'G-20, ekonominin iyileşmesinde ana rol oynayacak'

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G-20'nin, güçlü politikaları ile küresel ekonominin iyileşmesinin koruyucusu olacağını söyledi.

Yayınlanma: 05.06.2010 - 08:25
Abone Ol google-news

Kanada'nın Toronto kentinde 26 - 27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan G-20 zirvesine hazırlık çerçevesinde G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları'nın Güney Kore'nin Busan şehrinde yaptıkları toplantı, Macaristan'ın içinde bulunduğu borç sorununun yeni bir küresel finansal bozulmaya neden olacağı yönünde artan endişelerin gölgesi altında başladı. Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın temsil ettiği G-20 Maliye Bakanları toplantısında, bankaların ve finansal kuruluşlarının denetiminde reform yapılması konusu ele alındı.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Wall Street Journal gazetesinde on-line olarak yayımlanan mektubunda, G-20'nin, küresel ekonominin iyileşmesinin koruyucusu olacağını bildirerek, ''G-20 güçlü politikaları ile küresel ekonominin iyileşmesinde ana rol oynayacak. Avrupa'nın, ekonomik iyileşmenin hızını kesilmemesi için politikalara ihtiyacı var. Ekonomik büyüme için mali reformlar gerekli. Ancak, küresel ekonomik iyileşmeye olan güvenimiz artmadıkça reformlar başarıya ulaşamaz'' dedi.

Güney Kore Strateji ve Maliye Bakanı Yoon Jeung-hyun toplantıda, küresel ekonomik büyümeye yönelik endişelerin finansal düzenleyeci reformlara ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini bildirdi.

Toplantılarda ele alınan ana konulardan biri de, büyümeyi etkilemeden şişen bütçe açıklarının nasıl yönetilebileceği oldu. Toplantıya katılan maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları, yaptıkları konuşmalarda, Avrupa'nın borç krizinin küresel ekonomik büyümeyi tehdit ettiğini ifade ettiler.

Macaristan'da ekonomik çevreler tarafından dün yapılan açıklamalarda, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in ardından borç krizi uyarısında bulunulması, 4 yıl aradan sonra ilk kez avronun dolar karşısında 1,20 dolara düşmesine neden olmuştu.

 

G-20 Maliye Bakanları Toplantısı sona erdi

Güney Kore'nin Busan kentinde 2 gündür devam eden ve Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın temsil ettiği G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanlarının katıldığı toplantı sona erdi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, G-20 maliye bakanlarının, finansal piyasalarda hızlı bir şekilde reform yapılması konusunda anlaştıkları, Avrupa Birliği'nin uygulamaya koyduğu ekonomik kurtarma paketini destekledikleri bildirildi.

G-20 ülkelerinden, bütçe açıklarının azaltılmasının istendiği ortak açıklamada, iç talebe dayalı dengeli büyüme ile yoksul ülkelere yardım yapılmasının önemine de işaret edildi.
Açıklamada, ''bazı ülkelerde ve bölgelerde yaşanan gelişmelere karşın küresel ekonomi, öngörülenden daha hızlı bir şekilde iyileşmeye devam ediyor'' denildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler