Gizemin ve Nil'in ülkesi: Mısır
Nil Deltası'nın genişlediği yerdeki konumu ve yaklaşık 20 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın en büyük kentlerinden olan Mısır'ın başkenti Kahire, barındırdığı tarihi ve kültürel zenginlikleriyle her yıl milyonlarca turist çekiyor.
Kahire Müzesi, çarşıları, anıt mezarların üzerinde yaşayan insanların bulunduğu ölüler şehri, yüzyıllardır ihtişamını sürdüren camileri ile yoksullukla zenginliğin, gelenekle modern zamanların karıştığı tarihi bir kent Kahire...
UNESCO tarafından 1979 yılından bu yana Dünya Tarih Mirası listesinde bulunan kente geldiğinizde ilk dikkatinizi çeken trafik karmaşası oluyor. Trafik ışıklarına uyan sürücü görmek neredeyse imkansız. Birbirini sollayanlar, sağlayanlar, kilitlenmiş trafikte yol istemek için sürekli korna çalanlar ve kalabalıktan yükselen bir ses cümbüşü insanı serseme çeviriyor.
Çölden gelen toz bulutu, kentin üzerinde bir duman tabakası oluşturuyor. Gündelik yaşamın bir parçası haline gelen toz bulutunun hakim olduğu saatlerde yerli halk pek sokağa çıkmıyor. Akşam saatlerinde güneş battıktan ve hava serinledikten sonra sokaklar insanlarla dolup taşıyor.
Kentte yaz aylarında sıcaklık 50 dereceye kadar ulaşıyor. İlkbahar, sonbahar ve kış aylarında ortalama sıcaklık gündüz 30 gece 19 derece oluyor. Bu nedenle Mısır seyahatine çıkmak isteyenlere yaz dönemi pek tavsiye edilmiyor.
Balık çeşitleri, pirinç, mısır, Nil Vadisi'nde yetişen sebzeler ve et yemekleri Mısır mutfağının temel malzemelerini oluşturuyor. Kentte turistlere hizmet eden uluslararası restoranların yanı sıra fast food zincirlerinin şubelerini de bulmak mümkün. Kahire'de kapalı şişelerdeki suyu tüketmek gerekiyor.
Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı bu kentte birçok bina bakımsız. Tamamlanmamış binalarda yaşayanlar olduğu dikkati çekiyor. Kentte tarihi camilerin yanı sıra modern Arap mimarisini yansıtan ve görkemli minareleri bulunan camiler de azımsanmayacak kadar çok. Sokaklarda, araçlarda ''Mısır'ın Anası'' olarak anılan Ümmü Gülsüm'ün sesini, modernle geçmişin ritmlerini içeren Arap ezgilerini duyabilirsiniz.
15. yüzyıl Kahiresinde doğan Binbir Gece Masalları gibi olmasa da insanların giysileri, tarihi mekanları, meydanları ve eski arabalarıyla zamanda yolculuk yapıyor gibi hissettiğiniz bir kent Kahire...
Kahire kent merkezi
Kahire'nin kent merkezinde, mağazalar, kafeler ve restoranlar ile bankalar var. Binaların çoğu Avrupalı mimarlarca tasarlanmış. Nil Nehri, kenti ikiye bölüyor. Eski şehrin bulunduğu bölge ''İslami Kahire'' olarak adlandırılıyor. Burada Fatımiler ile başlayıp Osmanlılarla süregelen İslami dönem eserleri bulunuyor.
Kentteki Büyük Tahir Meydanı, diğer adıyla ''Özgürlük Meydanı'' olarak biliniyor. Meydanın yerel ismi ise ''Meydan el-Tahrir''. Nil Nehri kenarına inşa edilen lüks oteller, ''Meçhul Asker Anıtı'', Ruda ve Gazira adaları, kentte görülebilecek yerler arasında.
Ayrıca baklava biçiminde kafes bir yapıya sahip ''Kahire Kulesi'' turistlerin ilgisini çekiyor. Kulenin yelpaze şeklinde açılan üst bölümü, lotus çiçeğini andırıyor. Bu çiçek Mısır'da çok önemli bir yere sahip. Nil Nehri'nin hemen yanı başında bulunan kule, Kahire'nin görülmesi gereken ilginç yerlerinden biri.
Dünyanın 7 harikasından biri piramitler
Tarihteki yeriyle gizemiyle her yıl milyonlarca turistin dünyanın dört bir yanından Mısır'a gelmesinin başlıca sebeplerinden biri piramitler.
Arkeologların her dönemde yoğun ilgi gösterdiği Gize Piramitleri ziyaretçilerini büyülüyor. Ünlü Gize Piramitleri'nin mühendislik başarısı, milyonlarca taş blokun güçlü aletler ve kaldıraçlar olmaksızın taşınarak düzenli bir şekilde yerleştirilmesi mantık sınırlarını zorluyor.
''Piramitler, sadece firavunlar için yapılan mezarlar mıydı? Yoksa zaman ölçmeye yarayan astronomik işaretler miydi?''...
Cevabı ne olursa olsun ''Gize Piramitleri'' hiç şüphesiz muhteşem anıtlar.
Mumyalama işlemi
Rehberin verdiği bilgilere göre, mumyalama işlemi için, hafif meyilli bir taş kullanılıyor. Ölen kişi, buraya yatırılıyor ve burun kıkırdağı kırılıyor. Beyin, burun kanallarından özel bir aletle çekilerek alınıyor.
Boşaltılan bölüme yine aynı yöntemle keten dolduruluyor. Bu sayede gözlerin içeri düşmesi engelleniyor. Vücudun yanlarından delikler açılıyor ve bu deliklerden, zarar görmeden, dört organ çıkarılıyor. Vücutta, sadece kalp kalıyor. Mısır inanışında kalp özel bir yere sahip. Öldükten sonra hayatın devam ettiğine inanan Mısırlılar, mahkeme zamanında hesap vermek için kalbi vücutta bırakıyor.
Diğer organlar ise yeniden hayata dönüldüğünde kullanılmak üzere testilere konularak, mumyanın yakınına bırakılıyor. Müzede organların saklandığı birçok vazo ve testi benzeri eşya yer alıyor.
Mumyalama işlemini yapan kişi çakal maskesi takıyor ve ''Mumya Tanrısı'' olarak adlandırılıyor. Bu şekilde yapılan mumyalama işlemi 40 gün sürüyor. Bütün bu işlemler sırasında formülü hala çözülemeyen bir sıvı etlerin çürümemesi için ölen kişinin vücuduna sürülüyor. Son olarak vücut, ketenle sarılarak, sandığın içine yerleştiriliyor. Sandığın dışındaki maskelerin ölen kişinin birebir yüzünü gösterdiği belirtiliyor.
Genç firavun Tutankhamun
Müzenin ikinci katında, 9 yaşında firavun olan ancak 18 yaşına geldiğinde başına aldığı bir darbe ile ölen ''Tutankhamun''un mumyasının konulduğu 3 tabut sergileniyor.
En içteki tabut 170 kilogram ağırlığında ve som altından yapılmış. En dışta, tahtadan ve üstü altın yapraklardan oluşan kısım yer alıyor. İkinci tabut, yine tahtadan, altın kaplamalı ve daha süslü. Onun içinde ise Tutankhamun'un mumyası bulunan ve en içteki tabut mevcut. Hemen yanındaki sandıkta ise, mumyalama sırasında çıkarılan organların bulunduğu küçük bir tabut var. Tutankhamun'un mumyası ise Luksor şehrinde bulunuyor.
Tutankhamun'un mezarından çıkarılan bin 700'den fazla eser var. Çünkü bu mezar, Krallar Vadisi'nde bulunanlar arasında tahrip olmamış tek kral mezarı. Kralın, altın ve ikinci derece kıymetli taşlarla süslü cenaze maskı muhteşem. Bu bölümden etkilenmemek imkansız.
Şehri tepeden görmek isteyenler için Kahire kalesi
Yapımına 12. yüzyılda Eyyubi hanedanının kurucusu Selahaddin Eyyubi tarafından başlanan ve Osmanlı Devleti döneminde bitirilen Kahire Kalesi, bugün tüm ihtişamıyla ayakta duruyor.
Kale, Eyyubiler, Memlukler, Osmanlı Devleti ve Mısır Hıdivleri dönemlerinde çeşitli eklemeler ve onarımlardan geçerek bugünkü görünümünü almış. Kahire Kalesi'ndeki terastan kuşbakışı, tüm kenti gören hoş bir manzaraya tanık oluyorsunuz.
Mehmet Ali Paşa camii
Mısır Valisi ve modern Mısır'ın kurucusu sayılan Mehmet Ali Paşa Camisi Kahire Kalesi içinde bulunuyor. Mehmet Ali Paşa, Mısır'da, yüzyıllar boyu hüküm sürmüş Memluklar'dan kalan bütün sarayları yıktırmış, bu yüzden, Kahire'de bugün tek bir Memluk krallık sarayı bulmak mümkün değil.
Mehmet Ali Paşa, bu camiyi kendisi için bir anıt olarak inşa ettirmiş ve buraya gömülmüş. Konumlanışı ve anıtsal dış görünüşü nedeniyle kentin simgesi haline gelen cami, halk arasında ''Kaymaktaşı'' Camii olarak da biliniyor.
Mehmet Ali Paşa'nın türbesi de burada bulunuyor. Buranın hemen yakınında daha sade bir görünüme sahip olan En-Nasır Camisi de gezilebilir.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- ABD basınından Esad iddiası