Harç zammı protestosuna dava

''İzinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptıkları'' gerekçesiyle haklarında dava açılan 40 kişinin yargılanmasına başlandı.

Harç zammı protestosuna dava
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.01.2010 - 12:02

Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, sanıklardan 26'sı ile avukatları ve şikayetçi 4 polis memuru katıldı.

Duruşmada savunmalarını yapan 26 sanık, suçsuz olduklarını ileri sürerek, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Sanıklar, beraatlarına karar verilmesini istedi.

Bazı sanıkların avukatı Kemal Ulusoy, ''Bakanlar Kurulunca öğrenci harçlarına yüzde 500 oranında zam yapılmasının planlandığını'' ileri sürerek, Öğrenci Gençlik Sendikası (GENÇSEN) üyelerinin de buna tepki göstermek için toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunduklarını söyledi.

''Eylemin haklılığının ortaya çıktığını ve Bakanlar Kurulunun, düşünülen oranda zam yapmadığını'' ifade eden Ulusoy, ''Eylem saat 10.00'da başlamış, güvenlik güçleri tarafından 18.00'de yasa dışı ilan edilmiştir. Müdahale yapılan yeri de polis göstermiştir. Görevli polisler daha önce Bakanlar Kurulu ile görüşmek isteyen temsil heyetini gözaltına almışlar, onların bırakılmasını isteyen arkadaşları temsil heyetinin yanına gitmek istemiş, bu sırada güvenlik güçleri de öğrencilere saldırmıştır'' dedi.

Yargıç Yusuf Öztürk, diğer sanıkların ifadelerinin alınması için duruşmayı erteledi.
Duruşmanın ardından GENÇSEN üyeleri, çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin de katılımıyla Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

Davanın iddianamesinde, 10 Ağustos 2009 tarihinde, ''Memur maaşlarına yüzde 3, üniversite harçlarına ise yüzde 8 zam yapılmasını'' protesto etmek amacıyla, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlendiği belirtiliyor.

İddianamede, 4 kişinin kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşünün yönetiminde yer aldıkları, 5 kişinin ise izinsiz eyleme müdahale sırasında cebir ve şiddet göstererek polis memurlarına saldırdıkları ve mukavemette bulundukları, diğer 31 kişinin de güvenlik güçlerince yapılan ihtara rağmen eyleme devam edip dağılmadıkları ve polis tarafından zorla dağıtıldıkları ileri sürülüyor.

Davanın iddianamesinde, 4 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1. maddesi uyarınca 1 yıl 6 aydan 3'er yıla kadar; 5 kişi hakkında 32/3. maddesine göre 3 yıldan 5'er yıla kadar; 31 kişi hakkında ise 32/1. maddesi uyarınca 1 yıl 6 aydan 3'er yıla kadar hapis cezaları talep ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler