‘Güvenceli iş haktır’

Kıdem tazminatı ve 657 değişikliğine karşı ortak tavır geliştiren işçi ve memurlar yaptıkları ortak açıklama ile ‘657’ye de, kıdeme de dokunma’ dediler.

‘Güvenceli iş haktır’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.01.2016 - 20:16

İşçi ve memurlar, hükümetin kıdem tazminatı ve 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda yapacağı değişikliklere karşı ortak mücadele başlattı. TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere hazırlanan metin imzaya açıldı. Metinde, “657’ye ve kıdem tazminatına dokunma” denildi.

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine karşı çıkan DİSK, imza kampanyası başlattı. TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere tüm çalışanların imzasına açılan “Güvenceli bir iş haktır” başlıklı metinde, Türkiye’de iş güvencesi olmadan çalışan milyonlarca işçinin, emekçinin yaşam güvencesinin de bulunmadığına dikkat çekildi. Metinde, önümüzdeki dönemde TBMM çalışmaları sırasında 3 isteğin dikkate alınması istendi. Metinde yer alan 3 talep şöyle:

1- Kıdem tazminatı iş güvencemizdir; işverenin yükümlülüğündedir. “Fon/sandık” gibi adlar altında kıdem tazminatının fiilen ortadan kaldırılmasına, işçileri işten çıkarma maliyetlerinin azaltılmasına dair planlardan vazgeçilmeli.

2- Taşeron düzeni köleliktir, yasaklanmalıdır. Tüm taşeron işçilere kayıtsız, şartsız, ayrımsız kadro verilmeli.

3- Kamu çalışanlarına iş güvencesi sağlayan 657 sayılı yasanın ilgili maddelerine ve işçilere iş güvencesi sağlayan kıdem tazminatına dokunulmamalı.

Tavan kalkmalı

DİSK, tüm işçilerin kıdem tazminatı alabilmesi için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

* Mevcut yasaya (1475 sayılı yasanın yürürlükteki 14. Maddesi) bir cümle koyarak, bir yılın altında çalışanlara da kıdem tazminatı ödenmesi sağlanmalı.

* İflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatını devletin ödemesi ve işverenden haciz yoluyla tahsili sağlanmalı. İflas halinde bankaların, devletin değil işçilerin alacaklarının ödenmesi öncelikli ve imtiyazlı hale getirilmeli.

* Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir. 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan “kıdem tazminatı tavanı” kaldırılmalı.

* Sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Örgütlü işçinin kıdem tazminatını gasp etmek mümkün olmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon