Gökçek’ten yargıya çalım

Danıştay’ın iptal ettiği imar düzenlemesini ‘0.01’lik rakam değişikliğiyle yeniden kabul ettirdi.

Yayınlanma: 19.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

AKP’li Melih Gökçek’in yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi, çıkmış ve çıkması olası yargı kararlarını etkisizleştirme konusunda uzmanlaştı. Belediye yönetimi, yargının iptal ettiği, yürütmeyi durdurduğu birçok imar düzenlemelerinde aynı kararı, çok küçük değişikliklerle yeniden çıkartarak önlem alıyor. Son yaşanan bir örnekte ise iptal edilecek kararın aynısı ikinci kez belediye meclisinden geçirildi. Uygulamayla yargı kararları anlamsızlaşıyor, inşaat rantının önü açılıyor.

Gökçek yönetimince yargı kararının etkisizleştirildiği ilk örnek, Sümer Holding’in Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kontrolündeki arsaya ilişkin oldu. Sümer Holding’in Çankaya 16124 ada 2, 3, 4 ve 16125 ada 2, 3 parsellerdeki arsaya ilişkin ilk plan değişikliği Özelleştirme İdaresi’nce onaylandı. Başkentin rantı en yüksek yerlerinden Çukurambar’da olan arsalara ilişkin plan değişikliğinin yürütmesi 26 Eylül 2013 tarihinde Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu. Ancak plan, büyükşehir belediye meclisinin ağustos ayı toplantılarında gündeme geldi. Statüsü, “Kentsel Servis Alanı” iken“Ticaret Alanı”na dönüştürülen arsanın planında “mizahi” bir değişiklik yapıldı. Yargı kararını etkisizleştirmek amacıyla kabul edilen yeni plan değişikliğinde inşaat yoğunluğu olan emsal 2.50’den, 2.49’a düşürüldü. Böylece yargı kararı, emsalin 0.01 oranında düşürülmesiyle aşıldı.

Diğer uygulamada ise Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı verdiği plan, hiçbir değişiklik yapılmadan yeniden kabul edildi. Buna göre, Alacaatlı kadastro 390 parselde toplam inşaat alanı 294 bin metrekare, konut sayısını bin 680 olarak öngören ve 12 Mart 2013’te kabul edilen plan, mahkeme tarafından geçen şubat ayında iptal edildi. Ancak iptal edilen plan aynı şekilde kabul edilerek yargı kararı yok sayıldı. Bu planın engellenebilmesi için yeniden ve uzun bir yargı sürecine gidilmesi gerekiyor.

Çankaya ilçesi 27463 ada 6 parseldeki uygulama ise yargıdan iptal kararı çıkma olasılığı düşünülerek, küçük değişikliklerle ikinci kez planda değişiklik yapılmasıyla gerçekleşti. Parselde yapılan plana, askı süresinde Çankaya Belediyesi itiraz etti. İtiraz reddedilince Çankaya Belediyesi konuyu yargıya taşıdı ve yargılama 9. İdare Mahkemesi’nde görülüyor. Edinilen bilgiye göre bilirkişi raporları nedeniyle mahkemeden iptal yönünde karar çıkabileceği izlenimi edinen büyükşehir belediyesi yetkilileri, karar çıkmadan yeni bir plan değişikliği yaptı. Yapılan değişiklikte tek yenileme inşaat alanında yapıldı. Yargılanan planda inşaat alanı 23 bin 750 metrekare iken yeni planda inşaat alanı 300 metrekare indirime gidilerek 23 bin 400 metrekare olarak belirlendi. Bu durumda yargıdan iptal kararı çıksa da, yeni planı etkilemediği için inşaatın sürmesine bir engel oluşturmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon