Hal yasası Meclis'te

Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki gündem maddesi kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen, Sebze ve Meyve Ticaretiyle ilgili kanun tasarısı olacak.

Hal yasası Meclis'te
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.03.2010 - 10:48

Meclis'te gözler, geçen hafta referandum süresinin 60 güne indirilmesini öngören kanun teklifinin Genel Kurul'da yasalaşmasının ardından hükümetin Anayasa değişikliği ve yargı reformu konusunda atacağı adımlarda olacak.

Meclis Genel Kurulu'nda, 9 Mart Salı günü Devlet Bakanı Zafer Çağlayan milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlayacak. Genel Kurul'un gündem maddesi ise, kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen Sebze Meyve Ticaretiyle ilgili tasarı olacak. Sebze Meyve Ticareti ile arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretini yeniden düzenleyen tasarıya göre, toptancı halleri; imar planlarında belirlenmiş alanlarda, halin sınıfına, büyüklüğüne ve işlem hacmine göre müzayede, depolama, tasnifleme ve ambalajlama tesisleri ile laboratuvar ve soğuk hava deposu gibi diğer asgari koşulları taşıyan projeler çerçevesinde, belediye sınırları içinde belediyeler, büyükşehir belediye sınırları içinde büyükşehir belediyeleri tarafından kurulacak.

İmar planında toplantı hal yeri olarak belirlenmiş alanlarda, özel mülkiyete ait arazilerin bulunması halinde, bu araziler rızaen satın alma veya kamulaştırma yoluyla edinilebilecek. Komisyoncuların satış bedeli üzerinden alacakları komisyon oranı, yüzde 8'i aşmamak üzere, taraflarca serbestçe tespit edilecek. Bakanlık, bu oranı yarıya kadar indirmeye yetkili olacak.

Fiilen aracılık hizmeti verilmedikçe, komisyon ücreti alınamayacak. Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20'si, özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak. Ayrılan satış yerlerine üreticilerden yeteri kadar talep olmaması veya boşalan satış yerlerinin doldurulamaması halinde, diğer talep sahiplerine de tahsis yapılabilecek. Toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan yüzde 2 oranında hal rüsumu tahsil edilecek. Bakanlar Kurulu, hal rüsumu oranlarını, yüzde 90'a kadar azaltmaya veya artırmaya yetkili olacak. Toptancı Hal Konseyi oluşturulacak. Belediye toptancı hallerindeki iş yerleri, kiralama veya satış yoluyla işletilecek. Ancak satılan iş yeri sayısı, o haldeki iş yeri sayısının yüzde 50'sini geçemeyecek. Kiralama veya satış işlemi, Devlet İhale Kanuna göre yapılacak. 20 maddeden oluşan tasarı Temel Kanun olarak görüşülecek.

Hal Yasa Tasarısının ardından ise Genel Kurul gündemine GDO'lu ürünlerle ilgili Biyogüvenlik Yasa Tasarısı'nın gelmesi bekleniyor. Genel Kurul bu hafta Salı günü 15.00-20.00 Çarşamba ve Perşembe günleri de 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.


Yazıcıoğlu komisyonu silbaştan

Meclis Genel Kurulu'nun yanı sıra komisyonların gündemi de yoğun olacak. Plan Bütçe Komisyonu'nda, 9 Mart Salı günü "Türk-Alman Üniversitesi" kurulmasını içeren Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasını öngören tasarı ele alınacak. Milli Eğitim Komisyonu, 10 Mart Çarşamba günü AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifini görüşecek. AB Uyum Komisyonu ise 11 Mart Perşembe günü, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısını ele alacak.

Meclis'te Madencilik Araştırma ve Deprem Riski Araştırma Komisyonları da çalışmalarını sürdürecek. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasını araştırmak üzere bir kez daha kurulan Araştırma Komisyonu ise bu hafta çalışmalarına Avea ve Turkcell yetkililerini dinleyerek başlayacak. Komisyon 11 Mart Perşembe günü toplanacak.


Gözler Anayasa değişikliği paketinde olacak

Meclis'te gözler ise geçen hafta referandum süresinin 60 güne indirilmesini öngören kanun teklifinin Genel Kurul'da yasalaşmasının ardından hükümetin anayasa değişikliği ve yargı reformu konusunda atacağı adımlarda olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon