Hattuşa'da 106 Yıl Sergisi 12 Ekim'de

Hitit kazılarının öyküsünü anlatan ve bugüne kadar yayımlanmayan 300 kadar fotoğrafın yer aldığı ''Hattuşa'da 106 Yıl Sergisi'', 12 Ekim'de Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde açılacak.

Yayınlanma: 09.10.2012 - 10:39
Abone Ol google-news

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 12 Ekim–30 Kasım tarihleri arasında görülebilecek sergide, Hitit kazılarının 100 yılı aşkın öyküsü fotoğraflar, yaşanmış olaylar ve anılar eşliğinde ziyaretçilere sunulacak.

Alman Arkeoloji Enstitüsü arkeologlarının ve kazı başkanlarının dünyadaki arşiv taramasıyla yaklaşık bir yıl önce başlayan sergi, Hattuşa'daki arkeolojik kazıların dönemlerine göre tarihsel, etnografik ve sosyolojik bir fotoromanını ortaya koyacak.

MÖ 2 bin yıllarında Orta Anadolu'da büyük bir imparatorluk kuran Hititler'in adı ilk defa 1834'te Anadolu'ya gelen Fransız Charles Texier'in 1839'da yayımladığı araştırma ve gravürlerden öğrenildi. Daha sonra birçok gezgin ve bilim insanı bu bölgeye gelerek araştırmalar yaptı ve araştırmalar çeşitli kaynaklarda yayımlandı. Araştırmalar sonucunda elde edilen buluntular, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da yeni kurulan ''Müze-i Hümayun''a getirildi. Osman Hamdi Bey, Theodora Makridi Bey ve Hugo Winckler tarafından 1906'da gerçekleştirilen kazılarda bulunan Akkadca çivi yazılı belgeler sayesinde Hattuşa'nın Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olduğu anlaşıldı. O dönemde Hattuşa yani Boğazköy veya şimdiki adıyla Boğazkale'de yapılan kazılarda ele geçirilen tabletler sayesinde bölgede daha sonra yapılacak uzun soluklu kazıların temelleri atıldı.

''Hattuşa'da 106 Yıl Sergisi'', 1906-1912 yılları arasında çekilen, dünyadaki Alman Arkeoloji Enstitüsü ve üniversite arşivlerinden toplanan 1500 fotoğraf ve filmin içinden seçilen 300 kadar orijinal fotoğraftan oluşuyor.

Sergi fotoğrafları genelde daha önce kazı raporlarında yayımlanmayan, köyün ve kazı ekibinin ilişkilerini gösteren, sosyal hayatlarını belgeleyenler arasından seçildi. Bu fotoğraflarda Boğazköy'ün ve köylülerin tarihsel değişiminin yanında kazı alanının gelişimi ve buluntuların çıkış evreleri de izlenebilecek.

Serginin bilimsel ve görsel danışmanlığı, Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden eski Boğazköy Kazı Başkanı Jurgen Seeher ile Ayşe Baykal Seeher ve Hattuşa'nın şimdiki Kazı Başkanı Andreas Schachner tarafından yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler