Grup Yorum ailelerinden liste tepkisi: Çocukları kriminalize ediyorlar
İçişleri Bakanlığı’nın ‘arananlar’ listesinde isimleri bulunan Grup Yorum üyelerinin aileleri “Hükümet bu listeyle çocukları kriminalize ederek ‘terörist’ ilan ediyor. Ama şunu bilsinler, elbet bu yarattıkları kara düzenin sonu gelecektir” dediler.
İçişleri Bakanlığı’nın ‘arananlar’ listesinde isimleri bulunan Grup Yorum üyelerinin aileleri tepkili. Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi’nde bir araya gelen aileler, “Hükümet bu listeyle çocukları kriminalize ederek ‘terörist’ ilan ediyor. Ama şunu bilsinler, elbet bu yarattıkları kara düzenin sonu gelecektir” dediler.
Türkü söylüyoruz
İlk sözü alan İdil Kültür Merkezi çalışanı Nuri Cihandaydı, Türkiye’nin ilerici, demokrat ve sosyalistlerin, bu hukuksuz uygulamaları 12 Eylül sürecinden bildiğini söyledi. AKP’nin 12 Eylül’ü devraldığını kaydeden Cihandaydı, “12 Eylül’de de böyleydi. Birkaç gün sonra bütün İstanbul afişlerle donatıldı. Kendilerine göre suçlu ilan ettiklerini bütün merkezi meydanlarda teşhir etmeyi, halkımızı ihbarcılaşmaya sevk etmeye çalıştılar, başaramadılar. Bugün de yapmaya çalıştıkları budur” dedi. Listede isimleri yer alan İlhan Altın, Selma Altın, Ali Aracı, İbrahim Gökçek, İhsan Cibelik ve Emel Yeşilırmak’ın uzun yıllar büyük emekler vererek halkın türkülerini söylediklerini dile getiren Cihandaydı, “Onlar bu ülkenin emekçileriyle, yüzbinlerle milyonlarla buluştular. İktidar şüphesiz bunu hazmedemiyor. Ve biz türkülerimizi o meydanlarda, on milyonlarla söyleyeceğiz onlara inat. Bu konuda kararlıyız. Bizim yüreğimizde, halkımız yüreğinde devrimciler asla suçlu olamazlar” ifadesini kullandı.
‘Masumiyet karinesi nerede?’
Avukat Berrak Çağlar da 1985 yılında kurulan Grup Yorum’un bugüne kadar şarkılarında halkın sorunlarını, katledilen işçileri, devrimcileri konu edindiğine dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı listede yüzlerce isim olduğunu hatırlatan Çağlar, “Hakkında mahkemelerce hüküm kurulmamış her kişi masumdur, bu masumiyet karinesidir. Peki nerede masumiyet karinesi? Hangisinin hakkında bir mahkeme kararı vardır örgüt üyeliğine dair. Ama İçişleri Bakanlığı bu listeyle terörize etmiş. Neden? çünkü, halk nezdinde zor durumda bırakmak, kötü göstermek istiyor. Ve bu insanlar şu an da hedef gösterilmiş ve aranır durumdalar. Hukuk devletinin bittiği noktadayız. Müvekkillerimizin başına gelebilecek en kötü şeyden en büyük şeye kadar AKP sorumludur” diye konuştu.
‘Kardeşime ‘terörist’ dedirtmem’
Ali Aracı’nın ablası Meryem Kayralcı, delil göstermeden suç unsuru olmadan kardeşinin “terörist” olarak gösterilmeye çalışıldığını dile getirdi. Grup Yorum’u milyonların bağrına bastığını söyleyen Kayralcı, “ Kardeşime ‘terörist’ dedirtmem. Bu hiç kabul edilebilecek bir durum değil” dedi. Emel Yeşilırmak’ın ablası Gurbet Yeşilırmak da şunları söyledi: “AKP hükümeti kardeşim ve arkadaşlarını ‘terörist’ olarak görüyor, işbirlikçi ve ahlaksız göstermeye çalışıyor. Benim kardeşlerim hiçbir zaman ‘terörist’ değil ve olmadı.”
Açıklamadan sonra eşi ile İdil Kültür Merkezi’nden ayrılan görme ergelli avukat Berrak Çağlar’ın aracını iki akrep uzun namlulu silahlarını doğrultarak durdurdu. Çağlar, avukat olduğunu söylemesine rağmen kimlik kontrolü için araçtan indirildi.
Ekin duruşmaya getirilmedi, tahliye edilmedi
Grup Yorum üyesi 19 yaşındaki Dilan Ekin’in yargılandığı davaya İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. ‘Terör örgütü propagandası yaptığı’ iddiasıyla yargılanan Ekin, mahkeme kararına karşın duruşmaya getirilmedi. Ekin, SEGBİS’le bağlandığı duruşmada, yüzyüzelik ilkesi yerine getirilmediği için savunma yapmadı. SEGBİS odasının havasız olduğunu ve sağlık koşullarına uygun olmadığını da belirten Ekin, sağlık durumunu şöyle anlattı: “Felç kalma riski ile karşı karşıyayım. Belimde bulunan platin kaymış durumda. Beni ameliyat eden beyin cerrahı tarafından çıkarılması gerekiyor. Bu yüzden tahliyemi istiyorum” dedi. Ekin’in avukat Ezgi Çakır ise “Geçen celse Dilan Ekin’in duruşmada hazır edilmesine ilişkin karar verilmişti. Fakat karar uygulanmadı. Bu dosyadaki bütün sanıklar tutuksuz yargılanıyor. Dilan’ında tutuksuz yargılanması gerekiyor” diye konuştu. Mahkeme ise tahliye talebini redderek davayı erteledi. Ekin’in bir sonraki oturumda hazır edilmesi için yeniden cezaevi idaresine yazı yazılmasına karar verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası