Gül, Arias'la görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Latin Amerika'ya açılım stratejisi kapsamında bölgeyle ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel ilişkilerde ilerlemeler kaydettiğini belirterek, bu yöndeki çabaların artarak devam edeceğini söyledi.

Gül, Arias'la görüştü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.11.2009 - 15:57

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Kosta Rika Cumhurbaşkanı Oscar Arias ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı öncesinde iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında ''Siyasi İstişare Mekanizması Tesis Edilmesine Dair Mutabakat Muhtırası'' imzalandı. Muhtırayı Türkiye adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın imzaladı.

Sözlerine Arias ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Gül, Kosta Rika ve Orta Amerika'dan Türkiye'ye yapılan Devlet Başkanı düzeyindeki ilk resmi ziyaret olması nedeniyle gezinin daha da önem kazandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin çok boyutlu ve kapsayıcı bir dış politika izlediğinin altını çizerek, ''Türkiye, Latin Amerika'ya açılım stratejisi kapsamında bölgeyle ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel ilişkilerinde son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Bu yöndeki çabalarımız önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek'' dedi.

Arias'ın, Orta Amerika'da barış ve istikrarın temin ve tesisine yönelik kararlı ve yapıcı karakteri sonucunda 1987 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen seçkin bir devlet adamı olduğunu dile getiren Gül, ilişkilerin dostane ruhuna yakışır şekilde faydalı ve verimli görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Gül, görüşmede sadece Türkiye ile Kosta Rika arasındaki değil Türkiye ile Orta Amerika ve Karayip ülkeleri arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği üzerinde durduklarını anlattı.

Görüşmelerde Latin Amerika ile ilgili bölgesel meseleleri Arias'tan dinleme imkanı bulduğunu belirten Gül, kendisinin de Türkiye'den sonra Ortadoğu'ya gidecek Arias'a bölge meseleleriyle ilgili fikirlerini aktardığını ifade etti.


''Serbest ticaret anlaşmasına sıcak bakıyoruz"

Kosta Rika'nın, demokratik ve istikrarlı, eğitim, sağlık ve çevre konularına önem veren bir ülke olduğunu ifade eden Gül, ülkenin güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve yabancı sermaye çektiğini belirtti. Gül, Türk iş adamlarının da bu imkanlardan yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi.

İlişkilerin hukuki alt yapısını daha iyi hale getirmek için mutabakat muhtırası imzaladıklarını anlatan Gül, Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına her iki tarafın da sıcak baktığını kaydetti.

Arias'ın ziyaretinin başarılı olduğuna dair inancını dile getiren Gül, ''İki ülke arasında yeni bir sayfa açılmış oldu'' dedi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına gönderdiği ve ''Türkiye'nin AB yükümlülüklerini yerine getirmesi'' talebini içeren mektubuyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu konuda Türkiye'nin tezinin gayet açık olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, kısıtlamaların aynı anda kaldırılmasından yana olduğunu belirten Gül, ''Kıbrıs Türklerine uygulanan kısıtlamalar kaldırılsın biz de aynı şekilde Rum tarafına uyguladığımız kısıtlamaları kaldırırız. Bir tarafta kısıtlamalar kaldırılır, diğer tarafta devam ederse bu tabii ki mümkün değil'' diye konuştu.

Gül, memurların bugün yaptığı ''uyarı eylemi''ni nasıl değerlendirdiği sorusunu, ''Hepimiz yasalara uymak zorundayız. Yasaları beğenmiyorsak yasalar değişir. O ayrı mevzu. Yasaları değiştirmek için tabii demokratik çalışmalar yapılabilir'' diye yanıtladı.


Arias: 2011 yılında Ankara'da Büyükelçilik açma arzusundayız

Kosta Rika Cumhurbaşkanı Oscar Arias, 2011 yılında Türkiye'de bir büyükelçilik açma arzusunda olduklarını, böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.

Kosta Rika'nın küçük ve Türkiye'ye uzak bir ülke olduğunu belirten Arias, ülkesinin "çok değerli ve eski bir demokrasiye" sahip olduğunu ifade etti.

Arias, 61 yıl önce Kosta Rika'da tek taraflı olarak ordunun ortadan kaldırıldığını ve bir daha ordu teşkil edilmeyeceğini anayasalarına yazdırdıklarını belirtti. Bu bağlamda barışın avantajlarını yaşadıklarını ve refah dolu bir topluma kavuştuklarını söyleyen Konuk Cumhurbaşkanı, ülkesinde herkesin sağlık sigortasına sahip olduğunu ifade etti.
Kosta Rika ekonomisinin Türkiye'nin ekonomisine nazaran küçük olduğunu belirten Arias, ancak her zaman pazarlarını genişletme arayışı içinde olduklarını bildirdi. Arias, ekonomik açıdan ilerlemenin motorunun ticaret olduğunu kaydetti ve "Ticarete açık bir ülkeyiz" diye konuştu.

ABD ve Brezilya ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarına değinen Arias, AB ile de bir anlaşma imzalama müzakeresi içinde olduklarını, bunun Avrupa'ya ulaşmalarına yardımcı olacağını belirtti. Çin ile de anlaşma yapmak istediklerini söyleyen Arias, Kosta Rica ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşmasını konuşabilmenin de mutluluk verici olduğunu bildirdi.

Görüşmelerde Latin Amerika'da demokrasinin ne kadar hassas olduğu üzerinde konuştuklarını ifade eden Arias, 20 yıl önce bir barış planı başlattığını ve bunu beş devlet başkanının imzaladığını kaydetti. Arias, bölgeyi, dünyanın ilk askersiz bölgesine dönüştürmek istediğini, ancak arkadaşlarını ikna edemediğini belirtti.

Latin Amerika'da askerlerin artık eskisi gibi savaşmak, darbe yapmak için değil, barış için bulunduklarını söyleyen Arias, bununla birlikte Honduras'ta darbe olduğunu anımsattı. Bu konuda yardımcı olmasının istendiğini ve tarafları masaya oturtmaya çalıştığını belirten Arias, bir anlaşma yapıldığını, ancak darbeyi geri çeviremediklerini kaydetti.

Honduras'ta Pazar günü yapılacak seçimlere işaret eden Arias, Latin Amerika'daki ya da dünyadaki kaç devletin Honduras'ın seçimlerine saygı göstereceğini merak ettiğini ifade etti.

Orta Doğu'daki krizin çözümüne yönelik planlarının sorulması üzerine Arias, "Zor konularda barışı aramak işini Türkiye'ye bırakmayı tercih ediyorum" dedi.
Arias, "Orta Amerika'da bu işi yapmanın biraz daha kolay olduğunu" söyledi ve kendi tecrübelerini aktarırken, barış yolunda sabırlı ve azimli olunması ve barışın arzu edilmesi gereğine işaret etti.

"Savaşmak çok kolay, ama barışı bulmak zor" diyen Arias, hiçbir zaman müzakereden her şeyin elde edilemeyeceğini, elde edilenlerle mutlu olunması gerektiğini söyledi. Bunun Orta Doğu'da eksik olduğunu belirten Arias, barışın bölge için çok önemli olduğunu ifade etti. Arias, "Şart koyarak masaya oturmamak lazım, yoksa çözüme ulaşmak zor olur" diye konuştu.

Filistinliler ile İsrailliler arasında bir şekilde mal alışverişinin olduğu, karşılıklı olarak mermilerin kullanılmayacağı bir günün gelmesi ümidini dile getiren Arias, dünyanın her yıl ortalama silahlanmaya 1,5 trilyon dolar ayırdığını ve bunun daha çok Orta Doğu'daki sorunlar nedeniyle olduğunu belirterek, "Silaha ve askere para harcarsanız, fakirlik hiçbir zaman yok olmaz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler