Güzelleşme uğruna sağlığınızdan olmayın

Yaz aylarında yapımı artan vücut dövmesinde, AIDS ve bulaşıcı hastalık risklerine karşı steril ortamların ve sağlık müdürlüklerinden onaylı yerlerin tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

Yayınlanma: 24.06.2009 - 08:03
Abone Ol google-news

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, yaptığı açıklamada, yaz mevsiminin başlamasıyla özellikle turistik bölgelerde dövme yaptıranların sayısında önemli oranda artış yaşandığını belirtti.

Sağlıksız koşullarda yapılan dövmeler nedeniyle görülen hastalıklarda da buna bağlı olarak artış yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Memişoğlu, şöyle devam etti:
''Dövme yapımı yarı tıbbi bir uygulama. Bu nedenle Sağlık müdürlüklerinin onayı olmayan yerde yaptırmamalı. Ayrıca, işlem sırasında kullanılan iğneler her kişi için değiştirilmeli. Dövme yaptıran kişi iğnenin değiştirildiğini muhakkak kontrol etmeli. Çünkü steril olmayan iğnelerle yapılan dövmeler hepatit A, B, C, AIDS ile bazı enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca, deri alerjisine yol açabilecek kimyasal boyaların da kesinlikle kullanılmamasına dikkat edilmeli.''

Güneşten uzak tutulmalı

Prof. Dr. Memişoğlu, işlemin iğne ile yapıldığı için dövmenin bulunduğu bölgede başlangıçta yara oluştuğunun altını çizerek, o bölgenin özellikle ilk 2-3 hafta içerisinde çok iyi muhafaza edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Aksi takdirde derinin sertleşmesi ve kabarması gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirten Prof. Dr. Memişoğlu, ''En az 15-20 gün dövme yapılan bölge güneşten uzak tutulmalı'' dedi.

Dövmenin çıkartılması

Prof. Dr. Memişoğlu, dövmelerin kalıcı ve geçici olarak yapılabildiğini belirterek, bazı durumlarda kalıcı dövmelerin çıkartılması talebiyle karşılaştıklarını anlattı.
Dövmelerin, ancak lazer tedavisi ve cerrahi müdahalelerle çıkarılabildiğini bildiren Prof. Dr. Memişoğlu, şöyle konuştu:
''Ancak her dövme çıkartılır diye bir şey yok. Dövmelerin sadece bazıları iz bırakmadan çıkartılabiliyor. Ayrıca, dövme yaptırırken koyu renk tercih edilirse çıkartılması daha kolay olur. Çünkü koyu renklerde lazer tedavisi daha etkin sonuç veriyor.''

50 ile 12 bin TL arasındaki değişiyor

Adana'da faaliyet gösteren bir dövme stüdyosu sahibi Kamil Baril de yaz aylarıyla birlikte dövme yaptıranların sayısında önemli artış yaşandığını belirtirken, yapılan dövmelerin ise boyutlarına göre fiyatlarının da değiştiğini söyledi.

Kadınların daha çok melek ve yıldız, erkeklerin ise güç ve yırtıcılığı simgeleyen figürleri tercih ettiğini belirten Baril, vücuda yapılan küçük bir kelebeğin 50 TL olduğunu, vücudun tamamını kaplayan dövmenin fiyatının ise 12 bin TL'ye kadar çıktığını kaydetti.

Hayvan figürlerinin yanı sıra sevgili isimleri veya baş harflerinin de sıkça tercih edildiğini kaydeden Baril, en çok dövme yaptıranların ise gençler olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler