Hangi aşamadayız?
Öcalan ve BDP'ye göre hükümetin yasal düzenlemeleri yapması gereken ikinci aşamaya geçilmişken Başbakan Erdoğan'a göre ise örgütün sınır dışına çıkmasını kapsayan ilk aşamanın yalnızca yüzde 15'i tamamlandı.
Çözüm sürecinin BDP ile AKP arasında “gel-gitleri” sürerken bu kez de aşama krizi ortaya çıktı. Abdullah Öcalan ve BDP’ye göre hükümetin yasal düzenlemeleri yapması gereken ikinci aşamaya geçilmişken Başbakan Tayyip Erdoğan’a göre ise örgütün sınır dışına çıkmasını kapsayan ilk aşamanın yalnızca yüzde 15’i tamamlandı. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan’ın söylem ve yaklaşımını eleştirerek, “Çözüme hizmet etmeyen tutumu ortaya koymaktadır” dedi.
Öcalan, PKK’nin 8 Mayıs’ta sınır dışına çekilmesiyle başlayan ilk aşamanın tamamlandığı ve ikinci aşamaya geçildiğini hafta sonunda kendisiyle görüşen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve grup başkanvekili Pervin Buldan aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Buna karşın Başbakan, “İlk aşama devam ediyor. Bizim tespitlerimize göre PKK militanlarının yüzde 15’i sınır dışına çıktı” diyerek aslında yasal düzenlemelerin yapılacağı ikinci aşamaya geçilmediğinin mesajını vermiş oldu.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise sürecin birinci aşamasının büyük oranda tamamlandığını, artık topun hükümette, Meclis’te olduğunu söyledi. Baluken, “Eğer silahların tamamen devreden çıkacağı, demokratik siyasetin önceleneceği bir ortam isteniyorsa hükümet bu konuda bir an önce bir yol haritası ortaya koymalı, bunun somut adımlarını hayata geçirmeli” dedi.
Başbakan’ın örgütün yüzde 15’inin çekildiği yönündeki açıklamalarına ilişkin Baluken, ellerinde bir veri bulunmadığına dikkati çekerek, bu konuda daha önce Kandil’de KCK yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde büyük oranda örgüt üyelerinin çıkışının tamamlandığına dair bilgiler bulunduğunu söyledi. Baluken, “Sayın Başbakan bu bilgileri neye dayanarak verdi bilmiyoruz” dedi.
Başbakan’ın akil insanlarla bir araya geldiği toplantıda, “anadilinde eğitim olmayacak, baraj inmeyecek, karakol yapımları devam edecek” şeklinde basına yansıyan haberlere dikkati çeken Baluken, şunları söyledi: “Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi sürecinden bahsedeceksek bu şekilde çözümsüzlüğü derinleştirecek yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini defalarca ifade ettik. Hükümetin demokratikleşme konusunda bir an önce adım atması, acil bir demokratik reform paketini Meclis’e getirerek, yasalaştırması bu sürecin ilerlemesi ve çözüm sürecinin kalıcı bir barışa evrilmesi açısından son derece önemlidir.”
Piramit modeli
Sürece ilişkin tartışmalar sürerken BDP ve Abdullah Öcalan, çözüm süreciyle ilgili AKP hükümetiyle piramit modeliyle müzakere yöntemini geliştirdi. Bu formülün hedefinin ise taraflar farklı iki uç noktadan başlayarak zirvedeki barış noktasında buluşmak olduğu kaydedildi. Karşılıklı atılması gereken adımlardan birisinin diğerinin önüne geçmesinin piramit dengesini dolayısıyla süreci etkileyebileceği ve bu nedenle karşılıklı adımların temkinli atılması gerektiği dile getirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki