Güney Kore’den gelip IŞİD’e katıldılar

IŞİD’e katılmak için Türkiye topraklarını kullanırken yakalanan binlerce Batılı sempatizana şimdi de Güney Koreliler eklendi.

Yayınlanma: 17.01.2015 - 11:37
Abone Ol google-news


Türkiye’den Suriye’ye ya da Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken yakalananlar arasında Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, İngiltere gibi Batı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Çin, Sudan, Nijerya, Libya, Katar, Afganistan,Tacikistan, Lübnan İran ve ABD’lilerin bulunduğu öğrenildi. Bu ülkelere son olarak Güney Kore eklendi.

Milliyet’in haberine göre, kısa süre önce Kilis kırsalında güvenlik önlemleri alan hudut birlikleri 30 yaşlarında bir kişiyi Türkiye’ye yasa dışı geçiş yaparken yakaladı. Adı gizli tutulan şüphelinin Güney Kore vatandaşı olduğu anlaşıldı. Şüphelinin IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye geldiğini açıklaması üzerine yerel güvenlik birimleri gelişmeyle ilgili Ankara’yı bilgilendirdi. Başta Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden çatışma bölgelerine katılım olmasına karşın, Türkiye’den çok uzak olan Güney Kore’den bir gencin IŞİD’e katılması şaşırttı. Harekete geçen Ankara, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Güney Kore Büyükelçiliği’ne durumu bildirdi. Türkiye’ye sığınan Güney Koreli şüpheli, kendisiyle birlikte 18 yaşında bir arkadaşının da Türkiye’ye geldikten sonra yasadışı yollardan Suriye’ye geçip IŞİD’e katıldığını anlattı. Ankara’daki Güney Kore Büyükelçiliği’nin devreye girmesiyle birlikte, 18 yaşındaki Güney Koreli gencin kimliği ile ilgili adli inceleme başlatıldı. Interpol kanalıyla da Güney Kore’deki güvenlik birimlerine gelişmeler aktarıldı.

Türk polisinin, halen IŞİD içinde bulunduğu belirlenen gençle ilgili verdiği bilgiler doğrultusunda yerel polis, IŞİD’e katılan gencin evinde arama yaptı. Yazışmalar bulundu Türkiye’ye ulaşan bilgilere göre, evinde bulanan bilgisayarındaki incelemede Güney Koreli gencin, bir süre IŞİD’le bağlantılı kişilerle internet üzerinden yazıştığını belgeleyen mesajlar ve yazılar bulundu. Bilgisayar incelemesi sonucunda yapılan yazışmalar sonrasında gencin IŞİD’e katılmayı kabul ettiği ve arkadaşıyla birlikte Türkiye’ye geldiği, sınırı da yasa dışı yollardan geçerek çatışma bölgesine ulaştığı anlaşıldı. Türkiye’ye sığınan kişiyle ilgili adli sürecin devam ettiği ve sürecin sonunda bu kişinin ülkesine gönderileceği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler