Hava sıcaklıkları azalıyor

Türkiye'nin iç, doğu bölgeleri ve Marmara'da buzlanma ve don bekleniyor. Hava sıcaklıkları kuzey, iç ve batı bölgelerde azalacak.

Yayınlanma: 04.01.2010 - 07:18
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu bölgelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda (Bingöl, Bitlis, Muş, Şırnak, Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır) yoğun kar yağışlı, Trabzon, Rize, Artvin, Hopa, Siirt ve Batman çevrelerinde kuvvetli sağanak şeklinde olması tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgeleri ile Marmara bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Hava sıcaklığı, kuzey, iç ve batı bölgelerimizde 5 ila 7 derece olmak üzere, ülke genelinde azalacak. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeybatı (Karayel), Doğu Akdeniz kıyıları ile ülkenin güneydoğusunda güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden orta kuvvette, kuzey, iç ve doğu bölgelerde yer yer kuvvetli (30 ila 50 km/saat) olarak esecek.

Uyarılar

Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda (Bingöl, Bitlis, Muş, Şırnak, Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır) yoğun kar yağışı, Trabzon, Rize, Artvin, Hopa, Siirt ve Batman çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar, sel, su baskını, taşkın, heyelen vb) dikkatli ve tedbirli olunması istendi.  Rüzgarın; kuzey ve iç bölgelerde kuzeybatı (Karayel), ülkenin güneydoğusunda güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-50 km/saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar, çatı uçması, doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, v.b.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor. Sabah ve saatlerinde Türkiye'nin iç ve doğu bölgeleri ile Marmara bölge genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı başta sürücüler olmak üzere, ilgililerin ve yurttaşlar (ulaşımda aksamalar, v.b.) dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

İstanbul'da kar  yağışı

İstanbul'da akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sabaha karşı etkisini kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden (AKOM) yapılan yazılı açıklamada kar yağışının Avrupa yakasında Silivri, Kınalı, İkitelli, Sarıyer, Zekeriyaköy, Anadolu yakasında ise Beykoz, Kavacık, Üsküdar, Çamlıca, Tuzla ve Pendik'te etkili olduğu belirtildi.

Sıcaklığı Gece saatlerinde ''-1'' dereceye düşmesi ile köprü ve viyadüklerde buzlanma meydana geldiği anlatılan açıklamada, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin 1774 personel ve 520 araç ile akşam saatlerinden itibaren tuzlama ve solüsyon çalışması yaptığı kaydedildi.

Açıklamada, İstanbul genelinde buzlanmayı önlemek için ana arter ve çevre yollarda 1133 ton tuz, köprü ve viyadüklerde ise 17 ton solüsyon kullanıldığı ifade edildi. Kar yağışı nedeniyle yollarda olumsuz bir durum yaşanmadığı belirtilen açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre önümüzdeki gece sabaha karşı kırağı nedeniyle başta köprü ve viyadüklerde olmak üzere yollarda gizli buzlanma beklendiği kaydedildi.

 

Bolu Dağı'nda yoğun kar yağışı

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı şiddetini arttırdı. Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 15 santimetreye ulaşırken, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle bazı araçlar kayarak yoldan çıktı. Bazı araç sürücüleri ise araçlarına zincir takarak yollarına devam ediyor. Karayolları ekipleri ise güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Trafik ekipleri, sürücüleri kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarırken, araçlarında takoz, çekme halatı ve zincir bulundurmalarını istedi.

 

Uludağ'da kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştı

Türkiye'nin önemli kış ve kayak turizmi merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştı. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, oteller bölgesindeki kar kalınlığı 80 santimetre olarak ölçüldü. Hava sıcaklığının eksi 10 derece olduğu Uludağ'da, yoğun kar yağışı ve sis yüzünden görüş mesafesinin zaman zaman tamamen kapandığı belirtildi. Kar yağışının, gün içinde devam etmesinin beklendiği bildirildi.
 

Doğu Anadolu'da kış

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 688 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Bölgede aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Bölgedeki illerden Erzurum'da 317, Kars'ta 123, Bingöl'de 108, Ağrı'da 100 ve Muş'ta 40 köy yolu, kar nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. İl Özel İdare Müdürlükleri'ne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşılma açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bölgede, kara yollarında da araç trafiğinde kar ve buzlanma nedeniyle zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Yollarda iş makineleriyle tuzlama ve kar temizliği yapan kara yolları ekipleri, sürücüleri özellikle buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Ağrı'da kar ve tipi nedeniyle merkeze bağlı köyler ile 4 ilçenin ardından, merkezdeki okullarda da eğitime ara verildi. Ağrı'da İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kararıyla, merkeze bağlı köyler ile Hamur, Taşlıçay ve Tutak ilçelerinde 2, Diyadin ilçesinde 1 gün süreyle eğitime ara verilmişti.


Şehir merkezlerinde kar temizliği

Şehir merkezlerinde ise kar yağışının ardından başlatılan kar temizliği çalışmaları devam ediyor. Gece geç saatlere kadar kar temizliği çalışması yapan belediyenin karla mücadele ekipleri, iş makineleriyle cadde ve sokaklardan topladıkları kar birikintisini kamyonlarla kentin dışına taşıyor.
 

Kar kalınlığı

Öte yandan, bölge illerinde kent merkezlerinde yapılan son ölçümlere göre kar kalınlığı, Ağrı'da 28, Erzurum ve Kars'ta 8, Muş'ta 5 ve Ardahan'da 3 santimetre olarak ölçüldü. Gece yaşanan en düşük hava sıcaklıklarının ise Ardahan'da eksi 3, Erzurum'da eksi 2, Kars ve Ağrı'da eksi 1, Erzincan'da 3 ve Iğdır'da 4 derece olduğu kaydedildi.

 

Ağrı - Erzurum karayolu ulaşıma açıldı

Trafik kazası nedeniyle ulaşıma kapanan Ağrı-Erzurum kara yolu açıldı. Alınan bilgiye göre, Erzurum'dan Ağrı istikametine gelen İran plakalı yolcu otobüsünün, Aktaş mevkisinde, zincir takmak amacıyla yol kenarına park eden tıra, daha sonra da İran plakalı başka bir yolcu otobüse çarpması sonucu meydana gelen kaza nedeniyle trafiğe kapanan Ağrı-Erzurum kara yolunda, ulaşım kontrollü olarak yapılmaya başlandı.
Kazadaki çarpmanın etkisiyle yola savrulan ve ulaşımı engelleyen araçlar, Karayolları Bölge Müdürlüğü Karla Mücadele ekiplerinin yaklaşık 5 saat süren çalışması sonucu, yoldan çekildi. Ağrı-Erzurum kara yolunda ulaşımın Karayolları Bölge Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde sağlandığı, bölgede kar ve tipinin etkisini sürdürdüğü bildirildi.

 

Erzurum-Bingöl karayolu da trafiğe kapandı

Erzurum-Bingöl kara yolu, kar ve tipi nedeniyle araç trafiğine kapatılırken, trafik kazası nedeniyle kapanan Erzurum-Ağrı kara yolu da tek şeritten ulaşıma açıldı. Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, bölgede etkisini sürdüren yoğun kar yağışı ve tipinin ulaşımı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Altıok, Erzurum-Bingöl kara yolunun Kirişli mevkisinde kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın sağlanamadığını, bu nedenle yolun araç trafiğine kapatıldığını bildirdi.

Trafik kazası nedeniyle 4 saat önce ulaşıma kapanan Erzurum-Ağrı kara yolunun da tek şeritten ulaşıma açıldığını belirten Altıok, ''Erzurum-Ağrı il sınırında, Aktaş mevkisinde meydana gelen kazada yola savrulan araçlardan biri olay yerine gönderilen kurtarıcılar tarafından çekildikten sonra yolu tek şeritten araç trafiğine açtık'' dedi.
 

 

Doğubayazıt - Van karayolu kapalı

Kar ve tipi nedeniyle Doğubayazıt-Van kara yolunda da ulaşım yapılamıyor. Tipi yüzünden Tendürek geçidi ulaşıma kapandı. Aralarında yolcu otobüslerinin de bulunduğu 50 aracın mahsur kaldığı bölgeye, Karayolları Karla Mücadele ekipleri ile 4 iş makinesi sevk edildi.
Çalışmaların güçlükle yapıldığı bölgede, mahsur kalan 50 araçtan 20'sinin yakın çevredeki Jandarma Karakolu'na sığındığı belirtildi.

 

Eğitime lodos engeli

Ağrı'da etkili kar ve tipi nedeniyle merkeze bağlı köyler ile 3 ilçede eğitime ara verildi. Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, yoğun kar ve tipi nedeniyle, merkeze bağlı köyler ile Taşlıçay ve Tutak ilçelerinde 2, Diyadin ilçesinde ise 1 gün süreyle ilköğretim okulları ve liselerde eğitime ara verildi. Hava koşullarına göre, tatil süresinin uzatılabileceği bildirildi. Hamur ilçesinde de kar ve tipi nedeniyle eğitime 2 gün ara verilmişti.

Muş'ta ise lodos nedeniyle hasar gören Fatih ve Gazi ilköğretim okullarında eğitime 1 gün daha ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, dün etkili olan lodos nedeniyle çatısında hasar meydana gelen merkezdeki Gazi ve Fatih ilköğretim okullarında onarım çalışmalarının devam ettiğini, bu nedenle yarın da eğitim yapılamayacağını bildirdi. Bayraktar, söz konusu okulların onarım çalışmalarını çarşamba gününe kadar tamamlayarak eğitim ve öğretime yeniden başlanacağını kaydetti.
 

Rize'de yağış

Rize'de etkili yağış nedeniyle 3 binanın zemin katını su bastı. Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağış ve kanalizasyonların doğal gaz ve altyapı çalışmaları yüzünden kapalı olması nedeniyle Çarşı Mahallesi Hacı Eşref Caddesi'ndeki 3 binanın zemin katında yer alan Yusuf Tansel, Muhammet Telci ve Rize Üniversitesi'nde öğrenim gören 4 öğrencinin kaldığı daireler suyla doldu. Evlerdeki eşyalar kullanılamaz hale geldi.
Rize Belediyesi ekipleri, kapalı olan kanalizasyonların açılması ve yeni su taşkınları olmaması için çalışma başlattı. Ekipler, çalışmalar kapsamında, kapalı olan kanalizasyonları vidanjörle açtı. Zemin kattaki dairelerine su dolan üniversite öğrencilerinin ders kitapları ve notları da zarar gördü.

Oturdukları daireye su dolan üniversite öğrencilerinden Yalçın Han, ''Final sınavlarına hazırlanıyoruz. Yağışta ders notlarımız, kitaplarımız, eşyalarımız su altında kaldı. Derdimizi kime anlatacağımızı bilmiyoruz. Bu saate kadar evdeki suyu temizlemeye kimse gelmedi. Yetkililerden bize yol göstermelerini istiyoruz'' dedi. Lokantada çalışan Muhammet Telci de ''İş yerimdeyken polis aradı, evimi su bastığını söyledi. Geldiğimde üzücü durumla karşılaştım. Bütün eşyalarım su altında kaldı. Ne yapacağımı bilmiyorum'' diye konuştu.

Su baskını yüzünden eşyası kullanılamaz hale gelen üniversite öğrencilerinin arkadaşlarının, diğer kişilerin ise akrabalarının yanında kalacağı öğrenildi. Öte yandan, belediye ekipleri ile mahalleye yeterince hizmet verilmediğini savunan bazı yurtaşlar arasında tartışma yaşandı. Tartışma, diğer yurttaşların araya girmesiyle sone erdi.

 

Mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Erzurum-Bingöl kara yolunda kar ve tipi nedeniyle mahsur kalan araçların kurtarıldığı bildirildi.

Karayolları 12. Bölge Müdür Yardımcısı Süha Dumlu, yaptığı açıklamada, Erzurum-Bingöl kara yolunun Çirişli mevkisinde kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan 3 yolcu otobüsü, 1 minibüs ve 1 kamyonun kurtarılması için başlatılan çalışmaların tamamlandığını söyledi.

 

Hakkari

Hakkari ve ilçelerinde etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle, Büyükçiftlik-Dağlıca enerji nakil hattının geçtiği 12 direk devrildi. Direklerin devrilmesi üzerine, 12 köy ve bağlı mezralarda elektrik kesildi.

Ekiplerle birlikte bölgeye giden TEDAŞ yetkilileri, Bulaklı köyüne enerji sağlayan trafonun da yıkıldığını bildirdi.

Yetkililer, kötü hava koşulları nedeniyle çalışmalara henüz başlanamadığını, bölgeye yaklaşık 10 gün sonra elektrik verilebileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler