Hem güzel hem de faydalılar

Havaların ısınmasıyla birlikte tezgahlardaki yerlerini alan çilek, erik ve kirazın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor.

Hem güzel hem de faydalılar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.06.2009 - 08:01

Havaların ısınmasıyla birlikte tezgahlardaki yerlerini alan, yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri çilek, erik ve kirazın sağlık açısından birçok faydası bulunduğu bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, Türkiye'de birçok çeşidi bulunan eriğin, sahip olduğu zengin vitamin içeriği, çeşitli hastalıkların iyileşmesine katkısı ve düşük kalorisi nedeniyle çok faydalı bir meyve olduğunu söyledi.

İklim açısından çok şanslı olan Türkiye'de ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Çopur, en tanınmış çeşitlerinin, ''can'', ''papaz'', ''mürdüm'' ve ''tatlı üryani'' erikleri olduğunu belirtti.

Eriğin bağırsak faaliyetini artırıcı etkisi de bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Çopur, şöyle devam etti: ''Ayrıca eriğin potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu bilinmektedir. Eriğin karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve tuzsuz diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca eriğin regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özellikleri de bulunmaktadır. Çiğ erikte çeşitli minerallerin yanı sıra C, A ve E vitaminleri ile beta karoten de bulunuyor. Erik komposto, reçel, marmelat şeklinde tüketildiğinde ilave edilen şekerden dolayı kalori değeri artıyor. Bu nedenle vitamin ve minerallerden daha sağlıklı bir şekilde yararlanabilmek için taze olarak tüketimi öneriliyor.''


Antioksidan kaynağı çilek

Dünyada 600 farklı çeşidi bilinen çileğin de yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olduğunu anlatan Çopur, dünya çilek üretiminde 7. sırada bulunan Türkiye'de Frenk çileği, turfanda yetiştirilen sera çileği, Arnavutköy çileği, reçel yapımında kullanılan Ereğli çileği, Bursa çileği ve ormanlarda yetişen yabani çilek olmak üzere 6 çeşidin yetiştiğini vurguladı.

Çopur, mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir meyve olan çilekte, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, A ve C vitaminlerinin bulunduğunu dile getirerek, ''çileğin, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde kandaki LDL oksidasyonunu engellediği ve antikanserojen etkileri olduğu belirlenmiştir'' dedi.


Kirazın, ağrı kesici özelliği

Prof. Dr. Utku Çopur, ''gülgiller'' ailesinden olan kirazın da kırmızı, sarı, pembemsi, alacalı ve bordo renklerinin bulunduğunu, Türkiye'de genellikle karabodur, dalbastı ve Napolyon çeşitlerinin üretildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Kirazın da içinde protein, karbonhidrat, C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, A vitamini bulunmaktadır. Kirazdaki antosiyaninlerin ağrı kesici ve damar genişletici özelliklerinden dolayı aspirinden daha etkin olduğu öne sürülmektedir. Kiraz, vücutta biriken üre, ürik asit ve ürat tuzlarının atılımını kolaylaştırmaktadır. Romatizma, kireçlenme ve damar sertliği gibi hastalıkların önlenmesinde etkin olduğu bildirilmektedir. Kiraz, özellikle koyu renginin içine gizlenen antioksidan maddeler ve elajik asit nedeniyle antikanserojen ve cilt sağlığı üzerinde koruyucu etki göstermektedir. Türkiye iklim açısından oldukça şanslı bir ülke, birçok sebze ve meyve yetişiyor. Özellikle yaz aylarında bu meyveler bol bol tüketilmeli.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler