"Herhangi bir erteleme yapılmadı"

Türk Eczacıları Birliği, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce ilaç takip sistemi uygulamalarının 16 Mayıs 2010 tarihine ertelendiğini ancak ''MEDULA reçete onay sisteminde herhangi bir erteleme yapılmadığını'' bildirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2010 - 15:05

Türk Eczacıları Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, ''MEDULA Reçete Onay Sistemi''nin teknik aksaklıkların nedeniyle bugüne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından üç kez ertelendiği anımsatılarak, sistemin 1 Mart Pazartesi günü devreye girmesinin ardından sorunlar yaşandığı belirtildi.

İlaç Takip Sistemi uygulamalarının tek ekran üzerinden sürdürülebilmesi için, MEDULA onay sisteminin devreye alınmasında acele edildiği, sistemdeki eksiklikler giderilmeden, teknik yeterlilik sağlanmadan sistemin devreye alındığı öne sürülen açıklamada, bu nedenle reçete karşılamada büyük aksama yaşandığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Oysa MEDULA sisteminin devreye girmesi öncesinde, yaşanabilecek aksaklıklar tespit edilerek kuruma bildirilmiş, uygulamanın ertelenmesi talep edilmişti. Ancak kurum, sistemin ülke genelinde hizmet vermek için yeterli kapasiteye ve donanıma sahip olduğu bilgisini vererek sistemi hizmete açmıştır.

Pazartesi günü yaptığımız açıklamada, meslektaşlarımızın ilaç temin hizmetini eksiksiz biçimde verebilmesi için ilaç takip sisteminin, hastalarımızın tedavi hizmetini sorunsuz biçimde alabilmesi için de MEDULA sisteminin ertelenmesini talep ettik. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü 2 Martta bir genelge yayımlayarak, ilaç takip sistemi uygulamalarını 16 Mayısa kadar ertelemiştir. Ancak bazı basın ve yayın organlarında MEDULA sisteminin de ertelendiği ifade edilmektedir. Bu bilgi doğru değildir. MEDULA reçete onay sisteminde herhangi bir erteleme yapılmamıştır ve hastanın ilaca ulaşımı bu sistem nedeniyle gün geçtikçe artan boyutta güçleşmektedir.

Hasta yoğunluğunun yüksek olduğu gündüz saatlerinde sistem hiç çalışmamakta, yoğunluğun azaldığı akşam saatlerinde ise yavaş çalışmaktadır. Sisteme, üniversite ve devlet hastanelerinde görev yapan hekimlere ait bilgilerin girişi tamamlanmadığından, doktorların yazdığı reçeteler sistem tarafından onaylanmamakta, hasta, hastane ile eczane arasında mekik dokumak zorunda kalmaktadır.

1 Marttan önce düzenlenmiş raporlar MEDULA sistemine aktarılmadığından, eczacılar bu raporları sisteme yeniden kaydetmek zorunda bırakılmakta, gerek sistemin yavaş işlem yapması, gerekse bu raporların sisteme yeniden kaydında bazı sorunlar yaşanması nedeniyle eczanelerde uzun hasta kuyrukları, mutsuz hasta toplulukları oluşmaktadır. Eczacılar ilaç temin hizmeti verememekte, hasta ilaç temin hizmeti alamamaktadır.''

Hastanelerin acil servislerinde yazılan reçeteler, MEDULA sisteminde bir günlük doza onay verdiği için hastaların tedavisinin aksadığı belirtilen açıklamada, ''Sağlık Uygulama Tebliği'nde bu tür bir düzenleme olmadığı halde yapılan bu uygulama ile yine hastalar mağdur edilmektedir'' denildi.

Açıklamada, sistemdeki eksikliklerin giderilmesi, sistemin doğru ve kesintisiz hizmet vermesini sağlamak için yapılacak her türlü çalışmaya Türk Eczacıları Birliğinin katkı vermeye hazır olduğu ifade edilerek, ''İlaç takip sistemi gibi MEDULA reçete onay sisteminin de veri eksiklikleri tamamlanana, Sağlık Uygulama Tebliği'ne uygun hale getirilene ve ülke genelinde hızlı ve kesintisiz hizmet vermek için yeterli altyapısı sağlanana kadar ertelenmesini talep ettikleri'' belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon