Gül: Kürt yönetimiyle görüşmemiz normal
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "terörle mücadelede Irak'ta herkesle olduğu gibi Irak'ın kuzeyindekilerle de görüşmenin normal olduğunu" söyledi. Gül, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle yeniden doğrudan temas kurulmasına ilişkin kararın yeni bir karar olmadığını, bu görüşmelerin daha önce de yapıldığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel uçak Ana ile 13.50'de resmi ziyaret için gittiği Estonya'nın başkenti Tallinn'den Ankara'ya döndü. Gül, terörle mücadele kapsamında Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’yle de temas kurulması yönünde ortaya atılan görüşleri değerlendirdi.
Terör örgütü PKK’yla mücadeleye ilişkin taleplerin doğrudan iletilmesi amacıyla, Kuzey Irak’taki yerel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye’ye davet edilmesine ilişkin bir soru üzerine Gül, daha önce açıklamalarda Irak’taki bütün gruplarla Türkiye’nin temas etmesi gerektiğinin ve bunun yapıldığının açıklandığını hatırlattı. Gül şunları söyledi: “Ayrıca Türkiye'nin Irak özel temsilcisi var biliyorsunuz. Temsilci Irak'taki bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak’taki liderlerle de görüşüyor. Ayrıca büyükelçimiz var. Savaş zamanında bile büyükelçiliğini kapatmayan nadir ülkelerden biriyiz. Büyükelçimizin orada herkesle görüşmesi var. Tabi ki Irak'ın kendi anayasası var. Bu anayasa içinde Irak'ın kuzeyinin ayrı statüleri var. Bunlar Irak’ın birliği ve bütünlüğü içerisinde tanınmış haklardır. Irak'taki otorite noksanlığı yüzünden Irak’ın özellikle kuzeydeki bölgeleri teröristler için korunma merkezi durumunda oradan kaynaklanan terör var. Bunlarla mücadele için Irak'ın kuzeyi ile de görüşmekten daha doğal bir şey olamaz. Bundan 8-9 yıl önce PKK terörüne karşı hep beraber mücadele de edilmiştir. Ben şuna açıkça inanıyorum Irak'ın istikrarı, güvenliği ve zenginliği Türkiye ile dost olmaktan geçer. Bundan muhakkak bizim de büyük faydamız vardır. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin gelişmeye başladığı yeni bir dönem başladı. Kuzey Irak'taki liderlerin söylemlerine bakarsanız onlar da terörden şikayet etmeye başladılar. Dolayısıyla bu beraber dayanışma ve işbirliğini önlemeye yöneliktir son bazı terör hareketleri. Bu açıdan Türkiye’nin yeni aldığı bir karar değildir bu yönde zaten bu görüşmeler var. Bunların da gayet doğru olduğu kanaatindeyim.”
'Türkiye yandığı için tedbirlerini aldı'
Bir soru üzerine küresel krize de değinen Gül, az veya çok bütün ülkelerin krizden etkileneceğini ifade ederek, “Buna hazırlıklı olan ülkeler var hazırlıksız olan ülkeler var. Türkiye daha önce bu krizi yaşadığı için eli yandığı için tedbirlerini daha önce almış bir ülke. Ama bu demek değildir ki bu bizi hiç etkilemez. Muhakkak ki bizi de öyle ya da böyle etkileyecek o yüzden dikkatli olmak gerekiyor” dedi.
'Türkiye'deki en önemli reformlardan biri insan hakları'
İstanbul’da dergi dağıtırken polis tarafından gözaltına alınan ve tutuklandıktan sonra beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Engin Ceber’in sorulması üzerine ise Gül, “Türkiye’deki köklü reformlardan bahsederken bunlardan en önemlisinin insan hakları olduğunu burada söyleyebilirim. Ayrıca bütün gözlemler şunu göstermiştir ki bu konuda Türkiye’de olağanüstü gelişmeler vardır. Yine bu reformların en önemli parçalarından biri Türkiye’deki şeffaflıktır. Dolayısıyla bu şeffaflık ortamı içerisinde herhangi bir yanlışlık yapılabilirse eskiye benzeyen herhangi bir olay yaşanırsa bunlar saklanamaz artık. Bunlarla hemen ilgilenilir ve bunların saklanmaması için ne gerekirse her türlü tedbir alınır” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü