Geleneksel el sanatları Altın Eller Festivali'nde yeniden hayat buluyor
50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinin ikinci etabı Altın Eller festivali pek çok canlı performansa ev sahipliği yapıyor.
Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen 50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinin ikinci etabı Altın Eller Festivali'nde etkinlikler hız kesmeden devam ediyor.
Altın Eller Festivalinin üüçncü gün performansında sanatçılar geleneksel sanatlarını sahne üzerinde göstererek katılımcılara güzel bir gün yaşattı.
Saat 14.00'de başlayan etkinlikte yorgan ustası Hasan Kar, ahşap kaşık ustası İsmail Yıldız, ebru ustası Özlem Çapur ve çini ustası Meryem Buhari sanatlarını canlı performansla sergiledi.
"Mesleğime Sakarya'da başladım, yorgancılığın kitabını yazdım"
Mesleğine Sakarya'da başladığını dile getiren yorgan ustası Hasan Kar, "Bilgi sahibi insanlar yorganlarını değiştirmeye başladı. Güzel bir yorgan üç günde tamamlanır. Benim yaptığım yorganlar hava alır. Sentetik değildir. Halkın sağlğı için bunları anlatmam gerek, bu yüzden yorgacılığa dair şeyleri bir kitapta topladım" dedi.
Çininin incelikleri
Çini Ustası Meryem Buhari çini sanatına emekli olduktan sonra başladığını söyledi. Sahnede canlı performansını yaparken çini sanatına dair incelikleri de katılımcılarla paylaştı. Buhari,"Kağıtlara çizdiğimiz desenleri iğne ile delip yapacağım alana transfer ediyoruz. Kömür kalemiyle çizdikten sonra içini boyuyoruz. 10 saat fırınlanıypr eserimiz sonra sırlanıyor ve fırında hayat buluyor" dedi.
Ebru sanarının kültür elçiliğini yapan ve festivale Eskişehir'den katılan Özlem Çapur ebru sanatının nasıl yapıldığını, "Teknede geven otunun tozuyla karııştırılmış yoğun bir sıvı var. Boyalarımızı topraktan elde ediyoruz. Boyaların açılması ve büyüklükleerini ayarlayabilmek için büyükbaş hayvanların öds sıvısını kullanıyoruz.
Ebrunun en güzel tarafı her zaman farklı eserler çıkarabilmek. Ülkemizi tek Türk olarak Dubai festivalinde temsil ediyorum ve her sene katılım için davet alıyorum. Gelenekselliğini bozmadan yenilik getiriyoruz" sözleriyle anlattı.
1995 yılında baba mesleği olan ahşap kaşık yapma sanatını icra eden İsmail Yıldız işinin inceliklerini keyifli b,r sunumla yaptı. Şimşir kaşığın sağlık açısından önemine vurgu yapan Yıldız, 5-6 yaşına kadar çocuklar bu kaşıklarla beslenmeli" dedi.
Etkinlik sanatçıların canlı performanslarını tamamlamaları ile son buldu.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!