Guardian'da Erdoğan'a ağır eleştiriler: Gitmeye niyeti yok

The Guardian yazarı Christopher de Bellaigue, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı zamanından beri otoritesinin yükselişini incelediği yazısında Türkiye'de işleyen demokrasinin "gerçek" demokrasiden farklı olduğunu söyledi.

Guardian'da Erdoğan'a ağır eleştiriler: Gitmeye niyeti yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.08.2016 - 13:50

İngiltere'nin The Guardian gazetesi yazarı Christopher de Bellaigue, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetim biçimi için "çoğunluğun isteğini yücelten bir otoriter rejim" ifadesini kullandı.

Batı ülkelerinin tam olarak anlayamadığını savunduğu bu rejimin eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin politikasına benzer olduğunu söyleyen de Bellaigue, dünya gündeminde yankı uyandıran İslami mayo tartışmasından hareketle Sarkozy'nin 'çoğunluğun istekleri için azınlıkların çıkarlarını ezen' bir cumhurbaşkanı olacağını ve bu durumun Erdoğan'la paralellik gösterdiğini' belirtti.

Guardian yazarı, rejimin 'liberal olmadığını, ancak çoğunluğun sesini temsil ettiği için Batı ülkelerinin anlamadığı bir demokrasi olduğunu' belirterek 'darbe girişminin engellenmesinin de demokratik olarak algılanabileceğini; ancak, darbe girişimi sonrası yapılan tutuklamaların bununla çeliştiğini' vurguladı.

Ezilenler İslamcılar'dı, Kemalistler oldu

1980'lerde toplumda "ezilen" tarafın İslamcılar olduğunu söyleyen yazar, 1990'larda yaşanan krizlerin Kemalistler ile bağdaştırılmasından dolayı dengelerin değiştiğini belirtti. Dönemin yüksek enflasyon seviyesinin, PKK ile girilen çatışmaların ve üniversitelerde baş örtüsü tarışmalarının; Kemalist akımının başarısız gözükmesine neden olduğunu ve hem NATO hem de Avrupa Birliği'nde (AB) de bu şekilde algılanmaya başladığını savundu.

En büyük başarısı darbenin engellenmesi

'Türkiye'nin bir diktatörlük, Erdoğan'ın da faşist olmadığını' söylenen The Guardian yazarı, Erdoğan'ın seçimlerde gösterdiği art arda başarılı performanstan dolayı istatistiksel olarak "dünyanın en güçlü demokratik politikacısı" olduğunu ve darbenin engellenmesinin de "en önemli başarısı" olduğunu söyledi.

Suriye'de hata yapıldı

Guardian, 'Erdoğan'ın Sünni egemenliğindeki Suriye'yi yanına almak için hükümete muhalefet edenleri desteklediğini; ancak, bunun geri teptiğini' ifade ederek 'Erdoğan'ın bu "gururunun" beraberinde, Türkiye'ye mülteci krizini ve sınırlarında Kürt özerlik sorununu getirdiğini' söyledi. 'Erdoğan'ın Suriye'den çıkmak için Esad'a karşı daha ılımlı bir politika izlemeye başladığının' belirtildiği yazıda ayrıca 'PKK'nin müzakere hazırlığı yapıyor olabileceği' söylendi.

Türkiye, AB'ye alınmayacak

The Guardian yazarı, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin "fazla Müslüman" olmasından dolayı halihazırda önyargılı olduğunu ve son dönemde yaşanan krizlerin, Türkiye'nin üyelik sürecine kesin bir başarısızlık sonucu getireceğini öngördü.

Erdoğan'ın gitmeye niyeti yok

Gazeteci, ülkede ordu gibi kurumların 'içinin boşaltıldığını' ve dolayısıyla Türkiye'nin sorunlarını artık Erdoğan'sız çözemeyeceğine dikkat çekti. Yazıda ayrıca '2023 hedefli ekonomi planlarının da Erdoğan'ın kalıcı olmaya niyetli olduğunun göstergesi olduğu' ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon