne olursa olsun, hem hükümet, hem de savcılar, birbirinin yetki alanına müdahale ile kuvveli biçimde suçlanıyor" denildi. İngiliz gazetesi, gerek Fidan gerekse ifade vermeye çağrılan diğer MİT'çilerin PKK ile müzakerelerde yer aldıkları için savcının girişiminin, yaygın biçimde, bu tür görüşmelerin sürdürülmesini engellemeye yönelik olarak değerlendirildiğini de kaydetti.
Meclis'teki MİT yasasının içeriğine ilişkin de bilgi verildiği haberde, "özel" olarak görevlendirilecek kişiler için de Başbakanın izninin gerekecek olmasına ilişkin tartışmalara dikkat çekilirken Başbakanın artık Kürt sorununu ele alma konusunda daha çok serbestçe hareket edebileceği görüşlerinin aktarılmasından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanın "kendi çeteleri" kurabileceği iddiasına yer verildi.
FT haberi şöyle sürdürdü: "Muhalefetin önde gelenleri, bunun yerine Türkiye'yi, terörle ilgili soruşturmaları yürüten özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını ve darbe komplolarından şikeye kadar yüzlerce şüpheliyi gözaltına alan savcıların yetkilerinin frenlenmesi çağrısında bulundu. Ancak hükümet, böyle bir adıma direniyor. Bir argüman da, özel yetkili mahkemelerin, Türkiye'yi, ordunun on yıllarca süren ülke üzerindeki nüfuzunun mirası olan demokrasi karşıtı unsurlarından temizlemek için gerekli olduğudur."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası