FT'ye göre Türkiye'nin gerçek sorunu
Financial Times, Türkiye'de kronik hale gelen krizin ana nedenlerinden biri olarak "Kemalistlerin seçilememesi"ni gösterdiği geniş analizinde, "Esasen, bugünkü Türkiye'nin gerçek sorunu, AKP'nin karşısında etkin bir muhalefetin bulunmamasıdır. Böyle bir muhalefet oluncaya dek, krizden krize sürüklenmeye devam edecek" dedi.
Bugünkü Türkiye'nin "gerçek" sorununu, ülkenin etkin bir muhalefetinin yokluğunun oluşturduğu öne sürüldü. Financial Times Gazetesi, Türkiye'nin "etkin" bir muhalefete ihtiyacı olduğunu savunduğu yorumunda muhalefete çok ağır eleştiriler yöneltti.
"Muhalefetin ordu ve yargıyı kışkırtmanın dışında bir stratejisi yok" iddiasında bulunan gazete, laik, liberal ve sosyal demokrat güçlerinin seçilebilir bir partide yeniden bir araya gelmesi gereğine de vurgu yaptı.
Financial Times Gazetesi, yazarı David Gardner imzası ile Türkiye'deki "gerçek bir muhalefetin yokluğu"nu eleştiren geniş bir yorum yayımladı. "Türkiye'nin, ilgisiz Atatürk'ün mirasçılarından daha fazlasına ihtiyacı var" başlıklı analizde özellikle laik muhalefet partilerine sert eleştiriler yöneltildi.
Türkiye'de son dönemde "Neo İslamcılar" ile laikler arasında yaşanan "mücadele" ve darbe soruşturmalara dikkat çeken gazete, "Türkiye'de kronik hale gelen krizin ana nedenlerinden biri, Kemalistlerin seçilememesi" görüşünü dile getirdi.
"Muhalefetin ordu ve yargıyı kışkırtmanın dışında bir stratejisi yok"
İngiliz gazetesi, iki genel seçimde AKP tarafından yenilgiye uğratılan muhalefetin bir "ordu ve yargıyı kışkırtmanın dışında bir stratejisinin bulunmadığı"nı savunduğu yorumda Avrupa'da sık sık yapılan, Türkiye'nin "gerçek kimliği"ni belirleme mücadelesini verdiği yönündeki yorumları anımsatarak şöyle devam etti:
"Esasen, bugünkü Türkiye'nin gerçek sorunu daha sıradan. Bu da, AKP'nin karşısında etkin bir muhalefetin bulunmamasıdır. Böyle bir muhalefet oluncaya dek, krizden krize sürüklenmeye devam edecek"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilere de işaret edilirken Erdoğan'ın reformları genişletip derinleştirme fırsatını kaçırdığı savlarına da yer verildi.
Gazete "AKP'nin, tüm Türk partilerinin paylaştığı bir tutum ile iktidardan yararlanma sırasının kendilerinde olduğunu düşündüğü" iddiasını da dile getirdiği yorumda seçimleri kazanma kabiliyetinden yoksun bazı laiklerin ise, "ordu ve yargı"yı kışkırttıklarını öne sürdü.
Laiklerin partilerinin "gerçek partiler"i olmadığı iddiasına da yer verildiği analizinde CHP için çok ağır eleştirilerde bulunuldu. Gazete, "liberal olmayan" gibi nitelemeleri kullandığı Deniz Baykal'ın liderliğindeki CHP için genç bir Türkiye'ye çekici olma kabiliyetinden yoksun olduğunu iddia etti.
"Laik, liberal ve sosyal demokrat güçler seçilebilir bir partide buluşmalı"
Türkiye'nin bu anda "Laik, liberal ve sosyal demokrat güçlerinin seçilebilir bir partide yeniden bir araya gelmesi"ne büyük bir ihtiyacı olduğunu vurgulayan gazete, laiklik konusunda sürekli ısrar etmenin bir yararı olmayacağını öne sürerek şöyle devam etti:
"Atatürk anıtında ibadet etmek yerine örnek olarak almalılar. Türkiye'nin kurucusu, cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından inşa etti. Sayın Erdoğan bile, AKP'yi yaratmak için Türk İslamcılığı enkazının ötesine baktı. Türkiye'nin orta solu, onun gibi yapmalı ve yeni bir başlangıç yapmalı."
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!