Hâkim ve savcılar da istemiyor

HSYK tarafından hazırlanan raporda, hâkim ve savcıların özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve Adalet Bakanı'nın HSYK'ye başkanlık etmesinin sonlandırılması önerileri dikkat çekti.

Yayınlanma: 16.09.2011 - 07:17
Abone Ol google-news

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 20’ye yakın bölgede hâkim ve savcılarla yaptığı toplantıların ardından “Yargıda Durum Analizi” raporunu hazırladı. Gelecek günlerde son şekli verilecek rapor Adalet Bakanlığı’na sunulacak.

56 sayfalık raporda, şu öneri ve belirlemeler öne çıktı:

- HSYK’nin halen Adalet Bakanlığı’nın bir dairesi gibi olan görüntüden kurtulması için Adalet Bakanı’nın kurula başkanlık etmesinden vazgeçilmelidir. Kurulun başkanı ya sembolik olarak Cumhurbaşkanı olmalı ya da kurul üyeleri seçimle gelen hâkimlerden birini başkan olarak seçmelidir.

- HSYK’nin Yüksek Hâkimler Kurulu ve Yüksek Savcılar Kurulu olarak ikiye ayrılması, aksi halde şu anki haliyle kurulda savcıların belli oranda temsili sağlanmalıdır.

- Kurula Cumhurbaşkanı üye seçmemelidir. Hele hele Meclis hiç üye seçmemelidir. Adalet Bakanı ve müsteşarı üye olabilir, ama başkanı bakan olmamalıdır.

- 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarları düşürülmeli. Eski TCY’nin 434. maddesindeki uygulama yeniden hayata geçirilmelidir. Bu madde “Kaçırılan veya alıkonulan kız veya kadın ile maznun veya mahkûmlardan biri arasında evlenme vukuunda koca hakkında hukuku amme davası ve hüküm verilmiş ise cezanın çektirilmesinin” tecil edileceği hükmünü getiriyordu.

- Hâkim ve savcıların maaşlarının belirlenmesinde Anayasa Mahkemesi Başkanı ya da milletvekili maaşı ölçüt olarak dikkate alınmalıdır.

- Yargıtay üyeliğine adaylık için bir sınav yapılmalı, bu sınavı kazananlar arasından üye seçilmelidir.

- Disiplin mahkemeleri hariç olmak üzere tüm mahkemeler sivil mahkeme olarak örgütlenerek, askeri mahkemeler kaldırılmalıdır.

- Silahlı olmayan örgüt suçlarında yetki hükmü getirilmeli, bu tür suçlarda görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyet Savcılığı kurulmalıdır.

- Adli tatil uygulaması yılın 2 ayına yayılmalı, temmuz ayında hukuk hâkimleri, ağustos ayında ise ceza hâkimleri adli tatile ayrılmalıdır.

- Yargıtay Daire sayısı arttırılmalıdır.

- Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nın sembolik olması, sadece Anayasa Mahkemesi’nde görülecek davalara bakması ve ceza dosyalarının direkt dairesine gitmesi sağlanmalıdır.

- Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerekir.

- Duruşmalar sesli ve görüntülü sistemle kayda alınmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler