Hak-İş, 1 Mayıs'ta Taksim için başvurdu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün nerede kutlanacağı tartışmaları sürüyor. İstanbul Valisi Muammer Güler'in; TÜRK-İŞ'in, Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılması için yaptığı başvuruya olumsuz yanıt vermesine rağman, HAK-İŞ Konfederasyonu Taksim'de barışçıl bir kutlama gerçekleştirilmesi amacıyla İstanbul Valiliği'ne başvurdu.

Yayınlanma: 24.04.2009 - 09:24
Abone Ol google-news

HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü üzerinden yaratılan kaygı ve gerilimlerin giderilmesi ve daha barışçıl bir kutlama gerçekleştirilmesi amacıyla Merkez Yöneticileri, Şube Başkanları ve İşyeri Temsilcileri ile işçilerden oluşan bir grupla Taksim'e çıkma kararı aldı ve İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulundu.

HAK-İŞ Konfederasyonundan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"1 Mayıs'lar işçi hareketinin birlik ve dayanışma günü olarak tüm dünyada yıllardır kutlanmaktadır. 1 Mayıs'lar, ekmek, barış ve özgürlük taleplerinin yükseldiği günlerdir.
HAK-İŞ, emek ve dayanışma gününde çatışma görüntüsü vermenin ya da buna alet olacak bir rekabetin tarafı olmanın; sendikal kültür, sendikal birlik ve dayanışma ihtiyacı açısından sakıncalı bir durum yaratacağı görüşündedir. Bu nedenle HAK-İŞ Yönetim Kurulu, bu 1 Mayıs ve her 1 Mayıs'ın tüm işçi ve memur konfederasyonlarının katıldığı ortak etkinliklerle kutlanması için karar almış ve 9 Nisan 2009 tarihinde işçi ve memur konfederasyonlarına çağrıda bulunmuştur. Ancak bu beklentimiz ne yazık ki karşılık bulamamış, Konfederasyonumuza olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap verilmemiştir. Bunun üzerine 23 Nisan 2009 tarihinde toplanan HAK-İŞ Konfederasyonu Yönetim Kurulu, 1 Mayıs çalışmalarını başlatmıştır.
HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Merkez Yöneticileri, Şube Başkanları ve İşyeri Temsilcileri ile işçilerden oluşan bir grupla Taksim'e çıkma kararı almış ve İstanbul Valiliğine başvuruda bulunmuştur. Valiliğin izin vermesi durumunda, HAK-İŞ Merkez Yöneticileri, Şube Başkanları ve İşyeri Temsilcileri ile işçilerden oluşan bir grup, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakacak, ardından da Taksim anıtına çelenk koyacaktır. Genel Başkanımız Salim USLU'nun konuşmasını takiben 1 Mayıs bildirisi okunacak ve HAK-İŞ'in Taksim'deki 1 Mayıs gösterisi sona erecektir."


 

"Hak-İş Taksim'de barışçıl kutlama olacağını gösterecek"

Açıklamada, 1 Mayıs'ın Taksim'de de gerilimsiz ve barışçıl yöntemlerle kutlanabileceğini belirterek şöyle denildi:
"HAK-İŞ, 1 Mayıs'ın yasaklarla anılan, korku ve gerilim günü olmaktan çıkarılmasını ve emekçileri temsilen sendikaların Taksim'de mesaj vermelerinin önündeki engellemelerin kaldırılmasını istemektedir. Çünkü HAK-İŞ, 1 Mayıs'ın gerilimsiz bir biçimde ve barışçıl yöntemlerle kutlanılabileceğini geçen yıl Tandoğan'da göstermiştir. Bu yıl da Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlayarak bunu gösterecektir.
Bunun yanı sıra Konfederasyonumuza bağlı sendika ve şubeler, 1 Mayıs'ta kendi illerinde yapılacak olan ortak kutlamalara, Konfederasyon adına temsilin sağlanması durumunda aktif olarak katılacaklar ya da bağımsız etkinlikler düzenleyeceklerdir."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler