Haiti'de yüzbinlerce ölü!

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'i dün vuran 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 500 bin olabileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 13.01.2010 - 07:15
Abone Ol google-news

Haiti Başbakanı Jean Max Bellerive, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesini vuran şiddetli depremin 100 binden fazla insanın ölümüne yol açmasından endişe ettiğini söyledi.

Korkunç depremde ölenlerin sayısını kesin olarak tahmin etmenin zor olduğunu söyleyen Başbakan Bellerive, ''Öyle çok bina, öyle çok inşaat yıkıldı ki, içindekilerle birlikte ölenlerin sayısının 100 binin üzerinde olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Bu tahmininin doğru olmamasını umduğunu, insanların yerel saatle 17.00'ye doğru meydana gelen 7 büyüklüğündeki bu depremde dışarı çıkacak zamanları olmasını ümit ettiğini söyleyen Bellerive, ''Ama öyle çok ev, öyle çok mahalle yıkıldı ki, bazı mahallelerde bir tane insan bile görünmüyor, bu insanların nerede olduklarını bilmiyorum'' diye konuştu.

Öte yandan, depremde ülkenin en büyük cezaevinin de çöktüğü ve birçok mahkumun kaçtığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, başkent Port-au-Prince'te yıkılan cezaevinden bazı mahkumların kaçtığına ilişkin haberlerin kendilerine ulaştığını açıkladı.
 

Uluslararası yardımlar

Dünyanın batı yarısının en fakir ülkesi olan Haiti'ye depremin ardından uluslararası camiadan acil yardım yağmaya başladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Bryan Whitman, Haiti'ye acil insani yardım sağlamak için askeri olanaklarını seferber etmeye hazırlandıklarını bildirdi. Ne tip yardım yapılabileceğini araştırdıklarını söyleyen Whitman, Amerikan gemilerinin şu anda bölgede bulunduğunu ve bir Amerikan askeri uçağının da yerdeki durumu değerlendirmek için Haiti semalarında uçtuğunu belirtti.

BM, acil yardım fonundan 10 milyon dolar, Kanada 5 milyon dolar, Avrupa Komisyonu 4.5 milyon dolar, İspanya 4.5 milyon doların yanı sıra 3 yardım uçağı ve 100 tonluk acil yardım malzemesi, Hollanda 3 milyon doların yanı sıra 60 kişilik arama-kurtarma ekibi, Almanya 2.17 milyon dolar ve acil yardım ekibi, Çin 1 milyon dolar, birçok ülke de ekip ve malzeme göndereceğini açıkladı.

Küba, Haiti'de görev yapan 400 kadar Kübalıdan ölen olmadığını bildirdi.

Haiti Devlet Başkanı Rene Preval ise depremin binlerce kişinin ölümüne yol açmış olabileceğini belirterek, uluslararası yardım çağrısı yaptı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

BM barış gücü karargahı çöktü

BM yetkilisi Roy, yaptığı açıklamada, başkent Port-Au-Prince'in Petionville semtinde bulunan 5 katlı binanın çöktüğünü belirterek, çoğu Brezilyalı olan BM barış gücü askerlerinin enkazın etrafında bulunduğunu, çok sayıda BM personelinin kayıp olduğunu söyledi. Depremde BM merkezinde çalışan 140 memurun enkaz altında kaldığı bildirildi.

BM bünyesindeki Minustah'da görevli 52 Türk polisine ulaşıldı, polislerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Roy, kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak şu ana kadar ana karargahtan kurtarılan olmadığını kaydetti.

 

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı: 3 milyon kişi etkilendi

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, Haiti'nin başkentinde büyük yıkıma yol açan 7 büyüklüğündeki depremden 3 milyon kişinin etkilendiğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Kızılhaç teşkilatı sözcüsü Paul Conneally, depremin, başkent Port-au-Prince'e çok yakın olmasının "iyiye işaret olmadığını" belirtti.

Kuzey yarı kürenin en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti'nin, büyük bir felakete karşı çok hazırlıklı olmadığını da vurgulayan sözcü, afetin yıkım tablosunun tam olarak ortaya çıkarılmasının 24 ila 48 saat alacağını kaydetti.

Aralarında Kızılhaç teşkilatının da bulunduğu uluslararası yardım kuruluşlarının, binlerce kişinin öldüğünün sanıldığı depremin vurduğu Haiti'ye büyük bir yardıma hazırlandığı bildirilmişti.

 

13 artçı sarsıntı meydana geldi

Haiti'de 7 büyüklüğündeki depremin ardından 13 büyük artçı sarsıntı meydana geldiği bildirildi.

Paris'teki Fizik Enstitüsünden Pascal Bernard ve Yann Klinger, Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'deki depremin ardından büyüklüğü 5'ten fazla 13 artçı sarsıntının meydana geldiğini belirtti.

Büyüklüğü 5,9 olan ilk artçı sarsıntının depremden 7 dakika sonra meydana geldiği belirtilirken, gelecek günlerde 5,5 ve 6 büyüklüğünde sarsıntıların meydana gelebileceği ve bunların zarar gören binaları etkileyebileceği vurgulandı.

7 büyüklüğündeki depremin gelecek haftalarda ya da yıllarda başka depremleri de tetikleyebileceğini belirten uzmanlar, depremde fayın küçük bir bölümünün kırıldığına, bunun da aynı faydaki başka bir parçanın da kırılabileceği anlamına geldiğine dikkati çekti.
Birkaç yıl içinde daha büyük bir depremin meydana gelebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, 1751 ve 1770'de Haiti'de meydana gelen depremleri örnek verdi.

Haiti'de küçük çaplı depremler meydana gelse de son büyük deprem 1842 yılında olmuştu. 1751 ve 1770'deki iki büyük depremin de aynı fay hattı üzerinde meydana gelmiş olduğu ve büyüklüklerinin ise 7,5 olarak tahmin ediliyor.

 

Yunanistan'dan yardım

Yunanistan'ın Haiti'deki depremzedeler için ekonomik yardım göndereceği bildirildi.
Yunan basın-yayın organları, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, mesafe nedeniyle deprem bölgesine insani yardım veya kurtarma ekibi yerine ekonomik yardım gönderilmesinin kararlaştırıldığını duyurdu.

Haberlerde, tutarı hakkında bilgi verilmeyen yardımın bölgede bulunan BM yetkilileri aracılığıyla ulaştırılacağı belirtildi.

Öte yandan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Spiros Kuvelis, yaptığı yazılı açıklamada, ''Yunanistan'ın deprem bölgesindeki gelişmeleri üzüntü ve endişeyle izlediğini'' kaydetti.
Kuvelis, bölgede Yunan vatandaşları olup olmadıklarının araştırıldığını belirtti.

 

BM'den 3 milyon Avro yardım

AB Komisyonu, 7 büyüklüğünde depremle sarsılan Haiti'ye 3 milyon Avro acil insani yardım kararı aldı. Temiz su, komünikasyon ekipmanları, barınak ve tıbbi malzeme gibi acil ihtiyaçların karşılanmasında kullanılacak yardım, ülkedeki durumun netleşmesiyle artırılacak.

Bu arada Belçika, İsveç ve Lüksemburg başta olmak üzere birçok AB üyesi Haiti'ye arama kurtarma, su arıtma ve çadır yardımında bulunacaklarını duyurdu.

Merkez üssü Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'e çok yakın olan depremde binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

 

Kızılay kriz masası oluşturdu

Türk Kızılayı, Haiti'de meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından Afet Operasyon Merkezi'nde ''kriz masası'' oluşturulduğunu bildirdi. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Haiti'deki depremin çok sayıda ev ile bir hastanenin zarar görmesine neden olduğu hatırlatıldı.

Küba ve Dominik Cumhuriyeti'nden de hissedilen depremde çok sayıda kişinin yaralandığı ve can kayıplarının da olabileceğinin bildirildiği belirtilen açıklamada, ''Depremin ardından Haiti resmi makamları halka yönelik tsunami uyarısında bulundu. Deprem haberinin alınmasının hemen ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Haiti resmi makamları ve Haiti Kızılhaçı ile iletişime geçilerek taziye mesajları iletildi ve Türk Kızılayı'nın yardıma hazır olduğu mesajı verildi'' denildi.

Açıklamada, bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, Türk Kızılayı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler