Gıdalardaki tatlandırıcılara rakip
Uygunluk belgesi kapsamında ithal edilen ve yurtiçinden satın alınan tüm yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların, ilk alıcıdan nihai kullanıcıya kadar tüm yurtiçi satış aşamaları ve nihai kullanım süreci, "Yeminli Mali Müşavirlik Uygunluk Belgesi Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu"yla birlikte Şeker Kurumu'na ibraz edilecek.
Şeker Kurulu'nun Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcı İthalatında Uygunluk Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karara göre uygunluk belgesi ve kullanımına ilişkin düzenlemeler içeren 6'ıncı maddesindeki "kurumca gerekli görülebilecek diğer belgeler" ibaresi çıkarıldı.
Böylece geçerlilik süresi 6 ay olan ve süresi uzatılamayan belgeler, üçüncü kişilere devredilemeyecek. Uygunluk belgesi kapsamı eşyanın ithalatı ile ilgili uygunluk belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura, gümrük beyannamesinin fotokopisi, uygunluk belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 işgünü içerisinde belge sahibi tarafından Şeker Kurumuna iletilecek.
Kurumun gerekli gördüğü diğer belgelerin istenmesi söz konusu olmayacak. Karara göre, ayrıca sadece gıdalarda kullanılmak amacıyla uygunluk belgesi talep eden ithalatçılar tarafından, uygunluk belgesi kapsamında ithal edilen ve yurt içinden satın alınan tüm yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ilk alıcıdan nihai kullanıcıya kadar tüm yurtiçi satış aşamalarını ve nihai kullanım sürecini de kapsayacak şekilde, kararın ekinde yer alan (EKV) "Yeminli Mali Müşavirlik Uygunluk Belgesi Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu" Kuruma ibraz edilecek. Daha önce sadece ithal ürünler için geçerli olan uygulama, Kurumun aldığı kararla yurtiçinden satın alınan yüksek yoğunluklu tadlandırıcılar için de geçerli olacak.
Yapılacak ilk uygunluk belgesi başvurusunda; içinde bulunulan takvim yılı başı ile uygunluk belgesi başvuru tarihi arasındaki dönem için, bundan sonraki başvurularda ise; firma adına ilk uygunluk belgesinin düzenlenmesinden itibaren, uygunluk belgesi kapsamında ithal edilen eşyanın tümünün stokları bitene kadar, her 6 ayda bir ve her takvim yılı sonu itibariyle EK V'de belirtilen "Yeminli Mali Müşavirlik Uygunluk Belgesi Kapsamı Ürünler Faaliyet Tasdik Raporu" Kuruma ibraz edilecek. Söz konusu raporun ithalatçı tarafından düzenlenmesinin sağlanması bakımından; alıcı veya nihai kullanıcı kendisi ile ilgili konularda ithalatçıya karşı sorumlu olacak. Kurum gerekli görmesi halinde 6 aydan önce de raporun güncellenmesini isteyebilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı