"Gdansk'dan İstanbul'a Sergisi" açılıyor

Polonya Gdansk Üniversitesi ile işbirliğine giren Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Gdansk'dan İstanbul'a Sanatçı Öğretim Üyeleri sergisi"ni Cumhuriyet Müzesin'de açıyor.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.12.2010 - 17:19

Sanat alanının önemli sergilerini topluma sunan Marmara Üniversitesi 2009 yılında düzenlediği  Polonya Wroclaw Üniversitesi öğretim üyeleri sergisinden sonra bu kez de Polonya Gdansk Üniversitesi sanatçılarını 29 Aralık 2010'da Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi'nde topluma tanıtıyor. "Gdansk'dan İstanbula Sanatçı Öğretim Üyeleri sergisi" 31 Ocak 2011'de sona erecektir.

Gdansk Teknoloji Üniversitesi Resim Bölümü sanatçı öğretim üyelerinin katılacağı sergide yaklaşık 200 eser yer alacak.

Gdansk Teknoloji Üniversitesi Resim Bölümünün  tarihçesi Akademi'nin kuruluşuna, "Sopot Okuluna" kadar gerilere uzanmaktadır. Bu okulun kurucularının hepsi sanatçıdır.

Krystyna Lada Studnicka, Jozefa Wnukowa, Hanna Zulawska, Janusz Strzalecki, Juliusz Studnicki, Jacek Zulawski ve heykeltraş Marian Wnuk gibi Polonya sanat tarihinde sanatları ve kişilikleri açısından büyük önemi olan sanatçılar tarafından kurulmuştur. Polonya resim sanatı anlayışını temsil eden  sergide  Jaroslaw Bauc, Jan Buckowski, Jozef Czerniawski, Henryk Czesnik, Robert Florczak, Roman Gajewski, Krzysztof Gliszczynski, Maciej Gorczynski,Aleksandra Jadczuk, Piotr Jozefowicz, Andrzej Karmasz, Jacek Kornacki, Dominika Krechnowicz, Anna Krolikiewicz, Slawomir Lipnicki, Przemyslaw Topacinski, Teresa Miszkin, Marek Model, Hanna Nowicka  GrochalMieczyslaw OlszewskiJanusz Osicki, Jerzy Ostrogorski, Jakub Pieleszek, Krzysztof Polkowski, Maria Skowronska, Maciej Swieszewski, Arkadiusz Sylewstrowicz, Maria Targonska, Anna Waligorska, Mariusz Waras, Aleksander Widynski, Krzysztof Wroblewski Marek Wrezesinki, Marcin Zawicki, Jacek Zdybel, Agata  Zielinska Glowacka gibi dünyaca tanınmış sanatçılar yer almaktadır.

Gelenekselliğini koruduğu kadar bağımsız ve çağdaş bir sanat anlayışı ile eğitim yapan kurumda Hugon Lasecki, Wlodzimierz Lajming, Kiejstut Bereznicki, Andrzaj Dyakowski gibi dünyaca tanınan önemli isimlere rastlıyoruz.

Sergi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Gdansk Teknoloji Üniversitesi, Görsel Sanatlar Başkanlığı tarafından düzenlenmiştir. Gdansk Belediyesi tarafından desteklenmektedir.

Berlin duvarının çöküşü ve Doğu Avrupa ülkelerinin komünizm hakimiyetinden kurtulması ile birlikte bir taraftan özerk ve bağımsız diğer taraftan ise ödün vermez bir şekilde seksenli yıllarda ulusal bilincin şekillendirilmesinde rol oynayan Polonya sanatçıları 80'li yıllarda avangard ve neoavangard geleneklere bağlı kalmış, geleneklerini yeniden değerlendirerek köklü değişimlere liderlik etmişlerdir. 90'lı yıllarda siyasi sorunlarla ilgilenmemeye başlayan Polonya sanatçıları bugün çağdaş Polonya sanatının ayrı bir geleneğini  İkinci Dünya savaşı sonrasında Krakow'da kurulan plastik sanatlar çevresinin mensupları oluşturmuştur.  1948'lerde Krakow'da 1'nci Modern Sanatlar Sergisi ile Krakow grubu ortaya çıkmıştır. Çağdaş Polonya sanatında  halk sanatları örneklerinin varolması önemlidir. Post modernizm konusunda aktif rol oynayan  Polonya sanatı seksenli yılların sonlarında sanatı  en ilginç örneklerde padoksal siyasi yorumlarla   devam  ettirdi. Sanatın deneysel karakterini eleştirilerle  provoke eden Polonyalı sanatçılar, 1991-2000 arasındaki dönemin kısaca "Medya ve Beden"  arasında olarak adlandırılabileceği yıllarda eserlerinde siyasetin yerine bu dönemde öncelikle uygarlık ve medeniyetle ilgili problemlere yer verdiler.  Toplumsal dayanışma fikrinin devalüasyonu kurulmaya çalışılan demokrasinin ağır bedeli, liberalizmin sınırsız özgürlük konsepti, serbest piyasa kurallarının hayata geçirilmesi ile ilgili olarak sanat çevrelerinin fakirleşmesi ve sonunda ülkenin kültür politikasının yokluğu bütün bunlar sanatçının günlük hayatın konuları ile ilgilenmesine yetmemektedir.

Dünya sanatından ilginç bakışlara kurumunda yer veren, ve dünyanın değişik yerlerinde de öğretim üyelerinin sergileyen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 29 Aralık 2010 tarihinde Marmara Üniversitesi  Cumhuriyet Müzesi'nde açacağı sergi ile  Polonya sanatından ilginç örnekleri sanat dünyasına taşıyor.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin daveti ile oluşan bu sergi Gdansk Teknoloji Üniversitesi Resim Bölümü Görsel Sanatlar bölümleri işbirliği ile gerçekleşmiştir. Tüm sanatçılar Gdansk üniversitesi mezunudur. Bir avrupa kenti  ve özgürlük sembolü olan Gdansk kenti de bu onursal tanımlamaya adaydır.  Avrupa birliğine  üye olmaya hak kazanmıştır. Gdansk Avrupa'da çok tanınan bir kenttir. Özgürlük anlayışı ve kültürü ile tanınır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon