Gümrüksüz bir sanat vahası
Dubai Sanat Fuarı bu yıl Dünya Gıda Programı işbirliğinde yaptığı Suriye hedefli insani destek ile öne çıkıyor. Fuarın konukları arasında Türkiye'den sanatçılar Ahmet Öğüt, Ali Emir Tapan, Burak Arıkan, Seza Paker göze çarpıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı yedi emirlikten biri olan ve gelirinin yüzde sekizini petrol ile elde eden Dubai’de Sanat Fuarı dört gündür dünya güncel sanat gündeminin nabzını tutuyor. Bu yıl yedincisi düzenlenen ve 30 ülkeden 75 sanat galerisinin katıldığı fuarda, dünya çapındaki 75 müzeden gelen 40’a yakın profesyonel sanatçı, küratör ve koleksiyonerin katılımıyla büyük ilgi görüyor.
Geçen sene 22 binin üzerinde ziyaretçiyi çeken fuara bu yıl, Türkiye’den İstanbul eksenli olmak üzere, Galeri Non, Galerist, Galeri Mana, Rodeo ve Rampa İstanbul gibi kurumlar, bünyelerindeki küresel imzalar ile katıldı. Öte yandan, 20 - 23 Mart tarihleri arasında düzenlenen etkinlik kapsamında hazırlanan tüm yayın, fuar biletleri, fuar çantası gibi kültürel promosyon ürünlerinden elde edilecek gelirin ise Dünya Gıda Programı işbirliğiyle yürütülen bir protokolle Suriye’de süregiden iç çatışmada mağdur olan sivil halka aktarılması planlanmış.
Direktörlüğünü Antonia Carver’ın üstlendiği fuar, küresel ekonomik değişim kapsamında öngörülen vergi kesintisi nedeniyle, kimi sanatçı, küratör ve galericilerce de “duty free / gümrüksüz” sanat fuarı olarak da tanımlanıyor.
Yükselen küresel pazar manzarasında öne çıkan bir yer edinme niyeti güden Dubai Sanat Fuarı, Doğu ile Batı’yı buluşturma misyonu olduğu kadar, bu yıl bünyesinde misafir ettiği Kuzey Afrika kurum ve galerileri ile de öne çıkıyor. Maddi değeri, galerilerden edinilen ortalama bilgiye göre 40 milyon dolarlık bir ekonomik hacme karşılık gelen fuar paralelinde, birçok disiplinden gelen ve aralarında yazar Douglas Coupland ile R.E.M. grubu kurucularından Michael Stipe ile eleştirmen Hans Ulrich Obrist’in de yer aldığı “Küresel Sanat Forumu” ise birçok meraklıyı kendine çekiyor.
Fuar ekseninde ayrıca, Türkiye’den Ahmet Öğüt de etkinlikte emek veren stajyer kültür emekçilerini gözeterek, 11 sanatçıya verilmiş küresel destek kapsamında tasarlanan A.I.R. Dubai projesi bağlamında kurguladığı “VIP Intern / VIP Stajyer” programı için hazırladığı lobi mekânı vevtartışma platformu ile takdir topluyor. Fuarın Türkiye’den konukları arasında Ali Emir Tapan, Burak Arıkan, Seza Paker ile küratör Başak Şenova ve Ali Akay gibi isimler göze çarpıyor.
Etkinliğe paralel olarak verilen prestijli “Abraaj Grubu Sanat Ödülü” ise bu yıl Iman Issa, Vartan Avakian, Huma Muiji, Hrayr Sarkisyan ve Rayyane Tabet arasında paylaştırılmış. Etkinliğe bu yıl yapıtları ile ünlü sanatçılar Chris Burden, Hasan Şerif, Slavlar ve Tatarlar ile UBIK gibi sanatçı ve inisiyatifler renk katıyor.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı