HES protestosu sonrası 3 tutuklama!

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Solaklı Deresi'nde yapılması planlanan hidroelektrik santrale (HES) ve bu projede kullanılacak şantiyenin yapılmasına karşı çıkan yöre sakinleri ile işçiler arasındaki kavgada gözaltına alınan 6 kişiden 3'ü tutuklandı.

Yayınlanma: 23.09.2011 - 15:03
Abone Ol google-news

Alınan bilgiye göre, dün, ilçeye bağlı Karaçam beldesinden geçen Solaklı Deresi üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santrali inşaatı için şantiye kurmak için bölgeye gelen işçiler ile bazı yöre sakinleri arasında çıkan arbededen sonra gözaltına alınan 6 kişi, adliyeye sevk edildi.

Jandarma tarafından gözaltına alınan 6 kişi ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edildi. Bu kişilerden M.S, İ.S, ve S.S tutuklanırken, Ş.S, A.Ö ve S.B ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Çaykara Adliyesi'ndeki ifade alma işlemi devam ederken, adliye binası etrafında güvenlik önlemleri alındı.

Derelerin Kardeşliği Platformu'ndan açıklama

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu, Solaklı Vadisinde yaşananların üzüntü verici olmasının yanında aynı zamanda endişe verici olduğu belirtildi.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, artık HES'lerin doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararın görülmesi ve işitilmesi gerektiği ifade edildi.

Toplam 36 HES projesi ile ülke genelinde en fazla HES projesi planlanan vadilerden birisi olan Solaklı Vadisinin Karaçam beldesi Derebaşı mevkisinde meydana gelen olaylarda facianın ve vahşetin eşiğinden dönüldüğü ileri sürüldü.

HES firmalarının siyasi gücü de arkalarına alarak vadilere dayatmış oldukları yıkım projeleri ile doğal yaşam alanlarının yanında tarihi, sosyal ve kültürel değerleri de yok ettikleri iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bizlerin içerisinden çıkan, asli görevleri yasal ve hukuksal sorumlulukları gereği halkın huzur ve güvenliğini korumak olan kolluk kuvvetleri ile halkı karşı karşıya getirmeye çalışan bu dayatmacılar, yasalara ve hukuka aykırılıkların yanında toplumsal huzursuzluğa yol açmakta ve halk güvenliğini de tehdit etmektedir. Solaklı Vadisinde yaşananlar üzüntü verici olmasının yanında, aynı zamanda endişe vericidir. Mahkeme süreci devam ederken enerji şirketinin adeta yangından mal kaçırır gibi gece yarısı iş makinelerini vadiye götürmesi, diğer vadilerde olduğu gibi tansiyonu yükseltmiştir. Ancak hiç kimse unutmasın ki vadilerimizde, yaylalarımızda, sularımızın etrafında doğal yaşam alanlarını kurup, üreterek var eden köylülerimiz vadilerine sahip çıkmaya devam ediyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon