"Hangi elçiliklere hangi konularda bilgilendirme yapıldı"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türkiye'nin güvenlik ve istihbarata ilişkin bilgilerinin Emniyet aracılığıyla başka ülkelere ihbar edildiğini savunarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Hangi elçiliklere, hangi konularda bilgilendirme yapılmıştır" diye sordu.

Yayınlanma: 16.12.2011 - 09:45
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"Gizli soruşturmalar belli merkezlere servis ediliyor"

Türkiye'de son 5-6 yıldan bu yana, siyaset ve yargının gündemini artık istihbaratın (polis ağırlıklı) belirlemekte olduğunu ifade eden Kart, "Öyle ki, polis, savcılık makamına tabi olmadan, gizli nitelikteki soruşturmaları organize bir şekilde belli merkezlere ve medya gruplarına servis edebilmektedir" dedi.

"Bu ihlallerin vahim bir örneği WikiLeaks belgelerine yansımıştır" diyen Kart, şöyle devam etti:
"Bu belgelerdeki bilgilere göre; Emniyet, 24 Kasım 2008 tarihinde ABD Büyükelçiliğine gidip, AKP ile ilgili kapatma davası hakkında brifing vermiştir. Benzeri brifingin diğer elçiliklere de verildiği anlaşılmaktadır. Polisin Anayasa Mahkemesinin fiziki durumu ve üyeleri hakkında da bilgiler aktardığı anlaşılmaktadır.

Bir başka anlatımla, Türkiye Cumhuriyeti'nin organlarını, anayasal kurumlarını başka ülkelere istihbar eden bir Emniyet yapılanmasıyla karşı karşıya olduğumuz görülmektedir. Türkiye'nin güvenlik ve istihbarata ilişkin bilgileri Emniyet aracılığıyla başka ülkelere ihbar edilmektedir. Esasen ve maalesef bu tabloya şaşırmamak gerekir. Zira, yine AKP iktidarı sayesindedir ki, 2005 -2006 yıllarından itibaren Başbakanlık - İçişleri ve Adalet Bakanlığı bünyesinde illegal nitelikte bir istihbarat yapılanmasının, bir karargah yapılanmasının olduğunu gösteren bulgular kamuoyu gündeminde bilinmekte ve tartışılmaktadır."
 

Başbakan'a sordu

Kart, Başbakan'a şu soruları yöneltti:
"Polisin yukarıda anlatımı yapılan bilgilendirmesi, siyasi iktidarın bilgi ve talimatları doğrultusunda mı gelişmiştir? Bu nitelikte hangi elçiliklere, hangi konularda bilgilendirme yapılmıştır?
Siyasi iktidarın bu yönde bilgi ve talimatı yoksa, bu bilgilendirmeyi yaptığı açıklık kazanan Emniyet birimleri neden himaye edilmektedir?
Bilgilendirmeyi yapan birimler hakkında idari ve yasal yaptırımlar neden uygulanmamaktadır?
Ya da tüm bu bilgilendirmeler; Emniyet istihbaratı içinde etkili ve egemen olduğu bilinen cemaatçi yapılanmanın inisiyatifi ve karar alma gücüyle mi yapılmıştır?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler