"Genelgeye aykırı yapılar yıkılacak"
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, dere yataklarında genelgeye aykırı olarak inşa edilen yapıların yıkılacağını söyledi. Eroğlu, "Değişmesi lazım bu böyle gitmez" ifadesini de kullandı.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sel felaketiyle ilgili NTV'nin sorularını yanıtladı.
Felaketin yaşandığı gün, Meteoroloji Genel Müdürlüğü "ikaz etmişse de" yağışların periyoduna bakıldığında, 200-300 yılda bir tekerrür edecek olan yağış olduğunu söyleyen Eroğlu, "Bunu da dikkate almak gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu. Bölgedeki dere yataklarının işgalinin de yanlış olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Köprüler menfezler bunlar hakikatten hasarda büyük rol oynamıştır. Ben bizzat gerek Silivri, gerek Selimpaşa ve İstanbul'da değişik noktalarda yerinde incelemelerde bulundum. Ayrıca aynı günün akşamı İstanbul'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde bir toplantı yaparak bir takım tedbirler hemen aldık. Çünkü hemen akabinde Cuma ve Cumartesi günleri de kuvvetli bir yağışlın vuku bulacağını daha önce haber vermiştik. Dolayısıyla bu konuda tedbirler dikkate alındı" dedi.
Yurttaşa "hassas ol" uyarısı
Dere yatakları işgal edildiği zaman derenin bir şekilde yolunu bulduğunu söyleyen Eroğlu, "Dere yatağı üstündeki binalarda ister istemez bir takım zararlar ortaya çıkıyor. Burada sadece kamu kurum kuruluşları değil aynı zamanda mali idareler, belediyeler ve özel idarelerin hassas olması lazım. Vatandaşlarımız da bu konuda hassas davranmaları ve gerekli tedbirleri kendilerinin de bizzat almaları gerekiyor. 'Nasıl alacak?' derseniz dere yatağını işgal etmeyecek vatandaş. Ev yaptığı zaman en azından taşkınları dikkate alarak daha yüksek yapacak. Yani dere yatağının hemen yanında vatandaş bodrum yapıyor, olacak şey değil" diye konuştu.
"Takip tam olarak yapılmamış"
Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla üç yıl önce çıkarılan ancak uygulanmayan genelgeye ilişkin ise şunları dedi:
"Genelgeden sonra bunların takibi gerekiyor. Bazı yerlerde maalesef takibin tam olarak yapılmadığını müşahede ettik. Esasen dere yatakları çok önemli. Bazı yerlerde meskun bölgelerde yerleşim alanlarında üzerleri kapatılıyor, kesitler daraltılıyor. Veya dere yataklarına uygun olmayan köprü gibi bir takım yapılar inşa ediliyor. Maalesef bu derenin kesitini daralttığı için taşkınların büyük bir sebebi bundan kaynaklanıyor. Sadece dere yatakları değil İstanbul ve Trakya'da vuku bulan sel baskınında yağışlarında çok büyük rolü oldu."
Eroğlu, "bundan sonra alınacak tedbirlerin ne olacağının" sorulması üzerine de şöyle devam etti:
"Değişmesi lazım bu böyle gitmez. Bu konuda Bakanlar Kurulu'nda da dün Sayın Başbakanımız kesin talimatlar verdi. Neticede bakanlıklar arasında da aynı zamanda belediyeler valilikler arasında da ciddi bir koordinasyon kurmak sureti ile bu işi mutlaka çözmemiz gerekir. Çok büyük yağışta bazen tedbir almak da imkansız hale geliyor ama hasarları en aza indirmek mümkündür. Mutlaka tedbir almak gerekir. Ancak aynı zamanda alınan tedbirlerin kontrolü, yanlışlarının düzeltilmesi gerekir. Biz şimdiden çalışmalara başladık. Bu genelgeye aykırı yapılmış yapılar veya derede işgal varsa bunların tespiti konusunda ben DSİ Genel Müdürlüğü'ne talimat verdim. Şu anda bütün bölgelerdeki arkadaşlarımız belediyelerle ve valiliklerle birlikte tespitler yapıyorlar. İkinci husus da bu taşkınların hasarlarının zararının en aza indirilmesi maksadı ile erozyon kontrolü, ağaçlandırma çalışmalarının da yapılması şart."
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'