'Ham petrol fiyatlarının artmamasını temenni ediyorum'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl ne yeni bir vergi düzenlemesi, ne bir artışı, ne de bir vergi indirimi öngörmediklerini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin ardından, kendisinin de ziyaret ettiği kömür madeninin kapatılma iddialarına ilişkin olarak, ''Sayın Kılıçdaroğlu'nun kömürün arkasında siyaset yapmayacağına inanıyorum'' dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin Aksa Elektrik'e devrine ilişkin imza töreninin çıkışında gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Şimşek, sağlık vergisiyle ilgili bir soru üzerine 2011 yılı bütçesinde yeni bir vergi düzenlemesine yer verilmediğini, aynı şekilde vergi artışı ve vergi indirimi yer almadığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı'na bütçeden para verildiğine işaret eden Şimşek, ''Sağlık harcamalarını bütçeden karşılıyoruz. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı için yeni bir vergi düzenlemesi söz konusu değil. Bu yıl yeni bir vergi yok. Bunun yanı sıra ne vergi artışı var, ne de vergi indirimi var'' dedi. 2010 yılında bütçenin çok güçlü bir performans gösterdiğini, bu yıl da bunun devam edeceğini kaydeden Şimşek, bu güçlü performansa rağmen ihtiyatlı bir bütçe yaptıklarını, yeniden yapılandırmadan da bütçeye tek kuruşluk gelir koymadıklarını söyledi.
Enerji Bakanı Yıldız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin ardından kendisinin de ziyaret ettiği kömür madeninin kapatılma iddialarına ilişkin olarak, ''Sayın Kılıçdaroğlu'nun kömürün arkasında siyaset yapmayacağına inanıyorum'' dedi. Yıldız, CHP Liderinin ziyareti nedeniyle maden ocağının kapatıldığı iddiasının çok komik bir iddia olduğunu ifade ederek, ''Zaten Sayın Kılıçdaroğlu da böyle bir iddiada bulunmuyor. 'Umarım ki böyle değildir' deniyor. Biz işlerimizi son derece ciddi bir platformda yürütüyoruz'' dedi.
Yıldız, kendisinin 2011 yılında yaklaşık 81 ile gitmeyi düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti: ''Varsa öyle bir niyet o programımızı değiştirelim. Böyle bir şey olmaz. Bizim 28 tane bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarımız arasında birçok kurum var. Biz bu kurumlarımızı da ziyaret ediyoruz, biz işimize bakıyoruz. Yalnızca özel sektörün yaptığı anlaşmayla alakalı böyle bir spekülasyonu ben ihtiyaç hissedilmeyeceği kanaatindeyim. Orada madenin kapatıldığı söyleniyor. Maden açık. İşçilerin çalışmadığı söyleniyor, işçiler çalışıyor. O açıdan özellikle kömürün siyasetin alanına ihtiyaç hissetmeyecek kadar somut bir konu olduğunu söylüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'nun kömürün arkasında siyaset yapmayacağına inanıyorum.''
Bakan Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol fiyatlarının yükseleceğine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de petrol ve gaz ithalatı yapan bir ülke olarak ham petrol fiyatlarının artmamasını ümit ettiğini söyledi. Fiyat artışının birebir maliyeti yansıyan unsurlar olduğunu ifade eden Yıldız, özellikle enerji kalemlerinin en önemli girdisinin petrol ve doğalgaz fiyatları olduğunu bildirdi.
Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın Başekonomisti Fatih Güloğlu ile de görüştüğünü belirterek, değerlendirmenin yükseliş şeklinde değil, ''yükselirse büyümeyle alakalı problemleri olan ve global krizden etkilenen ülkeler için daha çok sıkıntı olur'' şeklinde değerlendirme yapıldığını söyledi. Fiyat artışının büyümeyi etkileyebilecek bir unsur olduğunun ifade edildiğinin altını çizen Yıldız, ''O yüzden Uluslararası Enerji Ajansı'nın kullandığı cümlenin doğru bir şekilde anlaşılmasını tavsiye ediyorum. Fiyatlar artar anlamında değil, fiyatların artması durumunda büyüme hızları etkilenir anlamında kullanıldı. Ben de ham petrol fiyatlarının artmamasını temenni ediyorum'' diye konuştu.
Yıldız, Japonya ile görüşmeleri sürdürülen nükleer santralle ilgili bir soru üzerine de görüşmelerin 3 temel evresinin bulunduğunu, birinci evrenin kurumları görevlendirmek adına karşılıklı iyi niyet mektuplarının imzalanması ve bunun Japonya'da yapıldığını hatırlattı. Japonya hükümetini ve ilgili firmaların son derece istekli ve kararlı gördüğünü de belirten Yıldız, ''Böyle bir açılıma kendilerinin karşılıklı ihtiyaçları olduğunu da belirttiler. Biz de kararlıyız'' dedi.
Mutabık kalmak kaydıyla hükümetlerarası anlaşmaya esas olacak bütün yapıyı tekrar kurguladıklarını ifade eden Enerji Bakanı, Mart ayı sonunda belli bir noktanın yakalanması gerektiğini söyledi. Kurumların görüşmelere başladığını ve üçüncü toplantının da önümüzdeki hafta yapacaklarını bildiren Yıldız, böylece hem Karadeniz'e, hem Akdeniz'e birer santral yapma kararlılıklarını tamamlamış olacaklarını da sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı