Hareketsizlik şişmanlatıyor

Avrasya Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, hepimizin ortak problemi olan kilo meselesini ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Hareketsizlik şişmanlatıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2018 - 22:55

 

Herkesin merak ettiği en önemli soruların başında “Neden kilo alıyoruz?” sorusu gelir. Yanıtı çok basit olsa da her zaman arkasına sığınacağımız bahanelerimiz vardır. Oysa temel prensibi anlayıp bunun üzerinden hayatımızı sürdürsek hepimiz ideal kilolara ulaşabilir ve diyet kavramını tarihin tozlu sayfalarında bırakabiliriz.

Avrasya Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, hepimizin ortak problemi olan kilo meselesini ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Dursun “Aslına bakılırsa neden kilo aldığımız çok açık. Eğer aldığımız -enerjinin verdiğimiz enerjiden fazla olması ve bu artan değerin yağ depolanması bizlere kilo olarak dönüyor” dedi. Kilo vermenin çok basit bir formülünün olduğunu belirten Dursun “Ya az yemeği tercih edeceğiz ya da çok fazla harcayacağız. Daha fazla kilo vermek istiyorsak her ikisini birden yapacağız” diye konuştu. Dursun, kilonun korunması ve geri alımının önlenmesinde fiziksel aktivitenin rolü üzerine yayımlanan birçok raporun bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Hastalığı oluşturan risk faktörlerinden korunmak için kilonun minimum yüzde 5-10 azalması gerektiğinin üzerinde durulmaktadır. Kilolu ve obez bireylerde riski minimize etmek için haftada en az 150 dakika orta şiddetli aktivite önerilmiştir. Uzun süreli kilo kaybı için haftada 200-300 dakika orta şiddette aktivite veya 2000 kalori ve fazla enerji harcaması içeren fiziksel aktivite tavsiye edilmektedir. ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan beslenme raporunda fiziksel aktivitenin gerekliliğinden bahsedilmiştir.

HER GÜN AKTİVİTE YAPMAK ŞART

  • Kronik hastalıklardan korunmak için günlük 30 dakika ve daha fazla orta şiddette aktivite yapılmalıdır.
  • Sağlıksız kilo alımını önlemek için orta şiddetten yüksek şiddete doğru giden aktivite gerçekleştirilmelidir.
  • Kilo veren bireyler kilonun geri alımını önlemek için günde 60-90 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır.
  • Haftanın 5 günü minimum 30 dakika orta şiddette aktivite veya haftanın 3 günü minimum 20 dakika yüksek şiddette aktivite yapılması gereklidir.
  • Doğru beslenmenin yanında fiziksel aktivitenin gerekliliği üzerinde yayınlanan son durum raporlarına göre, hastalık riskinden korunmak için en az yüzde 10’luk bir kilo kaybı gerektiği söylenmektedir.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon