"GDP'ler gözümüze baka baka gerçekleri tahrif ediyor"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "Genetiği değiştirilmiş politikacılar(GDP) var, GDO'lar konusunda gözümüze baka baka gerçekleri tahrif ediyorlar" dedi.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 12:59
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Başbakan Erdoğan Aralık ayında ABD'ye yapacağı ziyarete iki paketle gitmek istediğini belirterek bunlardan birinin açılım diğerinin GDO olduğunu söyledi. Anadol, "Başbakan biri açılım diğeri GDO olmak üzere iki paketi Obama'ya hediye edecek" diye konuştu. Anadol, Tarım Bakanlığı'nın GDO yönetmeliğiyle ilgili gerekli hukuksal girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, partisinin "GDO Komisyonu" üyeleriyle birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca 26 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan GDO yönetmeliğini eleştirdi. Yoğun siyasi gündeme rağmen insan sağlığını yakından ilgilendiren GDO yönetmeliğinin gündemin ilk sıralarında yer aldığını ifade eden Anadol, konunun sadece genetiği değiştirilmiş yiyecek-içecek sorunu olmadığını belirtti.

Anadol "Genetiği değiştirilmiş politikacılar (GDP) var. Sanki halk okuma yazma bilmiyormuş gibi, yönetmeliği okuyunca anlamıyormuş gibi bu GDP'ler gözümüze baka baka gerçeği tahrif ediyorlar" dedi. Konuyla ilgili yasa çıkarılmadan yönetmelik çıkarılmasına tepki gösteren Anadol "Hukuk sistemimize göre önce anayasa, sonra yasa sonra yasaya uygun tüzük ve sonra yönetmelik gelir. Ne zamandan beri atın önüne araba konuluyor. Ne zamandan beri yasadan önce yönetmelik çıkartılıyor. Cartagena 2004 yılında imzalandı. Beş senedir hükümetin, Tarım Bakanı'nın aklı neredeydi?" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ABD'ye çağrıldığını sonra görüşmenin 7 Aralık'a ertelendiğini hatırlatan Anadol, "Başbakan ABD'ye iki paketle gidecek. Biri açılım diğeri GDO. Başbakan bu iki paketi Obama'ya hediye edecek" dedi.


Ergin: Türkiye oldu bittiyle karşı karşıya

CHP'nin GDO Komisyonu üyesi Muğla Milletvekili Gürol Ergin de basın toplantısında, GDO'lu ürünlerin üretimi, dağıtımı, ithalatı ve tüketilmesi ile ilgili konuların Biyogüvenlik Yasası'yla düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 26 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle Türk toplumunun oldu bittiyle karşı karşıya getirilmek istendiğini söyleyen Ergin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in soru önergesine verdiği 5 Ekim tarihli yanıtta GDO'lu ürünler konusunda "Biyogüvenlik Yasa Tasarısı taslağı hazırlanmış ve Başbakanlığa gönderilmiştir. Tasarı TBMM'den geçtikten sonra hazırlanacak yönetmelik ve tebliğlere de hukuki dayanak oluşturacaktır" dediğini kaydetti. Bakan Eker'in yönetmelik çıkarıldıktan sonra TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Kanunu beklesek en az birkaç ay daha beklememiz gerekiyor" dediğini belirten Ergin "Sayın Bakan'ın iki söylemi arasındaki tutarsızlık bugün ne için telaşlı açıklamalar yapmak gereğini duyduğunu ortaya koymaktadır." dedi.

Bakan Eker'in 81 il'e talimat yazdıklarını söylediğini de kaydeden Ergin 81 ilde binlerce gıda ürününü analiz ettirme düşüncesinin bir ütopya olduğunu ifade ederek "Hükümet aslında yönetmelik çıkararak böylece yıllardır Türkiye'ye girdiğini inkar ettiği ancak ülkemize ithal edildiği bilinen GDO'lu ürünlerin yurda girişine yasallık kazandırıyor" diye konuştu. GDO'lu ürünlerin AB ülkelerine girişinin yasak olduğunu ancak Türkiye'ye sokulmak istendiğini ifade eden Gürol Ergin "Eğer Sayın bakan'ın söylediği gibi amaç GDO'lu ürünlerin ülkeye girmesini yasaklamak ise bunun için beş sayfalık bir yönetmelik yerine tek maddelik yasa çıkarılarak 'GDO'lu ürünlerin Türkiye'ye girmesi yasaktır. GDO'lu ürünü Türkiye'ye sokanlara şu cezalar uygulanır' demek yeterlidir" diye konuştu.

"Ulemaya sorsun"

Yönetmeliğin ceza düzenlemelerini eski tarihli yasalara dayandırdığını ancak bu yasalarda öngörülen cezaların bir ila 10 milyar TL olarak ifade edildiğini de kaydeden Ergin, bu cezaların uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi. Ergin GDO'lu ürünlerin etik ve dinsel yönü olduğuna da dikkat çekerek "Sayın Başbakan'a tavsiyemiz bu gıdaların dini açıdan sakıncalı olup olmadığını ulemaya sormasıdır" dedi. Türkiye'nin GDO'lu ürünlere ihtiyacının olmadığını belirten Ergin, yapılması gerekenin Toprak Reformu ile çiftçinin desteklenmesi olduğunu kaydetti.


Yönetmenliğin iptali için girişimde bulunulacak

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, bir soru üzerine Tarım Bakanlığı'nın GDO Yönetmeliği'nin iptali için gerekli hukuksal girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. Anadol "İktidarın hukukdışılığının kanıtıdır bu yönetmelik. Meclis kanun çıkarır, ancak biz kanundan önce çıkarılan yönetmeliği tartışıyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler