'Gediz Havzası'nın ölüm fermanı'

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Turgutlu Çaldağı’nda işletilmek istenen nikel madeninde kullanılacak sülfirik asitin Gediz Havzası’ndaki tarım toprakları için “ölüm fermanı” olduğunu söyledi.

'Gediz Havzası'nın ölüm fermanı'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.11.2014 - 22:39

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Turgutlu Çaldağı’nda işletilmek istenen nikel madeni için verilen ÇED onayının eksiklerle dolu olduğunu belirterek “ÇED raporunun onaylanması, Gediz Havzası’nın ölüm fermanıdır” dedi.

Ören, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED raporunu onaylamasını, Çaldağı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısıyla protesto etti. Raporun eksiklerle dolu olduğunu, tarım topraklarının nikel madeninde kullanılacak tonlarca sülfirik asitle kirletileceğini belirten Ören, “Turgutlu halkıyla beraber sekiz yıldır bu vahşi madenciliğe karşı mücadele veriyoruz. Çaldağı sadece bir çevre felaketi konusu değildir. Siyaset, ticaret ve uluslararası ilişkilerle ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezi ve Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi’yle koruma altına alınan Gediz Havzası’nın nasıl yok edileceğinin projesidir. İngiliz hükümetinin ruhsat için yaptığı baskılar unutulmamıştır” dedi.

 

‘Vebalini ödeyemezler’

12.5 milyon metrekarelik alandaki tüm ağaçların, maden için kesilmek istendiğine de dikkat çeken Ören, şunları söyledi: “Firmaya böyle bir izni verenler bunun vebalini nasıl ödeyecekler? Yıllık 4 milyar liralık tarımsal üretim yapılan Gediz Havzası vahşi madenciliğe kurban edilmeyecek kadar değerlidir. ‘50 yaşındaki ağacı kesiyorum, 1 yaşında ağaç dikeceğim’ masallarını kimse bize anlatmasın. Çaldağı’nda ilk aşamada açılan Cehennem Çukuru gibi 5 tane daha çukur açılacak. Ancak Gediz Havzası’nın akciğeri olan Çaldağı’na, bu çukurları açtıracak mıyız. Nasıl Soma Yırca’da yapılan eylemler sonuç verdiyse biz de burada böyle bir kamuoyu yaratacağız.”

 

Akciğerlere hançer

Cehennem Çukuru önünde de açıklamalarına devam eden Ören, şöyle devam etti: “18 milyon ton sülfirik asit kullanılacak fabrikanın alanı için bugüne kadar 60 bin ağaç kesildi. Burası da (Cehennem Çukuru) madenin çıkarılacağı yer. Bunun gibi yeni açılacak 5 çukurdan daha çıkarılacak cevherler, aşağıdaki fabrikada işlenecek. MTA buradaki nikeli 1970 yılında görmüş. Ancak Çaldağı’ndaki toprak gevşek olduğundan, erozyonu önlemek için havza koruma altına alınmış ve birinci sınıf verimli toprakların olduğu bu alana 1 milyon 975 bin ağaç dikilmiş. Şimdi Gediz Havzası’nın kalbine hançer batırılmak isteniyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler