Hak mı dediniz o da ne?!

Nisan 2013 ile Mart 2014 arasında 139 ülkeden veriler toplandı. Temel haklara, sendika kurma veya sendikalara katılma haklarına, sendika aktivitelerine, toplusözleşme haklarına ve grev haklarına bakılarak yapılan araştırmada en az işçi hakkı çiğneyen ülkelere 1 puan, işçilerin haklarının neredeyse hiç garantisinin olmadığı ülkelere 5 puan verildi. Türkiye 5 puanlık ülkeler arasında yer aldı.

Hak mı dediniz o da ne?!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.05.2014 - 23:06

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), kısa bir süre önce bir endeks yayımladı. 161 ülkede 325 üye kuruluşu ve 176 milyon üyesi bulunan Konfederasyonu’nun Nisan 2013 ve Mart 2014 arasında 139 ülkeden topladığı verilerle hazırladığı Küresel Haklar Endeksi’nde Türkiye, işçiler için dünyanın en kötü ülkeleri listesinde yer aldı.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, endekste temel haklara, sendika kurma veya sendikalara katılma haklarına, sendika aktivitelerine, toplusözleşme haklarına ve grev haklarına bakılarak yapılan araştırmada en az işçi hakkı çiğneyen ülkelere 1 puan, işçilerin haklarının neredeyse hiç garantisinin olmadığı ülkelere ise 5 puan verildi.

Türkiye 5 puanla dünyanın en kötü ülkeleri listesinde üst sıralarda yer aldı. Türkiye ile aynı puanı alan ülkeler için, “5 puanlı ülkeler, işçiler için en kötü ülkelerdir. Yasalarda işçilerin bazı haklarının olduğu belirtilse de işçilerin etkin olarak hiçbir hakkı bulunmuyor ve işçiler bu yüzden otokratik rejimlerin haksız ve kötü eğilimli uygulamalarına maruz bırakılıyor” yorumu yapıldı.

İçinde İsveç, Norveç, Danimarka, Fransa, Almanya, Finlandiya, Güney Afrika, Uruguay gibi ülkelerin olduğu 1 puanlı ülkelerdeki haklarla ilgili, “Bu ülkelerde toplu işçi hakları genel olarak garanti altındadır. İşçiler toplu olarak haklarını hükümet veya şirketlerle birlikte koruyabilir ve toplusözleşmelerle çalışma şartlarını iyileştirebilirler. Bu ülkelerde işçi hakkı ihlali yok denemez, ancak ihlaller düzenli olarak gerçekleşmez” ifadesi kullanıldı.

 

Her ay bir Soma

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), mayıs ayının ilk 19 gününde 301’i Soma’da olmak üzere en az 365 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Meclis, “Ülkemizde her gün ulaşamadıklarımızı da düşününce 8-10 işçinin öldüğünü unutmayalım. Bu ülkede her ay bir Soma yaşanıyor” dedi.

İSİG Meclisi, iş cinayetleri aylık verilerini açıklarken Soma’da yaşananın katliam, katliamın sorumlusunun da devlet olduğunun altını çizdi.

Ölümlerin adresleri değişse de birbirinin neredeyse kopyası iş cinayetlerinin yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, mayısın ilk 19 gününde, resmi rakamlara göre 301’i Soma’da yaşanan maden katliamında olmak üzere en az 365 işçi yaşamını yitirdiğine vurgu yapıldı.

İSİG’nin raporuna göre, 2014 yılında ocak ayında 87, şubat ayında 77, mart ayında 117 işçi ve nisan ayında 115 işçi hayatını kaybetti.

 

Industriall: Önlenebilirdi

ITUC’nin internet sitesinde Soma faciası ile ilgili 142 ülkede 50 milyon işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendika kuruluşunun yayımladığı mesaja yer verildi. Mesajda Türkiye’nin maden güvenliği tarihini eleştiren kuruluş, madenlerde gerçekleşen her kazanın önlenebilir olduğunu belirtti ve Erdoğan hükümetini Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni” imzalamaya davet etti. IndustriALL’ın Başbakan Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e gönderdiği mektupta Türk hükümetinin bu gibi ölümcül kazalarda büyük sorumluluğun olduğunun bariz bir şekilde ortada olduğu belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon