Güney Sudan'da referandum

Sudan'dan ayrılıp ayrılmama konusunda referandumun devam ettiği ülkenin güneyinde halk, yoksulluk ve olanaksızlıklarla boğuşarak hayatta kalmaya çalışıyor.

Güney Sudan'da referandum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2011 - 08:56

Güney Sudan'ın merkezi Juba'da, sağlık ve altyapı ve ulaşım hizmetlerine duyulan ihtiyaç açıkça göze çarpıyor. Kentte çeşitli ülkelerin açtığı sağlık merkezlerinin birkaçı dışında hemen hepsinin kapısına kilit vurulmuş durumda.

Essabah hastanesinde, yatak olmaması yüzünden çoğu evlerinden getirdiği karton ve bezlerin üzerinde oturan hastalar, yeterli sayıda doktor bulunmadığı için ağaçların gölgesinde saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Doktor Sayman Sivis, "3 doktor, 10 doktor yardımcısı ve 32 hemşirenin çalıştığı hastanemize günde çoğu çocuk yüzlerce hasta geliyor. Yeterli imkanımız bulunmadığı için hastaları sadece muayene edip gönderiyoruz" dedi.

Bölgede sarıhumma, anemi ve sıtma gibi hastalıkların yaygın, yoksulluk ve salgın hastalıklar yüzünden de kentteki çocuk ölümlerinin çok yüksek olduğunu belirten Sivis, eğitimli doktorlara, teknik malzemeye ve ilaca acil ihtiyaç duyduklarını söyledi.
 

Dünyanın 193. başkenti: Juba

Yeşil alanlarıyla gelenleri kendisine hayran bırakan yoksul Juba'da, iki ana cadde dışında asfalt yol bulunmuyor. Kentin diğer yolları toprak.

Trafik işaretleri bulunmayan kentte araçlar polisler tarafından yönlendiriliyor. Sürücüler de bu şartlar altında sokaklarda hız yapmamaya özen gösteriyor.

Tüm imkansızlıklara karşın son model araçların da zaman zaman göze çarptığı kentte, halk genellikle arazi tipi yüksek araçlarla seyahat ediyor. Kent içi toplu taşımanın minibüslerle yapıldığı kentte taksi bulunmadığından, bu hizmet ücret karşılığında motosikletlerle veriliyor.

Halk, temel ihtiyaç maddelerini genellikle kentin en işlek pazarının bulunduğu Garang bölgesinden temin ediyor. Genellikle sebze ve meyvenin satıldığı pazardaki satıcılarının çoğunun kadın olduğu dikkat çekiyor. Halk, giyim ihtiyaçlarını ise çoğunlukla aynı pazardaki baraka dükkanlardan karşılıyor. Pazarda çoğu kadınlar tarafından işletilen lokantalarda yemekler, genellikle odun ateşinde pişiriliyor.

Genellikle tahta ve tenekeden yapılmış kabile evlerinden oluşan, "dünyanın 193. başkenti" olmaya aday Juba'da, devlet daireleri ile otellerin ise konteynerlerden bozma yapılar olduğu görülüyor.

Eski yöntemlerle çalışan Juba havaalanının hemen girişinde, "Dünyanın 193. başkenti Juba'ya hoş geldiniz" yazılı bir pankart göze çarpıyor.
Kentteki temiz su sıkıntısı yüzünden halk, suyu genellikle satın alıyor. Yoksullar ise su ihtiyaçlarını çeşmelerden karşılıyor.
 

Güney Sudan'da referandum devam ediyor

Bu arada Sudan'ın güneyinde kuzeyden ayrılıp ayrılmama konusunda pazar günü başlayan referandum 5 gün sürecek. Yaklaşık 4 milyon kişinin oy hakkı bulunan referandumda, Sudan'ın güneyinde yaşayanların yanı sıra kuzeyde yaşayan güneyli vatandaşlar oy kullanabiliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler