Güneşin azı karar çoğu zarar
Haziranın son günlerindeyiz. Güneş yakıcı etkisini arttırdı, bugünlerde güneşe çıkarken özellikle dikkat etmek gerekiyor. Doğrusu bronz bir tenin cazibesini inkar edemiyoruz, ama güneş artık eskisi kadar güvenli değil.
Güneş ışınlarına uzun süre ve korunmasız maruz kalmak cilt kanseri riskini arttırıyor, cilt lekeleri ve hızlı cilt yaşlanması gibi sorunlarla bizi baş başa bırakıyor. Güneşten nasıl korunulması gerektiği konusunda Lancome Eğitim Müdürü Neslihan Çelebisoy’un anlattıkları size rehber olacak.
- Güneşin faydaları neler?
Güneş kemik gelişimi için büyük öneme sahiptir çünkü doğal bir D vitamini kaynağıdır. Ayrıca, psikolojik etkisi de göz ardı edilemez. Güneş ışınları zihin açıcı ve anti-depresif etkiye sahiptir. Deri üzerindeki bazı dermatolojik problemlerin iyileşmesi için de önem taşır. Tıp ve kozmetiğin çözüm üretemediği akne sivilce gibi sorunlara, güneş anti bakteriyel etkisi ile çözüm sağlar. Ayrıca, tende yarattığı bronzluk da oldukça sevilen bir unsurdur.
- Güneşin zararları neler?
Güneş faydalı olmasına faydalı ancak her şeyde olduğu gibi güneşte fazla kalmanın da zararları var. Başta güneş çarpması, vücutta su kaybı, güneş yanıkları, katarakt problemi, hızlı cilt yaşlanması, lekeler ve kanser bilinen en sık yaşanan sorunlar.
- Güneş ışını nedir?
Güneş ışınları güneş tarafından yayılan elektromanyetik radyasyondur. Atmosfer tarafından dünyaya ulaşmadan önce filtrelenir ve gün ışığı olarak bize ulaşır. Direkt gün ışığı infrared (kızılötesi), gözle görülür ışık ve ultraviyole olmak üzere üçe ayrılır. Güneş ışınlarının içinde yüzde 47 oranda infrared, yüzde 46 oranında gözle görülür ışın ve yüzde 6 oranında ultraviyole ışın bulunur.
Güneş gözlüğü kullanın
- UVA, UVB ve INFRARED ışınları arasında ne fark vardır?
Ultraviyole A ve Ultraviyole B ışınları, güneş ışınlarının içinde yer alır. UVA ışınları cildi yaşlandırarak kolajen liflerinin ve ciltteki A vitaminin bozulmasına sebep olur. Kısa ve uzun UVA olmak üzere de iki gruba ayrılır. UVB ve UVC ışınları ise, doğrudan DNA bozulmasına yol açarak kansere kadar ciltte ciddi sağlık problemlerine neden olur. UVB etkisini ilk olarak ciltte bronzluk veya ciltte yanma olarak gösterir. UVA ışınları bronzluk yapma etkisi taşımaz. Infrared ışınları ise, vücudun ısı sistemini 36 derecede tutan ışınlardır. Ancak UVB ışınlarının etkisini tetiklediği de son dönemde kanıtlanmıştır. Bu nedenle, güneşin yakıcı ektisini artırdığını düşünebiliriz.
- Nasıl korunmalıyız?
Güneş ışınları cilde belirli ölçüde ulaştığında faydalı, belirli ölçünün dışına çıkıldığında ise ciddi zararlara sahiptir. Güneşe çıkacağınız zaman nerede olduğunuz önem taşır. Ancak, temelde dikkat etmemiz gerekir ki, güneş ışınlarına maruz kalabilecek ortamlarda, 11.00-16.00 saatleri arası gölge alanlar tercih edilmeli. Gölgede olsanız bile, yansımalar için, şapka, beyaz veya açık renkli pamuklu elbise giyilmeli, güneş gözlüğü mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca bol bol sıvı tüketilmeli.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!