"Hazmedemiyorlar"
DİSK, 1977 yılında yaşanan olayların ardından 32 yıl sonra kalabalık bir grupla Taksim Meydanı'na giriş yaparken, işçilere seslenen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, ''1 Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100 yılına tanıklık ederken, 1 Mayıs'ı bayram etseler de bunu hazmedemeyenlerin olduğunu görüyoruz'' dedi.
DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve bazı siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladı.
Halaskargazi Caddesi'nden Taksim'e yürüyerek gelen grup, ''işte Taksim işte 1 Mayıs'' sloganları atarak, Taksim alanına çelenk bıraktı. Katılımcılar, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamanın mutluluğunu Taksim Anıtı'nın etrafından toplanarak ve üzerine çıkarak ifade ettiler.
Grup, daha sonra Kazancı Yokuşu'na gelerek, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına 1 Mayıs Anıtı'na karanfiller bıraktı. Yürüyüşe katılanlar, burada 1 Mayıs Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.
Kazancı Yokuşu önündeki otobüsün üzerinden topluluğa seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, tüm işçi sınıfının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.
Herkesin, 1 Mayıs'ın 100. yılında üzerine serilmiş ölü toprağını dağıtıp, Taksim Meydanı'na geldiği için kendisiyle övünmesi gerektiğini belirten Çelebi, ''1 Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100 yılına tanıklık ederken, 1 Mayıs'ı bayram etseler de bunu hazmedemeyenlerin olduğunu görüyoruz'' dedi.
Çelebi, 32 yıl önce Taksim Meydanı'nda yitirilenleri anarak, makul olanın 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'a yakışanın da gaz bombalarıyla engellenmeden işçilerin Taksim Meydanı'na girmesi olduğunu söyledi.
Çelebi, şöyle konuştu:
''Dün 1 Mayıs'ın bayram olmadığını tartışanlar, bunu meydan tartışmasına kilitleyenler, bugün de makul sayıyı tartışmaya başladı. Sayılar değil insanlar makul olmalıdır. Anadolu'nun kültürü, geleneği, örfü, adeti bunu gerektirdiği gibi, insan olmanın erdemi de bunu gerektirir. Türkiye, 1 Mayıs 2009'a sorunların çözüldüğü, insanların barış ve huzur içinde özgürlüğünü kullandığı demokratik bir ortamda sorunların giderek ağırlaştığı, hak ve özgürlüklerin budandığı, siyasi iktidarın keyfi uygulamalarının olduğu bir atmosfere gidiyor.''
İktidarın, halkın refah ve mutluluğunu düşüneceğine, siyasal ve ekonomik anlamda dışarıya bağımlı olmayı yeğlediğini savunan Çelebi, iktidarın küresel krizin faturasını da halka ödetmeye çalıştığını söyledi.
Çelebi, ''32 yıl önce bu meydanda 36 değerli insanın katledildiğini'' ifade ederek, katillerin bulunmasını her dönem talep ettiklerini, davanın peşini bırakmadıklarını ama bugüne kadar bir sonuç alınamadığını anlattı.
''1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür'' diyen Çelebi, ''30 yıldır 1 Mayıs'ın tatil edilme mücadelesi vardır. Yıllardır Taksim'in emekçi sınıfına açılmasını istedik. Burada yüz binlerce arkadaşımız buluşabilirdi. Her katılımcıya engel çıkardılar, gaz attılar. Buna rağmen işte Taksim'de, işte 1 Mayıs alanındayız'' diye konuştu.
Türkiye'nin artık bu yasakları kıracağını, bu yasaklara son vereceğini dile getiren Çelebi, işçi sınıfına uygulanan zulme, işten atılmalara, yoksulluğa, yolsuzluğa karşı duracaklarını, barışı, demokrasiyi, kardeşliği, halkların kardeşliği temelinde egemen kılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Çelebi, ''Bugün isterdik ki bütün konfederasyonlar dik durup Taksim'i inletseydik. Bu mücadeleyi birlikte verip işçi sınıfına yönelik saldırılara son verseydik'' diye konuştu.
"İşçi sınıfının en politik gösterisi''
KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''1 Mayıs'ın bir miting değil, işçi sınıfının en politik gösterisi'' olduğunu söyledi. Evren, Taksim Meydanı'nda DİSK otobüsünden yaptığı konuşmada, sözlerine ''Birlik, dayanışma ve mücadele bayramınız kutlu olsun'' diyerek başladı.
''Dünyada bir günlüğüne özgürlük, barış ve dayanışmanın hüküm sürdüğünü'' dile getiren Evren, Türkiye'yi emekçilerin özgürleştireceğini kaydetti. Evren, ''Bugün Taksim'de sadece bu alanı özgürleştirebildik ama parça parça, adım adım Türkiye'nin dört bir tarafını siz özgürleştireceksiniz. 1 Mayıs bir miting değildir, işçi sınıfının en politik gösterisidir'' diye konuştu.
Evren, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenlerin bugün alandakilere baktıklarını ifade etti.
Türkiye'de bir milyona yakın kişinin işten atıldığını, 10 binlercesinin de işsiz olduğunu vurgulayan Evren, ''Bu ülkede hala çocukların kafasına dipçikle vurulabiliyor, hala alanlar kapatılabiliyor. Özellikle DTP'ye yapılan baskıları şiddetle kınıyoruz. Bütün emekçilerin 1 Mayısını bir kez daha saygıyla, sevgiyle kutluyor, mücadelenizde başarılar diliyorum'' dedi.
Hak-İş
Taksim'e, 1977 olaylarından sonra ilk defa "makul sayıda" işçi kabul edilirken, Hak-İş üyeleri Taksim'e giriş yaptı. Bu yıl Taksim'e 32 yıl sonra ilk defa sendikaların makul sayıda işçi topluluğu ile girmesine izin verildi. Hak-İş de yaklaşık 400 kişilik bir ekiple Taksim meydanına kortej eşliğinde giriş yapıyor. Kortejin önünde işçiler ve davullar eşliğinde yürüyüş yaparken Kazancılar yokuşunu köşesinde toplandı. Kazancılar yokuşu'nda 1977 1 Mayıs'ında 18 kişi hayatını kaybetmişti. Hak-İş üyeleri burada saygı duruşunda bulunarak karanfil ve çelenk bıraktı.
Kazancılar Yokuşu'nda çelenk bırakılması öncesinde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, kimlerin hangi amaçlar Taksim katliamını yaptığının ve bu katliamı yapanların faillerinin bulunamadığını söyledi.
Uslu, "Hangi amaçla kim katletti, bu katliamın emrini kim verdiyse hala açığa çıkmadı. Türkiye Ergenekon soruşturması ile bir hukuk süreci yaşamıştır. Ergenekon, susurluk, Jitem, yada Gladio, kontrgerilla adıyla ne adla alırsa anılsın çağdaş hukuk devleti illegaliteye bulaşmaz. Bunu devlet adına yaptığını iddia edenler varsa devlet sorumluları bulur ve hesabını sorar. Bu katliamda eli kurşun sıkanlar ya da bu kurşunu tetikçilere verenler kimlerse bunların mutlaka bulunup ortayla çıkarılması talebinden ibarettir" dedi. Açıklamanın ardından karanfil ve çelenk bırakan Hak-İş üyeleri Taksim'den yavaş yavaş çıkmlak inçin kortej eşliğinde hareket etmeye başladı.
Türk-İş
Türk-İş, 1977 yılının 1 Mayıs'ında Taksim'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri Kazancı Yokuşu'nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı.
Türk-İş'in Gümüşsuyu'ndaki 1. Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen grup, ellerinde kırmızı beyaz karanfillerle ''Türk-İş 1 Mayıs'' yazılı çelengin arkasında yürüyüşe geçti.
''Taksim hakkımız birgün alırız'', ''İşçiyiz haklıyız kazanacağız'', ''1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür'', ''AKP elini sendikadan çek'', ''Gün gelecek devran dönecek, AKP işçilere hesap verecek'' şeklinde slogan atan gruptakiler ıslık ve alkışlarla tempo tutarak Kazancı Yokuşu'nun başına kadar yürüdü.
Burada konuşan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bugün dünya emekçilerinin meydanlarda kol kola girdiği, ekmek, barış, özgürlük taleplerini dayanışma içinde dile getirdiği coşkulu kutlamanın günü olduğunu belirterek, ''Bugün yıllardan beri 1 Mayıslarda yaptığımız gibi yine Taksim'deyiz, Yine Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktık, yine 1 Mayıs 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz'' dedi.
Haberin fotoğrafları için;
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!