"Gerekirse SBS'de değişikliğe gidebiliriz"

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, çalışmalar neticelendikten sonra sonuçlar doğrultusunda Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) gerekirse bir değişikliğe gidilebileceğini, ancak şu anda olgunlaşmış, oluşturulmuş bir karar olmadığını kaydetti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.04.2010 - 16:37

TBMM Genel Kurulu'nda yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına dair kanun tasarısının görüşülmesine devam ediliyor.

İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, Bezm-i Alem Üniversitesi kuruluşuna ilişkin önergenin görüşmeleri sırasında, konuya ilişkin bir yasa tasarının TBMM Genel Kurulu gündeminde olduğunu anımsatarak, önergenin bu tasarıyı geçersiz hale getirdiğini iddia etti. Öztürk, şekil hatası ve ''hakkın suiistimalinin'' söz konusu olduğunu savunarak, ''Genel Kurulun gündeminin bakkalın veresiye defterine çevrilmemesi için Başkanlık Divanı gündemine hakim olmalı'' dedi.

AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise önergenin İçtüzüğe uygun olduğunu ifade etti. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da önergenin iç tüzüğe uygun olduğunu söyledi.


Biz her yumruğun karşısındayız

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Samsun'da Ahmet Türk'e yapılan saldırının bireysel olmadığını ''Kürt-Türk çatışmasını körüklenmek isteyenlerin saldırısı'' olduğunu söyledi. Sakık, ''İşte bu yumruk ülkeyi böler. Nereden gelirse gelsin, kime gelirse gelsin, biz her yumruğun karşısındayız'' dedi.

Milli Eğitim Komisyonu Başkanı, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, dünyanın hiç bir yerinde üniversitelerin gökten inmediği, yeni kurulan üniversitelerin elbette eksikliklerin olacağını söyledi. Sağlam, ''Bu eksiklikler giderilmesi için için çalışmalıyız'' dedi.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Adana'nın sadece bir üniversitesi olduğunu, ''Adana'ya negatif ayrımcılık'' yapıldığını savundu. Tankut, Adana'nın üniversiteye ihtiyacı olduğunu söyledi.


Üniversitelerimiz başarılı


Tasarının 2. maddesi üzerinde soruları yanıtlayan Bakan Çubukçu, yüksek öğrenim kurumlarının, ''bilimsel yayınlar ve çalışmalar sayısı bakımından dünya sıralamasının altında olduğu'' söylemini, bilimsel verilerin doğrulamadığını söyledi. Çubukçu, ''Üniversitelerimiz dünya ortalamasında bilimsel yayın olarak ilk 17-18 aralığında gidiyorlar. Üniversitelerimiz bu anlamda başarılı bir grafik izliyorlar'' dedi.

Çubukçu, bir başka soru üzerine, ''Dinamik nüfusun yüzde 50'sinin yüksek öğrenim görmesini sağlayacak bir sistemi pratize etmemiz lazım'' diye konuştu.

SBS ile ilgili bir soru üzerine, Çubukçu şunları kaydetti:
''SBS yeni bir sistem. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS'den beklenen sonuçlar, bu sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediği gibi alanlarda kendi iç denetim mekanizması ile birlikte bir değerlendirme çalışması yapıyor. SBS'nin yeni bir sınav sistemi olması, uygulanmasına ilişkin çıkan aksaklıklar veya bu yöndeki itirazların önce bağımsız bir bilimsel kurum tarafından incelenmesi için bir çalışma başlattık. Bunun yanı sıra eğitim tüm paydaşları olan öğretmenler, veliler ve öğrenciler üzerinde de bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalarımız neticelendikten sonra önümüze gelen sonuçlar doğrultusunda yeniden öğrencilerimizin seviyelerinin belirlenmesi konusunda uyguladığımız sınav sisteminde gerekirse bir değişikliğe de gidebiliriz ama şu anda olgunlaşmış, oluşturulmuş bir karar yok. Bu gerçekleştiği zaman kamuoyu ile paylaşacağım.''

Öte yandan, tasarıya Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi personelinin kurulacak üniversiteye geçiş hükümlerini içeren geçici madde eklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler