Grönland'daki erime hızı endişe veriyor
Kuzey yarıkürenin en büyük tatlı su kaynağı olan Grönland'daki buzul tabakasının erimesinin son yıllarda alarm verici hızda arttığı bildirildi.
Bilim adamlarının Kopenhag'da dün üzerinde tartıştığı Arktika Konseyi'nin, buzul tabakasıyla ilgili son bilimsel sonuçların bir derlemesi olan sentez raporunun hazırlayıcılarından Dorthe Dahl-Jensen, "gezegenin geri kalanından iki kat daha fazla ısınan" bu Arktika adası için gerçek bir "alarm çığlığı"nın söz konusu olduğunu belirtti.
Dorthe Dahl-Jensen, bu kadar hızlı bir ritmdeki buzul kaybını görmenin şaşırtıcı ve kaygı verici olduğunu söyleyerek, bu erime miktarının 1995-2000 yılları arasında her yıl ortalama 50 milyar gigatonken, bu miktarın 2003-2006 arasında yılda 160 milyar gigatona yükseldiğini belirtti.
Bu erime miktarıyla "yeryüzündeki tüm insanlara bir yıl boyunca günde 64 litre su sağlanacağını" kaydeden Dahl-Jensen, erimenin okyanus suları seviyesinin yılda yarım milimetre yükselmesi şeklinde kendini gösterdiğini söyledi.
Dahl-Jensen, buzul tabakasının erimesinin 2100'de dünyadaki deniz suları seviyesinin 5 ila 10 santimetre yükselmesine yol açacağını, bu yükselme miktarının aşırı ısınma durumunda 20 santimetreye kadar çıkacağını belirtti.
Grönland'ın İlulissat bölgesindeki Jakobshavn Isbrea buzulunun son sekiz yılda 15 kilometre azaldığı kaydedildi.
Rapora, küresel ısınmanın sosyoekonomik açıdan etkileri açısından katkı sağlayan Minik Rosing, iklim değişikliklerinin, İnuitlerin avcılık ve balıkçılığa bağlı geçim şekilleri üzerine doğrudan etkisi olacağını söyledi.
Washington'dan Robert Corell de Grönland'daki iklim değişikliğinin çıplak gözle görülebileceğini, buzulların erime hızının arttığını, bu durumun Grönland'daki ve dünyanın geri kalan bölgelerindeki toplumlara etki edeceğini belirterek, Kopenhag'daki konferansa katılan 193 ülkenin liderlerinden ısınma sürecini durdurmak için ciddi bir anlaşma sağlamaları talebinde bulundu.
Correll, bir anlaşma sağlanması durumunda bile sıcaklık eğrilerini yeniden düşürmenin ve etkilerini ölçmenin "on yıllar" alacağını, durumun "acil" olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- ABD basınından Esad iddiası