Göktaş'ın kitabına özel yetkili mahkeme yolu

Vatan Gazetesi muhabiri Kemal Göktaş'ın Hrant Dink cinayetiyle ilgili yazdığı kitap nedeniyle hakkında açılan davanın, özel yetkili mahkemede devam edilmesine karar verildi.

Göktaş'ın kitabına özel yetkili mahkeme yolu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.09.2010 - 14:45

Vatan muhabiri Kemal Göktaş'ın, Dink cinayetine ilişkin yazdığı "Hrant Dink Cinayeti Medya, Yargı, Devlet" isimli kitabındaki bilgiler nedeniyle hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, söz konusu kitap nedeniyle gizli belge yayınlamak suçundan yargılanan Göktaş'ın özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına karar verdi.

Davanın önceki gün yapılan duruşmasında Göktaş'ın açıklanması yasaklanan gizli bilgileri yayınlamak suçundan yargılandığını anımsatan savcı Atilla Ayvacı, bu suçun devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar arasında sayıldığı için yargılamanın özel yetkili ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini ifade etti. Hakim Sevim Efendiler de bu talebi yerinde bularak dosyada görevsizlik kararı verdi.

Göktaş'ın avukatı Filiz Aydın ise mahkemeye itirazda bulundu. Aydın itirazında "Dava açılalı bir yıl oldu. Neredeyse karar aşamasına gelen davada görevsizlik kararı verilmemesi gerekir" dedi. Eğer, Aydın'ın görevsizlik kararına karşı yaptığı itiraz kabul edilmezse Göktaş, özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanacak.

Davanın iddianamesinde, konuyla ilgili iki ayrı suç duyurusu olduğu anlatılmış ve Kemal Göktaş'ın "Hrant Dink Cinayeti, Medya, Yargı, Devlet" isimli kitabında, "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "Kamu görevlisine hakaret", "Yasaklanan bilgileri açıklama" ve "Devletin emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlarından soruşturma yapılmasının istendiği ifade edilmişti.

Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink'in ailesinin yaptığı başvuruyu değerlendirerek Türkiye'yi suçlu buldu.
Dink'in ailesi başvurularında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkıyla ilgili olan 2, ifade özgürlüğüyle ilgili olan 10 ve etkili başvuru hakkıyla ilgili olan 13. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği suçlamasında bulunmuştu. AİHM, Dink'in ve ailesinin farklı tarihlerde yaptıkları beş ayrı başvuruyu birleştirerek ele aldığı davada ortak bir karar verdi.
AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2, 10 ve 13. maddelerini ihlal ettiğine hükmederek Türkiye'nin Dink'in yakınlarına mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 133 bin Euro ödemesine karar vermişti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler