Genelkurmay'da Ergenekon kitapçığı yok

Genelkurmay Başkanlığı, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin isteği üzerine gönderilen cevap yazısında MİT tarafından hazırlanan ve kitapçık haline getirilen Ergenekon raporunun arşivlerinde bulunmadığını bildirdi.

Genelkurmay'da Ergenekon kitapçığı yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2009 - 17:44

MİT Müsteşarlığı,  13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 27 Kasım 2008 tarihli ara kararı gereği gönderdiği yazıda, 23 Aralık 2008 tarihli yanıtta, kendilerine Temmuz 2002’de ulaşan isimsiz ihbar mektup ve 6 adet CD’de yer alan Ergenekon-Lobi projesi ve diğer dokumanlar ile Tuncay Güney’in iddialarından ve açık kaynaklardan yararlanarak bir kitapçık hazırlandığını ve 10 Temmuz 2003’te Genelkurmay Başkanı’na, 19 Kasım 2003 tarihinde de Başbakan’a intikal ettirildiğini kaydetmişti. MİT ayrıca bu çalışmanın özeti niteliğindeki “bilgi notu”nu 19 Ocak 2006 tarihinde Başbakan’a, 26 Mayıs 2006’da ise Genelkurmay İstihbarat Başkanı’na gönderildiğini bildirmişti. Genelkurmay Başkanlığı’ndan 13 İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne 16 Ocak 2009 tarihinde gelen yazıda ise “İlgili yazı ile istenen 10 Temmuz 2003 tarihli rapor bulunamamıştır” denildi.
Kemal Kerinçsiz’in avukatları Tolga Akalın ve Gönül Kerinçsiz dün mahkemeye sundukları dilekçede bu durumda MİT’in böyle bir kitapçığı Genelkurmay Başkanı’na teslim etmediği ya da Genelkurmay arşiv ve kayıtlarına intikal ettirmediği “katlayıp cebine koyduğu” ihtimalinin ortaya çıktığına dikkat çekerek bu kitapçık ve bilgi notunun hangi nedenle hazırlandığının sorulmasını istediler.

Avukat Tolga Akalın ve Gönül Kerinçsiz, dilekçelerinde bilgi notu olarak nitelendirilen çalışmanın doğrudan Genelkurmay İstihbarat Başkanı'na sunmasının MİT Yasası'nda dayanğı olmadığına dikkat çektiler. Avukatlar ayrıca kitapçık ve bilgi notunun 5 aylık süre farklarıyla kurumlara gönderilmesinin üzerinde durulması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam ettiler:  “MİT Müsteşarlığı kendisine gelen ihbar ve diğer kaynak bilgilerini 1 yıl 7 günlük bir süre derledikten sonra Süleymaniye'de yaşanan ve 'çuval vakası' olarak nitelenen hadiseden 6 gün sonra Genelkurmay Başkanı'na sunmuştur. Bu sunumdan bir hafta sonra dönemin ABD Savunma Bakanı Rumsfeld'in mektubu Başbakanlık'a ulaşmıştır.”

Avukatlar Rumsfeld mektubunun içeriğinin medyaya yansıdığına dikkat çekerek bu mektubun İngilizce bir örneği ile tercüme edilmiş Türkçe halinin ilgili makamdan istenmesini talep ettiler. MİT'in Ergenekon konusundaki bilgi notunun Danıştay saldırısından 9 gün sonra Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildiğini anlatan avukatlar,  Kemal Kerinçsiz henüz davanın sanığı değilken  avukat sıfatı ile görüştüğü Zekeriya Öz'ün kendisine “MİT kulağıma fısıldar ben gereğini yaparım” dediğini iddia ettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon