Gökçek ve Topbaş'a süper yetkiler (03.06.2010)

TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle büyükşehir belediye başkanlarına süper yetkiler geliyor.

Gökçek ve Topbaş'a süper yetkiler (03.06.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.06.2010 - 11:54

Başkan Ziyaeddin Akbulut başkanlığında bugün toplanan komisyonda, AKP İstanbul Milletvekili, Beyoğlu eski Belediye Başkanı Nusret Bayraktar ve 14 AKP milletvekili'nin, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Buna göre; belediye, belediye meclisi kararıyla; konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilecek alanın üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi, alanın büyüklüğünün en az 5 ve en çok 500 hektar arasında olması, etaplar halinde yapılabilmesi hususların takdiri münhasıran belediye meclisinin yetkisinde olacak. İmar Kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Kamulaştırmanın aceleliği kararı Büyükşehir belediye meclisi tarafından verilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanları içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller, harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.
 

Sınırsız yetkiler geliyor

Teklife sert tepki gösteren CHP, muhalefet şerhi koydu. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya muhalefet şerhinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e geniş yetkiler tanındığını belirterek, şöyle dedi:

"Teklifin, AKP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kentin çeperinde, nazım imar planına göre korunması gereken açık alan niteliği taşıyan boş alanlarda, plan kararlarına ve plan onama kararlarına karşı açılmış davalarla eş zamanlı olması dikkat çekicidir. Bu değişiklikle kent çeperinde yer alan ve aslen korunması gerekli tarım alanı olan alanlara yönelik Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olan alanlar yasallaştırılmış ve meşrulaştırılmış olacaktır. Bu düzenlemenin yasalaşması durumunda, proje alanı ilan edilen bir alanda, belediyeler istedikleri durumda, işleme yapmadan, alanın ücra bir noktasında yer göstererek yerinden edebilecek, mülklerine el koyacaktır."
 

"İlçe belediyelerin yetkisi gasp edilecek"

Teklife MHP ve BDP de sert tepki gösterdi. MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, "Büyükşehir belediyelerine sınırsız yetkiler geliyor. İlçe belediyelerin eli kolu bağlanacak" diye konuştu. BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman da, yeşil alanların yağma edileceğini ileri sürerek, "Bu düzenleme hukukun temel ilkelerine aykırıdır. İlçe belediyelerin hakkı gasp edilmiştir" dedi.

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, "İlçe belediyelerin imar işlemlerinde yetki Büyükşehir belediyelerine devredilmiştir. Büyükşehir belediyelerinin yetkileri keyfi ve sınırsız şekilde artırılmıştır. Bu bir rant yasasıdır" diye konuştu.
 

Gökçek kavgası

AKP İstanbul Milletvekili ve Alt Komisyon Başkanı Feyzullah Kıyıklık da, "Bu kanun bir kişi için çıkmıyor. Ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, ne Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı için çıkmadı" derken CHP'li Rıza Yalçınkaya da, "Melih Gökçek'in ismi hiç geçmedi" diye karşılık verdi.
 

TSK'nin cephanelikleri ne olacak?

Komisyon görüşmeleri devam ederken Başkan Akbulut, oturuma 5 dakika ara verdiğini ve AKP grubu olarak bir değerlendirme yapacaklarını açıkladı. Aradan sonra CHP'li milletvekillerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanım alanında bulunan yerlerde kentsel dönüşüm için Milli Savuna Bakanlığından izin alınmasına ilişkin önergesi okundu. Önergede, "Türk Silahlı Kuvvetlerince Milli Savunma Bakanlığına tahsisli veya tahsissiz olarak kullanılan yerler ile 28/12/1960 tarihli ve 189 sayılı Kanun veya 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Kanun kapsamında kalan yerlerde, Milli Savunma Bakanlığının muvafakati alınmadan kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilemez ve uygulama yapılamaz" denildi.

Milli Savuna Bakanı Temsilcisi ve Hakim Yarbay Fikret Eres de, askeri kapsam içinde olan yerlerde cephanelik, havaalanı, askeri eğitim alanları bulunduğunu söyledi. Bu alanların ülkenin bekası için önemli olduğuna dikkat çeken Eres, "Belediyelerin bu noktada Milli Savunma Bakanlığıyla koordinasyonda bulunmasında kamu yararı ve zorunluluk vardır" dedi.

AKP İstanbul Milletvekili Özlem Türköne'de, söz konusu alanlarla ilgili askeriye ile ihtilaf olup olmadığını sordu. Milli Savunma Bakanı İhtilaflı İşler Şube Müdürü Erkan Altun da, Malatya Havaalanı yanında TOKİ tarafından inşaat yapıldığını ve iptal davası açıldığını belirterek, "150'ye yakın idari dava var" diye konuştu.
 

Kaybolan önergenin esrarı

CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal da, TSK ve Milli Savunma Bakanlığının gözbebeği olduğunu belirterek, "Onların görüşünün alınmasında ne sakınca var" diye konuştu. Oksal, CHP'nin önergesiyle aynı nitelikte olan AKP Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya'nın da önerge verdiğini belirterek, "5 dakika ara verdiniz. Aradan sonra önerge geri çekildi. Ne oldu 5 dakikada?" diye sordu.

CHP'nin önergesi oylama sonucunda AKP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Oylamadan sonra konuşan CHP'li Yalçınkaya, "AKP'li vekilin önergesi işleme alınmıştı, ancak aradan sonra okutulmadı" diye itiraz etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon