‘Genelkurmay müdahil olsun’
Kamuoyunda “Askeri Casusluk davası” diye bilinen İzmir’deki davanın sanıkları Genelkurmay Başkanlığı’nın davaya katılmasını istedi. Bir casusluk faaliyeti varsa, TSK’nin güvenliğine ağır bir darbe indirildiğini belirten sanık avukatı, “TSK’’nin gizli belgeleri çalınmışsa, Genelkurmay neden davaya katılmıyor” diye sordu.
Genelkurmay Başkanlığı’nın İzmir’de devam eden sözde casusluk davasına katılması istendi. Bunun için Genelkurmay’a dilekçeyle başvuran sanık avukatlarından Murat Ergün, “Eğer ortada bir casusluk varsa, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gizli belgeleri çalınmışsa, Genelkurmay neden davaya katılmıyor?” diye sordu.
Dosyada iddia edildiği gibi bir casusluk faaliyeti varsa, TSK’nin maddi ve manevi güvenliğine ağır bir darbe indirildiğini dile getiren Ergün, ordunun art niyetli kişi ve grupların böylesi saldırısı karşısında savunmasız kalmaması gerektiğini kaydetti. Avukat Ergün, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Yüzlerce personeli ve binlerce resmi evrağı, ‘varlığı mutlak ancak kimliği tartışmalı bir oluşum’un hedefinde olan TSK’nin, bu olaylar nedeniyle yargı mercilerinde görülmekte olan davalarda müdahil sıfatıyla yer almaması, kanaatimce büyük bir eksikliktir. Her ne kadar, davalarda yargılanan sanıklar, açık ve ağır bir kumpasın mağduru iseler de sayın makamınızın dava dosyalarına müdahil olarak katılması, adil yargılamaya katkı sunacak, gerçeğin ortaya çıkarılması ve neticede mağdurların aklanması noktasında önemli ve değerli faydalar sağlayacaktır. Başka bir açıdan bakılırsa, eğer dava sanıkları suçlu ise, bu kez de bunların eylemlerine uyan ceza ile cezalandırılması hususunda, sayın makamınız tarafından gerekli ve yerinde müdahaleler gerçekleştirebilecektir. Gerçeğin ortaya çıkması adına yargının tüm unsurları tarafından yoğun ve özverili çalışmaların sergilendiği dava dosyasına, talep, görüş ve gerektiğinde itirazlarınızı müdahil olarak sunabilmeniz için davaya müdahil olmanız hususunu, yurtsever bir Türk vatandaşı olarak talep ederim.”
Belgeler Ders Notu
Öte yandan mahkeme, daha önce Genelkurmay’dan dava konusu belgelerle ilgili görüş istemişti. Genelkurmay, 29 Mayıs 2013’te, söz konusu belgelerin gerçekliğini araştırmadan görüş bildiremeyeceğini kaydetse de savcılığın “belgeleri kurum dışına çıkarmanın suç unsuru oluşturacağı” savı ve yargılamanın askeri savcılıkta yapılmasına gerek olup olmadığı üzerine düşüncesinin yeterli olacağı yazısı üzerine 9 Aralık 2013’te 9 klasörlük görüşünü mahkemeye sundu. Bu raporda, askerlerin evlerinde bulunan belgelere ilişkin “ders notları” vurgusu yapıldı. “Her ne kadar hukuki olmasa da subay ve astsubayların ev ve iş yerlerinde çıkan notların yüzde 90’ı 1995-2012 yıllarında akademi için hazırlanmış ve daha önce sınavlarda çıkmış soru ve cevaplardır. Gizli belge olarak üzerinde durulan talimname ve yönergeler, savaşta uygulanan türlü manevraları, araç ve gereçlerin nasıl kullanılacağını, her sınıfın görev ve davranışını belirten kuralların toplandığı Genelkurmay Başkanlığı’nın hazırladığı kitapçıklardır” denildi. Askerlerin evlerinde bulunan dokümanların “görev sebebiyle” olabileceği kaydedilerek askerlerin askeri mahkemede yargılanması yönünde görüş bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza