Hayvancılık sorunlarıyla ilgili önergeye ret

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin hayvancılığın sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi reddedildi. Öneri üzerindeki konuşmalarda, ''et ithalatı'' tartışma konusu oldu.

Hayvancılık sorunlarıyla ilgili önergeye ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.04.2010 - 14:55

MHP, TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Hayvancılığın sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün Genel Kurulda görüşülmesini içeren grup önerisi üzerinde konuşan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, et fiyatlarının gündemin en önemli konusu olduğunu belirterek, yaşanan sorunu ''Et fiyatlarında spekülatif artış olduğu'' şeklinde tanımlanamayacağını söyledi.

Türkiye'de 2001 yılında 6 milyon olan hayvan varlığının bugün 4 milyon 400 bine düştüğünü, yaklaşık 1,5 milyon hayvan varlığının kaybedildiğini anlatan Akcan, ''Sorun yaşanan politikalardan kaynaklanıyor. Buna çare olarak et ithalatı yapmak yanlıştır. Fiyat, Hükümetin talebiyle oluşmaktadır. Bu da Et Balık Kurumu marifetiyle yapılıyor. Hükümet şimdi bir taşla iki kuş vurmak istiyor'' dedi.

Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, dana etinin son 6 ayda yüzde 141, koyun etinin ise yüzde 150 arttığını ifade ederek, ''Kasaplarla konuştum, 'Vatandaş et değil, kemik alıyor' diyorlar. Süt üreten hayvanlar kesiliyor. Korkarım yarın çocuklarımıza içirecek süt de bulamayacağız. Ben çocukluğumda hatırlıyorum; Marshall yardımıyla ABD'den süt tozu geliyordu. Kendi üretiminiz olmazsa başka ülkenin mandası olursunuz'' diye konuştu.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da et fiyatlarındaki yükselmeye çarenin et ithalatı olamayacağını savunarak, bu karardan en kısa zamanda dönülmesini istedi. Hayvan üreticilerinin bugün Et Balık Kurumu önünde sıraya girerek, daha kesim zamanı gelmemiş hayvanlarını kesmek istediğini anlatan özkan, ''Başbakan, 'Bunlara iki koyun versek güdemezler' diyordu. Artık güdülecek koyun kalmadı. Kırsalda tavukları da bitirdiniz zaten'' dedi.


''Fakir edebiyatı yaptınız"

AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, tarıma verilen desteğin AKP iktidarında arttığını, tarımda yapısal dönüşümün gerçekleştiğini belirterek, 2006 yılına kadar ülkenin Tarım Kanunu bile bulunmadığını söyledi.

Muhalefetin tarım ve çiftçiler için bugüne kadar hep ''fakir edebiyatı'' yaptığını ileri süren Koyuncu, ''Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin hapiste olduğunu söylüyorsunuz. Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 110-115 bindir. Sisteme kayıtlı çiftçi sayısı ise 3 milyondur'' dedi.

Koyuncu, hayvan sayısının 9 milyon 803 bin iken bugün 10 bin 830 bine ulaştığını ifade ederek, ''Bu ülkede yeterince et de süt de var. Kemik suyunu da için, çünkü o da faydalıdır'' diye konuştu.


''Bakan bilgi versin" isteği

Birleşimi yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil, öneri üzerinde çok sayıda milletvekilinin konuşmak için başvurduğunu belirterek, her gruptan 2 milletvekiline söz verdi.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, sektörde bir yıldan beri sorun yaşanmasına karşılık Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in konuya müdahale etmediğini ifade ederken, MHP Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay de Hükümetin ithalat kararını geri alması gerektiğini, gelinen noktanın spekülasyon değil uygulanan yanlış politikaların sonucu olduğunu savundu.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise uzun yıllar canlı hayvan ihracatı yaptığını ifade ederek, ''Yayla yasağı ve köy yakmalar nedeniyle Güneydoğu'da hayvancılığın sona erdiğini'', bunun yerine ülkeye kaçak hayvan sokulduğunu söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Konunun önemli olduğunu'' savunarak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'in Genel Kurula bilgi vermesini istedi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise konunun başka bir gün ele alınabileceğini belirtti. Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi reddedildi.

 

İhlas Finans mağdurları hakkındaki araştırma önergesi reddedildi

CHP, Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle, sözkonusu araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini, Genel Kurul gündemine getirdi.

Önerinin lehinde konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 2001 yılında batan İhlas Finansın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, TMSF kapsamından çıkartıldığını öne sürdü. Zor durumda olan İhlas Finansın, yeni yatırımlarla büyürken, mağdurlarının çok zor durumlara düştüğünü kaydeden Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, ''İhlas Finans'ın mudilerine ödeme yapması gerektiği'' yönünde açıklamalar yaptıklarını belirtti.

Kart, ''Bir çok mudi paralarını alamamıştır. Bu kadro, kutsal değerleri istismar eden, kamu kaynaklarını yandaş ilişkiler içerisinde çar çur eden kadrodur. Bu kadro, Anayasa değişikliğiyle, yolsuzlukların hesabının sorulmaması için yargı değişikliğine gitmektedir'' diye konuştu.

''200 bin İhlaszede bıraktı"


Önerinin aleyhinde söz alan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, aleyhte söz aldığını, ancak milletin hakkının aranması konusundaki bir önergenin aleyhinde olmasının mümkün olmadığını söyledi. Bu konuyu daha önce gündeme getirdiğini belirten Işık, ''İhlas Finans 2001'de battığında 1 milyar dolarlık alacağı olan 200 bin ihlaszede bıraktı. Ancak bu kişilerin alacakları ödenmedi'' dedi.

Önerinin lehinde konuşan Bağımsız İzmir Milletvekili Harun Öztürk, siyasi iktidarın, yurttaşların dini duygularını kullanarak para toplayan İhlas Finans kurumuna destek verip vermediğinin ortaya çıkması için, Meclis araştırması açılması gerektiğini iddia etti.
Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında, verilen 16-17 önergeden İçtüzüğe göre işleme alınan 7'sinin kurayla belirlenmesi yöntemini eleştiren Öztürk, görüşmelerin devam etmesi konusunda, İçtüzüğün 72. maddesine göre verilen önergelerden sadece birisinin işleme alınmasını da eleştirdi.

AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, AKP iktidarında hiç bir bankaya el konulmadığını, bunun da ekonomide önemli bir gelişme olduğunu belirtti. İhlas Finans Kurumuna 2001 yılının şubat ayında el konulduğunu anımsatan Kinay, ''222 bin hesap sahibinden 155 binine ödeme yapıldı. Ödeme yapılan miktar da 299 milyon dolar, 85 milyon Avro'' dedi.

Genel Kurulda daha sonra, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru'nun, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk yurttaşlarına aylık bağlanmasıyla ilgili kanunda değişiklik yapan kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi görüşüldü. Yapılan oylamada, önerge kabul edilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler