Gençler korsan kitap alıyor
DES Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı araştırma, gençlerin yüzde 85.7'sinin kitap fiyatlarını pahalı bulduğunu ortaya koyarken, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 86.1'i okumak için korsan kitap aldıklarını bildirdi. Gençelerin yüzde 8.7'si en son ne zaman kitap aldığını hatırlamıyor.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) tarafından DESAM'a yaptırılan "Türkiye Neden Okumuyor?" başlıklı anket sonuçları açıklandı. Ankete 18-30 yaş arasında bin 231 genç katılırken, bu gençlerin yüzde 29.7'sinin üniversite, yüzde 8.3'ünün ise yüksek lisans mezunu olduğu bildirildi.
"Gençlik kitap okumaya vakit bulamıyor"
Ankete göre, gençlerin yüzde 10.7'si düzenli olarak kitap okurken yüzde 18.9'unun aralıklarla, yüzde 61.9'unun ise düzensiz olarak ara sıra kitap okuduğu anlaşıldı. Gençler, kitap okumalarına engel olarak ise iş yoğunluğu, dersler, internet, arkadaş çevresi ve televizyonu neden gösterdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 15.9'unun iş yoğunluğundan kitap okumaya vakit bulamazken, yüzde 18.2'sinin ise dersler nedeniyle vakit bulamadığı sonucu ortaya çıktı. Gençlerin, yüzde 26.8'i arkadaş çevresi ve okuma alışkanlığına sahip olmadığı için düzenli kitap okumadığını, yüzde 28'i televizyon ve internet yüzünden kitap okuyamadığını açıkladı.
Yüzde 86 korsan diyor, yüzde 8.7 ne zaman kitap aldığını hatırlamıyor
Ankete göre gençlerin kitaba para vermekten kaçındığı sonucu ortaya çıktı. Gençlerin sadece yüzde 4.5'i son 3 ay içinde para vererek kitap alırken, yüzde 10.3'ü 6 ay önce, yüzde 20.6'sı 1 yıl önce, yüzde 55.9'sı ise 1 yıldan daha uzun zaman önce kitap satın aldı. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 8.7'si ise en son ne zaman kitap aldığını hatırlamıyor. Gençlerin yüzde 85.7'si kitap fiyatlarını pahalı bulurken, bu nedenle korsan kitaba yöneldi. Gençlerin yüzde 86.1'i korsan kitap aldığını açıklarken, sadece yüzde 4.1'i korsan kitap almadığını bildirdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 79.5'inin evinde kitap koyacak yeri dahi yok.
"Güçlü Türkiye için okuyan gençlik"
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı araştırma sonuçlarını değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a seslendi. Avcı, "Türkiye'de kütüphaneler bilginin üretim, düzenleme ve yayımına yeterince katkı sağlayamıyor. Çağa ayak uyduramıyor. Ve bu yüzden gereksinim duyulan bilgilerin hizmetinde stratejik görevlerini yerine getiremiyor. Türkiye'de kütüphanecilik hizmetleri toplumsal ihtiyaçlar açısından algı ve yaklaşım politikasızlığı nedeniyle ilgi görmemekte ve izole kurumlar olarak varlığını sürdürmektedir. Eğitim, kültür ve bilim araştırma açısından yeri çağdaş politikalarla belirlenemediği için kütüphaneler toplumsal katkılarını sağlıklı bir biçimde yerine getirememektedir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza