Heyulanın Dönüşü

"Gidenlerin çoğu asla dönmez. Öbür dünyaya gidenler, onları düşünenler, anımsayanlar, özleyenler ya da ananlar olduğu sürece dolaylı olarak bir süreliğine var olmaya devam etseler de, unutuldukları andan itibaren tamamen yok olurlar. Hepimizi bekleyen kaçınılmaz son bellidir..."

Heyulanın Dönüşü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.09.2011 - 20:24

Son yılların en sıra dışı kurgusuna sahip eserlerinden biri Heyulanın Dönüşü, yazarın dikkat çekici uyarısıyla başlıyor: “Kolay değildir bu işler... Öteki dünyalardan dönenlerle, heyulalarla baş etmek her babayiğidin harcı değildir...” Bu satırı okur okumaz da baş döndürücü bir hızla başlıyor öykü!

Heyula, öbür alemleri görüp fani dünyaya geri dönmüş ve kendine bu ismi uygun görmüş bir anti kahramandır. Gidip geri döndüğü yol, dünyanın tüm yolculuklarından daha yorucu ve daha fazla anı yüklüdür. Ardında bıraktığı hiçbir şeyi aynı haliyle bulamayacağını bilse de geri dönüş onun için kaçınılmaz bir tutku olmuştur. Ailesi, akrabaları ve arkadaşlarını tek tek ziyaret eden Heyula, onlara yeniden kavuşmanın tadını asla çıkaramayacaktır: Etrafındakilere olan biteni sanki kendisini duyuyorlarmış gibi anlatırken, çıplak ruhunu yakan, görünmez olmanın acısıdır.

Edebiyat dünyasının yakından tanıdığı Yiğit Bener, Can Yayınları’ndaki ilk romanıyla yazın tarihine farklı bir iz bırakıyor. Hayattan sürülen ve geri dönme arzusunun yok ettiği tüm bedenlerin emeğiyle var edilmiş bir anıt gibi duran bu eser, okura sürgünün başı dik öyküsünü de fısıldıyor.

Alışılagelmiş roman kalıplarının tümüne baş kaldıran Heyulanın Dönüşü, Bener’in okura cömertçe sunduğu edebi bir şölen…


Yiğit Bener

Yiğit Bener, 1958’de doğdu. Gençlik yıllarını Ankara, Paris ve Brüksel’de geçirdi. 1990’dan beri İstanbul’da yaşıyor. İlk romanı Eksik Taşlar 2001’de yayımlandı. Kırılma Noktası 2004’te, Özgür Rosto 2007’de, Öteki Kabuslar ise 2010’da basıldı ve 2011’de Fransızcaya çevrildi. Louis-Ferdinand Céline’in Gecenin Sonunda Yolculuk adlı yapıtının çevirisi ile 2002 Dünya Kitap Yılın Çeviri Ödülü’nü kazandı. 2003-2009 yıllarında yayımlanan www.iktidarsiz.com adlı sanal edebiyat dergisinin kurucularından ve yazarlarındandır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler