Hastane yemeğinde at eti rezaleti: CHP bakanı istifaya çağırdı
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bursa'daki 3 kamu hastanesine yemek tedarik eden firmanın İstanbul merkezinde hazırlanan kuru fasulye yemeğinde at eti kullanıldığının ortaya çıktığını hatırlatarak, "Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle bugün at eti yememize neden olan tarım bakanını istifaya davet ediyorum" dedi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Orhan Sarıbal, CHP İl Başkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Bursa’da geçen yıl ortaya çıkan at eti skandalının ardından, 'Tarım politikalarındaki yanlışlık sürerse sürece at eti yemeye devam edeceğiz' açıklamasını yaptığını hatırlatarak, Türkiye’nin hayvan varlığının her geçen gün azaldığını ve tarım bakanlığının bunu ithalat yoluyla kapatmaya çalıştığını söyledi.
1980 yılında ülke nüfusu 45 milyonken 80 milyon baş hayvan varlığına sahip olunduğunu, 2016 yılında nüfusun 80 milyona çıktığını, hayvan varlığının da yüzde 30 gerileyerek 55 milyonda düştüğünü kaydeden Sarıbal, kişi başına et tüketiminin de gelişmiş ülkelerin üçte biri olduğunu vurguladı.
Sarıbal, yaşanan sorunun tarım politikasındaki yanlışlığın yanı sıra kamu ihalelerinin niteliğe bakılmaksızın yalnızca düşük fiyat üzerinden yapılması ve sağlıklı bir denetim mekanizmasının olmayışından kaynaklandığını söyledi.
İSTİFA ÇAĞRISI
İhale sürecinde şartnamede belirtilen personel başına düşen 150 gram tek miktarına karşılık 5 liralık fiyatın çiğ et fiyatını karşılamamasına rağmen ihalenin yapıldığını kaydeden Sarıbal, İstanbul’da ürettiği kuru fasulyede at eti çıkan firmanın aldığı yemek ihalesinin derhal iptal edilmesini istedi. Sarıbal, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle at eti yenilmesine neden olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve ucuz ihale nedeniyle Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Yüksel Aşkın’ı istifaya davet etti.
YÜZDE 80'İ DENETLENMİYOR
Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin’in de sorunun temel nedenlerinden birinin Aralık 2013’te yürürlüğe girin 10 kişinin altında personel çalıştıran işyerlerinin denetim dışında kalması olduğunu bildirerek, bu düzenleme yüzenden Türkiye’deki gıda işletmelerinin yüzde 80’inin denetlenmediğini savundu. Uluşahin, yeni yasal düzenleme yapılarak, denetimlerin yeniden akademik personel tarafından yapılmasının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
HASTANEDE AT ETİ YEDİRMİŞLER
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçen hafta taklit, tağşiş ve ürününde ilaç etken maddesi bulunan firma ve markaların bulunduğu listeyi açıkladı. Listede yer alan 'Beyzanur Gıda Tur. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.' adına kayıtlı yemek sanayinin de kuru fasulyeye at eti karıştırdığı açıklandı.
Söz konusu firmanın Bursa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne bağlı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin iki ünitesine ve Bursa Ağız Diş Sağlığı Aile Merkezi’ne yemek temin ettiği bildirildi.
Bakanlığın tespiti üzerine soruşturma başlattıklarını belirten Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, firmanın Bursa’daki yemeklerin hastanelerde pişirildiği ve bugüne kadar yapılan kontrollerde at eti tespit edilmediğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki