Gezi’de 7 bin 990 soruşturma açıldı

Taksim Dayanışması'nın raporuna göre Gezi derinişine ilişkin olarak bugüne dek 7 bin 990 kişi hakkında soruşturma başlatıldı, en az 5 bin 513 kişi gözaltına alındı, 5 bin 235 kişiye dava açıldı. Polis şeddetinin hüküm sürdüğü günlere ilişkin sadece 12 polis hakkında dava açıldı.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Taksim Dayanışması, Gezi eylemleri sırasında ve sonrasında Türkiye genelinde yaşanan hak ihlallerini rapor haline getirdi. Rapora göre bugüne dek 7 bin 990 kişi hakkında soruşturma başlatıldı, en az 5 bin 513 kişi gözaltına alındı, 5 bin 235 kişiye dava açıldı, 445 kişinin ev ve işyerlerine TMK kapsamında operasyon düzenlendi, 189 kişi tutuklandı, 15 kişi ceza aldı. Bu süreçte sadece 12 polise dava açıldı. Taksim Dayanışması rapor için verilere ulaşmaya çalışırken de İstanbul Valililği’nden skandal bir yanıt aldı. Valilik dayanışmanın Gezi sürecinde yaralanan, ölen ve gözaltına alınanlar ile ilgili sorularına eylemlerde kamu mallarına verilen zararların listesini göndererek yanıtladı.

Mayıs 2013-Mart 2014 arasını kapsayan dönemine ilişkin hazırlanan rapora göre Gezi direnişinin ilk 15 gününde 150 bin adet gaz bombası atıldı, 3 bin ton su sıkıldı. Bayburt hariç 81 ilde yapılan 5 bin 532 gösteriye toplam 3 milyon 600 bin kişi katıldı.

Gezi eylemleri ile ilgili Türkiye genelinde 82 ayrı dava bulunuyor. Hakkında dava açılan emniyet mensuplarının sayısı da oldukça sınırlı kaldı. Ethem Sarısülük, Dilan Dursun ve Ali İsmail Korkmaz’ın davalarında polisler sanık oldu ancak sadece Korkmaz’ın davasındaki bir polis tutuklu olarak yargılanıyor.

Bu süreçte 38 Twitter kullanıcısı hakkında soruşturma başlatıldı. İzmir’de sürdülen bu soruşturmanın mağduru da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Raporda Gezi sürecinde polis şiddeti ve biber gazının etkisi ile öldürülen, gözünü kaybeden, yaralanan, gözaltında işkence ve tacize uğrayanların durumu ve süren davalarda gelinen son aşamaya da ayrıntılı olarak yer verildi.

Ölenleri bırak kamu malına bak

Dayanışma bileşenlerinin, raporun hazırlanma aşamasında resmi bilgilere erişmeleri de mümkün olmadı. İstanbul Valiliği’ne Bilgi Edinme Yasası kapsamında gözaltı, yaralı, ölen ve işkenceye uğrayanların sayısı, bu vakalarla ilgili kolluk kuvvetlerine yönelik yürütülen soruşturma ile ilgili bilgi istendi. Sorular arasında kamu malına zarar, hakaret ve görevi yaptırmamakta direnme suçları kapsamında yapılan işlemler de soruldu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu imzası ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne gönderilen yanıtta sadece kamu mallarına ilişkin soruyu yanıtlamakla yetinildi. Yazıda, “Kamuoyunda Taksim Gezi Parkı olayları olarak bilinen kanunsuz eylemlere katılan illegal grupların eylemlerinde 13 kamu-siyasi parti binası, 134 resmi araç, 44 belediye otobüsü, 11 otobüs durağı, 66 sivil araç, 22 MOBESE kamerası, 5 banka şubesi, 22 ATM, 3 canlı yayın aracı, 1 baz aracı, 28 işyeri ve yol kaldırım düzenlemesi zarar görmüştür” denildi.

Valilik 17-27 Aralık 2013 arasında 36 kişinin yakalandığını, 11-18 Mart 2014’te 39 kişinin yakalanıp 1 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini savundu. Valilik, diğer konuların adli makamların sorumluluk alanlarında kaldığını belirterek yanıt vermedi.,


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler