Hamas, İsrail'in ateşkes koşullarını kabul etmiyor

Büyük bir insanlık trajedisine sahne olan Gazze'de, hayatını kaybedenlerin sayısı bin 133'e ulaştı. İsrail tankları dün girdikleri Tel El Havva ve El Rimal mahallelerinden geri çekilirken birçok kişiyi tutukladılar ve arkalarında onlarca ölü bıraktılar. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü son perdeye yaklaştıklarını ümit ettiklerini söylerken, Hamas İsrail'in ateşkes koşullarını kabul etmeyeceğini bildirdi.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 08:12
Abone Ol google-news

İsrail tankları, dün girdikleri Gazze'nin güneyinde bulunan Tel El Hava ve El Rimal mahallelerinden çekildi. Tankların, Gazze'deki Netzarim'de bulunan son saldırı öncesindeki mevzilerine döndüğü bildirildi. İsrail askerlerinin geri çekilirken, birçok kişiyi de tutukladığı öğrenildi.

Önceki gün gece yarısından başlayarak Tel El Hava ve El Rimal bölgelerinde ilerleyen İsrail ordusu tanklarının açtığı ateş, evlerin vurulması bölgede çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olurken, dünkü operasyonlarda ne kadar can kaybı olduğu henüz tam olarak belirlenemedi.

24 saat süren saldırının ardından tankların çekilmesi sonrası bugün arama kurtarma ekipleri bölgede ölü ve yaralılara ulaşmaya çalışırken, sabah saatlerinde yıkıntılar arasında 23 kişinin cesedine ulaşıldı. Ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Gazze'deki Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Muaviye Hasaneyn, yeni bulunan cesetlerle, operasyonun başlangıcından bu yana ölenlerin sayısının 1133'e çıktığını, yaralıların sayısının da 5150 olduğunu ifade etti.

İsrail tanklarının ve askerlerinin, dün bütünüyle kuşattıkları Tel El Hava ve El Rimal'da altyapıya da büyük zarar verdikleri belirtiliyor.

Bir yandan denize, bir yandan da Gazze'nin tam merkezine uzanan her iki mahalle de Gazze'nin en gelişmiş semtleri. Burada bakanlık binaları, alışveriş merkezleri ile birçok sivil toplum örgütünün büroları da yer alıyor.

Bölge sakinlerinin birçoğunu evlerini korku içinde terk edip sokağa döken dünkü saldırıyla birlikte, sadece Gazze kentindeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının okullarına sığınanların sayısının 26 bin dolayında olduğu da öğrenildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'nin Selahaddin caddesinin batı kısmındaki evlerde yaşayan Filistinlilerin hemen hepsi evlerini terk etti. Bunlar da BM'nin bölgedeki çeşitli okullarına sığındı.

Yine de dün akşam, Hamas'ın önde gelen liderlerinden İçişleri Bakanı Said Siyam'ın evine atılan bir füzeyle öldürülmesi sonrası, Gazze semalarının önceki günlere nispeten daha sakin olduğu ifade ediliyor.

Yerleşimin yoğun olduğu mahallelerdeki Gazzeliler, dün gece F-16'larla helikopter seslerini daha az duyduklarını belirtiyor.
 

İsrail gece boyunca 40 hedefi vurdu

İsrail ordusu gece boyunca 40 hedefi vurdu. Hedefler arasında, Gazze’yi Mısır’a bağlayan tüneller başı çekerken vurulan yerler arasında, silah deposu ve tünele giden yol olarak kullanıldığı öne sürülen bir cami, Hamaslı bir militanın evi, iki Hamas karakolu, eğitim kampı da yer alıyor.

Refah'ta, tankların açtığı ateşte, 14 yaşında bir çocuğun öldüğü, bir kişinin de yaralandığı belirtildi.

Han Yunus'taki Nasır hastanesinde de iki gün önceki operasyonlarda ağır yaralanan bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail, Gazze Şeridi'ne bu sabah Kerem Şalom geçiş noktasından 105 kamyon insani yardımların aktarılacağını duyurdu. Ayrıca Karni geçişi de açılarak bölgeye akaryakıt sevkıyatı yapılacak.

İsrail, Batı Şeria'da ise dün gece yarısından başlayarak yarın gece yarısına kadar tam kapatma uygulamasına geçti.

İsrail ordusu, saldırılarının başladığı 27 Aralık'tan bu yana her hafta sonu, Batı Şeria'da 2 günlük kapatma uygulamasına gidiyor.

 

Gazze'deki maddi hasar 1.4 milyar dolar

İsrail'in sürdürdüğü Gazze saldırısında, Gazze Şeridi'ndeki maddi hasarın 1,4 milyar doları bulduğu bildirildi.

Filistin İstatistik Bürosu, saldırı nedeniyle evlerinde yaşayamayan 26 bin kadar Gazzelinin acil olarak oluşturulan geçici barınaklarda yaşadığını belirtti.

Büronun hesaplamalarına göre, İsrail'in hava, kara ve denizden sürdürdüğü bombardımanlarda konut olarak kullanılan 20 bin kadar bina hasar gördü ve 4 bin kadar bina tamamen yıkıldı. Yıkılan kamu yapıları arasında 10 okul ve üniversite binası, yollar, köprüler, elektrik hatları ve kanalizasyon boruları var.

Büro, yapıların yıkılması ve hasar görmesi ile oluşan maddi hasarın 1 milyar dolara yaklaştığını, buna ek olarak günlük gelir kayıplarının ise 420 bin dolar olduğunu bildirdi. Büro, saldırı devam ettiği sürece toplam maddi hasarın artmaya devam edeceğini kaydetti.

Büro Müdürü Loay Şabane, yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi, İsrail saldırısı nedeniyle insani, toplumsal ve ekonomik felaket bölgesi haline gelmiştir" dedi.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, saldırıda en az 1,133 Filistinli ölürken, 5 bin 100 Filistinli de yaralandı. Ölenlerin 700 kadarının sivil olduğu belirtiliyor. İsrail'in Gazze saldırısı sırasında 10 askeri ile, Filistinlilerin attığı roketler nedeniyle 3 sivil İsrailli öldü.

 

El Halil'de Gazze gösterisinde 1 çocuk öldü

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını Batı Şeria'daki El Halil kentinde protesto etmek isteyen gruba müdahale eden İsrail ordusu bir Filistinliyi öldürdü.

Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, 15 yaşındaki Mutassem Daana'nın İsrail askerlerine taş atan grup içinde yer aldığını ve bu sırada açılan ateşte hayatını kaybettiğini bildirdi.

Çatışmanın, yüzlerce Filistinlinin El Halil'deki bir caminin çıkışında protesto gösterisi için toplanmak istediği sırada çıktığı belirtiliyor. Öte yandan, Kuvet'te 5 bin kişi, Gazze'deki İsrail saldırılarını kınadı. Kadınların da katıldığı gösteride, İsrail aleyhtarı, Hamas lehine sloganlar atıldı.

Göstericiler arasında yer alan milletvekili Nasır El Sane de, "Arapların petrolü ve zenginliklerini kan akmasını durdurmak için kullanması gerektiğini" kaydetti.

 

Hamas lideri Said Siyam'ın cenaze törenine binlerce insan katılıyor

İsrail'in saldırısında dün öldürülen Hamas'ın İçişleri Bakanı Said Siyam'ın cenaze törenine binlerce kişi katılıyor. Hamas hareketinin önde gelen liderleri arasında sayılan Siyam'ın Hamas bayrağına sarılı naaşı Gazze kentinin kuzeyindeki ''Şehitlik''e omuzlar üzerinde taşındı.

İsrail tarafından öldürülen Hamas'ın kurucu lideri Ahmed Yasin ve halefi Abdülaziz Rantissi'nin yattığı mezarlıkta, kalabalıktan intikam sesleri yükseldi.

49 yaşındaki Siyam, Hamas'ın ''şahinlerindendi'' ve dünkü saldırıda oğlu Muhammed ve kardeşi İyad ile birlikte öldürüldü. Aynı saldırıda Siyam'ın bir akrabası, bir koruması ve 4 komşusu da hayatını kaybetti. Siyam, aynı zamanda İsrail'in 27 Aralık'ta başlattığı saldırılarda ölen en üst düzey Hamaslı yetkili.

 

Liderlerin açıklamaları

Mısır'dan Hamas'a çağrı: Kahire'ye gel, İsrail'in yanıtını konuşalım

Mısır, Hamas'ı, Gazze'de ateşkes için yaptıkları teklife İsrail'in yanıtını konuşmak amacıyla Kahire'ye davet etti.

El Cezire'deki habere göre, Hamaslı Muhammed Nasr, İsrail'in yanıtını aldıktan sonra Mısır planıyla ilgili yeni müzakereler için Kahire'ye davet edildiklerini açıkladı.

Haberde Nasr'ın, ''Mısırlı yetkililer, bugün bizim tekliflerimize İsrail'in yanıtını aldıklarını bildirdi ve bizi yeni müzakereler için Kahire'ye davet etti'' ifadesini kullandığı belirtildi.

 

Mahmud Abbas, Gazze'ye uluslararsı askeri varlık konusunda ısrarlı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'ne uluslararası askeri varlık için ısrarlı olduğunu belirtti.

Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarına son vermesi için öngörülen olası ateşkes kapsamında, Gazze Şeridi'ne uluslararası kuvvet konuşlandırılması gerektiğini kaydetti.

Abbas, "Şu anda bütün saldırgan askeri operasyonların son bulmasının yollarına odaklanmalı ve Gazze Şeridi'ne bir an önce uluslararası askeri kuvvet konuşlandırılmasını acilen istemeliyiz" dedi.

Ban ise bu teklifin geçerli olduğunu, ancak bu çatışmaya dahil olan uluslararası toplum bünyesindeki ortaklarla bu konuda uzlaşmaya varılması gerektiğini söyledi. Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ise uluslararası güce karşı çıkıyor.


Hamas, İsrail'in ateşkes koşullarını kabul etmiyor

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal, İsrail'in ateşkes koşullarını kabul etmeyeceklerini açıkladı. Meşal, Doha'da yaptığı konuşmada, silahlı direnişlerinin yenilgiye uğramadığını, İsrail saldırıları sona erinceye kadar devam edeceklerini söyledi.

Hamas lideri Meşal, Doha'da toplanan Arap yetkililere de İsrail ile tüm bağlarını kesmeleri çağrısında bulundu.
 

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'den tek yanlı ateş kesmesini istedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'den Gazze'de tek yanlı ateşi kesmesini istedi. BM Genel Sekreteri Ban, çıktığı Ortadoğu turu çerçevesinde Ramallah'da Filistin Başbakanı Selam Feyyad ile görüştü.

Ban, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "İsrail hükümetinin tek yanlı ateşkesi düşünmesinin tam zamanı" dedi. BM Genel Sekreteri ayrıca, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına birkaç günde varılacağına inandığını ifade etti.

 

Regev: Son perdeye yaklaştığımızı ümit ediyoruz

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, bugün ateşkes şartlarını görüşmek üzere başgörüşmecileri Amos Gilad'ın Mısır'ın başkenti Kahire'de ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Washington'da temaslarda bulunacağını hatırlattı ve "son perdeye yaklaştıklarını ümit ettiklerini" söyledi. Sözcü, güvenlik kabinesinin toplanabileceğini ve bu toplantıdan kararlar çıkabileceğini de belirtti.

İsrailli yetkililer, güvenlik kabinesinin bugün ya da yarın toplanabileceğini bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon