"Hedef yüzde 100 okullaşma oranı"
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.
Bakan Kavaf, BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun 54. dönem toplantısının yüksek düzeyli açılışında Türkiye'yi temsilen yaptığı konuşmada, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu ile BM Genel Kurulu'nun 23. Özel Oturumu Sonuçları'nın uygulanması ve Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne yaptıkları katkının gözden geçirileceği, bu oturuma katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
''Kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin'' yıl boyunca BM'nin öncelikli gündem konularından biri olacağını ifade eden Kavaf, ''Üye devletler olarak bizler, bu toplantıyı Pekin'de ve Bin Yıl Kalkınma Zirvesi'nde belirlediğimiz taahhütleri yinelemek ve hedefleri uygulamak için fırsat olarak kabul etmeliyiz'' dedi. Türkiye'nin bu amaçla elinden gelen tüm çabayı göstermeye hazır olduğunu bildiren Kavaf, Türkiye'nin gerek ulusal düzeyde, gerekse uluslararası bağlamda bu sürece en etkili biçimde katkılarını sunmaya devam etmeye kararlı olduğunu vurguladı.
Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi'nin kuruluşunun 30. yıl dönümünde, komitenin toplumdaki kalıp yargıları değiştirmede ve toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşmada büyük bir katalizör görevi üstlendiğinin altını çizen Bakan Kavaf, Türkiye'nin bu belgeleri ve sözleşmeyi toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşmak üzere yürüttüğü faaliyetlerin yol göstericisi olarak kabul ettiğini belirtti. Türkiye'de bu doğrultuda 2005 yılında yapılan son gözden geçirmeden bu yana, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Kavaf, yasal alanda kadın-erkek eşitliğinin güçlendirildiğini, yasalarda sağlanan eşitliğin uygulamaya yansıtılması için çabaların yoğunlaştırıldığını ifade etti.
Bakan Kavaf, ''Bu çerçevede, yasalar önünde sağlanan eşitliğe rağmen uygulamada varlığını sürdüren ve göstergelere yansıyan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesi için Pekin Deklarasyonu'nda yer alan on kritik alanı kapsayacak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı hazırlanmıştır'' dedi.
Kız çocuklarının eğitimi
Türkiye'de özellikle kız çocuklarının eğitimi konusunda her sektörden sağlanan desteklerle önemli adımlar atıldığını belirten Dvlet Bakanı Kavaf, Türkiye'de kız çocuklarının ilköğretimdeki okullulaşma oranının yüzde 96'ya, erkek çocuklarının ise yüzde 97'e çıkarıldığını, kız çocukları ile erkek çocukları arasındaki okullulaşma farkının azaltıldığını söyledi. Kavaf ''Hedefimiz, 2013 yılında, hem kız hem de erkek çocukları için yüzde 100 okullulaşma oranına ulaşmaktır'' dedi.
Türkiye'nin tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz ve kırdan kente göçün etkisiyle işgücüne katılım oranı düşen kadınların, işgücüne daha fazla dahil olması amacıyla eğitim seviyelerinin yükseltilmesi, aktif işgücü politikalarıyla istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına yönelik tedbirler aldığını bildiren Kavaf, kadınların ve gençlerin istihdama katılımlarının arttırılması amacıyla önemli hükümler içeren bir İstihdam Paketi'nin de 2008 yılında uygulanmaya konulduğunu kaydetti. Bakan Kavaf, bu paket çerçevesinde, kadın ve genç çalıştıran işverenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik primlerinin beş yıl boyunca kademeli olarak devlet tarafından karşılanmasına imkân sağlandığını belirtti.
Kadına yönelik şiddetle mücadele
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, konuşmasında kadına yönelik şiddet konusuna da değinerek, şöyle dedi: ''Tüm ülkelerin ortak sorunu olan kadına yönelik şiddeti önlemek, ülkemizde bir devlet politikası olarak kabul edilmiştir. Hükümet kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda politik kararlılık içindedir. Bu kararlılığın göstergesi olarak kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda bir Başbakanlık Genelgesi yayınlanmıştır. Söz konusu genelge, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ilgili tüm kurumların sorumluluklarının ayrıntılı bir şekilde talimatlandırılması ve yürütülen çalışmaların belirli aralıklarla izlenmesi açısından son derece önemlidir.''
Türkiye'de 2004 yılında başlatılan ''Kadına Yönelik Şiddete Son Kampanyası''nın da devam ettiğini belirten Kavaf, ''2007-2010 dönemini kapsayan Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı ile yasal düzenlemeler, farkındalık yaratma, kadının güçlendirilmesi, koruyucu hizmetler, tedavi, rehabilitasyon ve kurumlararası işbirliği alanlarında özel uygulamalara başlanmıştır'' dedi.
Kadına yönelik aile içi şiddeti önleyici, mücadele edici stratejiler geliştirilmesi amacıyla ülke çapında ''Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'' yapıldığını açıklayan Kavaf, kadına yönelik şiddetle ilgili olarak ilk adım başvuru yerleri olan kolluk kuvvetleri, sağlık personeli, yargı mensuplarına yönelik bilinçlendirme eğitimlerinin de düzenlendiğini, bu çerçevede bugüne kadar 40 bin polis, 50 bin sağlık çalışanı, 250 hakim ve savcının, aile içi şiddet mağduru kadınlara yaklaşım tarzı konusundaki eğitimlerden yararlandıklarını, din görevlileri için de benzer programların başlatılacağını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza